marți, 27 martie 2012

Frunzăverde denunţă statul poliţienesc


Frunzăverde denunţă statul poliţienesc



Plecarea din PDL a greului trimis cândva să conducă județul Caraș-Severin nu este o dezertare, nici o fugă de pe corabia în derivă. E mult mai mult, deși Sebastian Lăzăroiu, sociologul titiplici, încearcă să demonstreze că este mult mai puțin.
Banda politică începe să se descompună. Să nu mai poată mima funcționarea politică și democratică, să nu mai răspundă exigențelor comportamentului de tip european. Ce s-a întâmplat în PDL până acum? Lucrurile au fost menținute într-o stare de oarecare aparență printr-o utilizare excesivă a instituțiilor statului.
Era cineva de altă părere în PDL? Se găsea un dosar, un procuror și omul se trezea marginalizat. Ba, la o anume agitație, riscă să fie și arestat. Orice instituție a statului era folosită pentru a eluda realitatea sau cauza pe drumul PDL.
Se încurca PDL-ul și regimul sau unul din bandă într-o prevedere legală? Se schimba legea. Contesta cineva pe undeva prevederea, practica sau procedura? Se construia o argumentație care ducea lucrurile unde cerea interesul.
O aberație și mai aberantă era pusă să joace rolul legalității, al comportamentului etic, al democrației. Așa a reușit PDL-ul să mențină UDMR în acest grup de afaceri și șantaj politic. Așa a reușit PDL-ul să rupă zeci de parlamentari de la opoziție. Așa a reușit să modifice legile. Alte legi și mai strâmbe și mai bune pentru apărarea intereselor grupului erau susținute ca invenții ale modernizării jurisprudenței, îngropând Opoziția și ridicând regimul la o putere greu de contestat.
Plecarea lui Sorin Frunzăverde și a grupului de politicieni din Caraș ne arată că numărul celor dispuși să joace această carte a imitării jocului democratic se împuținează pe zi ce trece.
Cezar Preda nu mai suportă autoritatea chițăită a lui Emil Boc. Radu F. Alexandru, epuizat de demonstrațiile pretențios elegante pentru adevăruri grosolane, pleacă la CNA. Gheorghe Albu, trezorierul din umbră, mâna dreaptă a lui Vasile Blaga, pleacă la CNVM. Radu Berceanu a rămas un pericol. Și pentru el, și pentru partid, și pentru orice domeniu de care ar răspunde. Videanu, cândva bun de împins în față la privatizarea marmurei românești, preferă să joace rolul investitorului și al învârtitorului de facturi.
Mai circulă zvonul că Gheorghe Falcă, Liviu Negoiță și Gheorghe Scripcaru, trei primari protejați de DNA și de Traian Băsescu, în loc să își facă un cabinet de avocatură care să-i apere, pregătesc un nou partid. În mintea lor partidul funcționează ca armă de apărare și ca instrument de colectat bani, nicidecum ca o formă modernă de organizare pentru a răspunde nevoilor societății.
Cine mai rămâne din PDL-ul de altădată dacă Blejnar, oamenii de la Fisc și de la Gardă își fac și ei partid sau se mută în altă bandă? Vasile Blaga, până mai acum câteva luni marginalizat și... Elena Udrea, Roberta Anastase, EBA, Sebastian Lăzăroiu etc. Adică mimeticii. Ei ar putea fi chemați să joace rolul politicienilor și gașca lor să pară un partid politic credibil. Adică o contrafacere politică grosolană pe care populația să conteze și la viitoarele alegeri.
Plecarea lui Sorin Frunzăverde înseamnă o ruptură politică majoră. PDL-ul pierde și ultimul personaj ce ținea de credibilitatea politică. Grupul așa de înfloritor în urmă cu un an sau doi rămâne doar cu aura de gașcă, de bandă politică de afaceri, de clan și de armată de impostori strânsă pentru a fructifica toate avantajele în timp record.
Construcția menită a părea o jucărie democratică se golește de sens și se prăbușește încet, dar sigur.

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/frunzaverde-denunta-statul-politienesc-177565/