marți, 20 martie 2012

Procurorii cer între 3 şi 10 ani de închisoare pentru Adrian Năstase. Condamnarea, cerută în dosarul "Zambaccian"

  Foto: Karina Knapek / Intact Images

Procurorii ÎCCJ cer o pedeapsă cuprinsă între trei şi zece ani de închisoare pentru Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian. Fostul premier este acuzat de luare de mită în formă continuată şi şantaj. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă, astăzi, ultimul termen în dosar.
Fostul premier PSD Adrian Năstase a fost trimis în judecată de DNA, în 5 mai 2010,  pentru luare de mită şi şantaj. De asemenea, în acelaşi dosar, procurorii DNA au trimis-o în judecată şi pe soţia acestuia, Daniela Năstase, pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, precum şi pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu, pentru dare de mită şi spălare bani.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Sursa: