Băsescu a mai aruncat un bolovan
Statele bogate, cu uriaşe resurse, cu trezoreriile pline, îşi pot permite să ţină la cota minimă deficitul, dar nu şi cele sărace. Este ca şi cum o familie care stă într-un subsol vrea, în disperare de cauză, să se împrumute la o bancă spre a-şi achiziţiona chiar şi o locuinţă modestă, dar i se interzice acest lucru. Cam asta a semnat Băsescu. Mai mult, la coferinţa de presă de la Bruxelles, parcă l-am şi auzit hăhăind: Eu am semnat, ce se va face de acum încolo e treaba politicienilor de la Bucureşti. Care treabă? Doar un utopic îşi poate închipui că majoritatea gregară din Parlament va refuza ratificarea!
Să nu sărim prea uşor nici peste episodul sârbesc. Nu cred că-şi imaginează cineva că veto-ul inoportun (chiar dacă răspundea nevoii reale de a susţine minoritatea românească din Timoc, nu era acum momentul) a fost iniţiativa ministrului de externe Cristian Diaconescu şi nu poartă tot marca Băsescu. Ca şi zborşeala portuară la adresa Olandei, exact când noi scandaluri sunt legate de graniţele României. Urmarea? Toată UE ne-a fixat în insectarul cu şantajişti, iar aderarea la Schengen a rămas în ceaţă.
Prestaţiile pe plan extern ale lui Traian Băsescu luxează interesele României. De discreţionarismul său în politica internă nici să nu mai vorbim. Ambele sunt vehement dezavuate de populaţie. Dacă nu-şi va revendica şi asuma atribuţiile, dacă se va complace în postura de ţuţăr al lui Băsescu, indiferent ce promisiuni i se vor fi făcut, premierul Ungureanu îşi va scurta nu doar mandatul, ci şi, în general, propria carieră politică. Deja a avut parte la Iaşi, urbea sa natală, de o primire pe care nu şi-a dorit-o.