vineri, 23 martie 2012

În 2009 îl acuzau pe Tăriceanu de trădarea intereselor României
Băsescu, Boc, Udrea şi PDL au mai dat o bucată din Marea Neagră celor de la Sterling Resources

Băsescu, Boc, Udrea şi PDL au mai dat o bucată din Marea Neagră celor de la Sterling ResourcesDupă ce, în ianuarie 2009, propaganda pedelistă l-a călcat cu tancurile pe fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu pentru că, vezi Doamne, ar fi prejudiciat interesele financiare ale României în afacerea Sterling, acum, după mai bine de trei ani, aflăm că Sterling Resources a obţinut aprobările din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale pentru un perimetru de 1.000 de kilometri pătraţi din Marea Neagră.
Ordonanţa de urgenţă în baza căreia acordul dintre Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi compania Sterling pentru platformele din Marea Neagră a fost transformat din unul de explorare într-un acord de concesiune nu a fost respinsă în Parlament de majoritatea parlamentară PDL-PSD, aşa cum cerea Emil Boc ţipând demagogic peste tot.
Mai mult de atât, în 2011, Emil Boc şi miniştrii Elena Udrea şi Ion Ariton şi-au pus semnăturile pe celebra OUG 85, al cărei unic scop a fost eliminarea taxei de autorizare, care la companii gen Sterling şi Exxon Mobil, la volumul lor de investiţii şi la atâtea suprafeţe concesionate, se ridica la sume impresionante. Ei bine, onor guvernul Boc şi fosta ministresă a Dezvoltării au scutit aceste companii străine să mai plătească taxe statului român
În oglindă, să ne reamintim ce spunea acelaşi Emil Boc despre cazul Sterling, în 2009: "A fost o acţiune premediată a Guvernului Tăriceanu. Din 2007, şi-a pregătit mişcarea din 2008, pe final de mandat, pentru a acorda acel contract care prejudiciază financiar interesele României, iar noi avem datoria să curmăm acest abuz", acuza Boc în februarie 2009.
Doi ani şi jumătate mai târziu, aflăm în mod oficial că Midia Resources, controlată de Sterling Resources, va achiziţiona 40%, în timp ce companiile cărora le este concesionat perimetrul, Melrose Resources România şi Petromar Resources, vor deţine 40%, respectiv 20%, se arată într-un comunicat al canadienilor. Perimetrul respectiv a fost concesionat în iunie 2010, guvernul Boc dând aprobarea în octombrie 2011. "Adăugarea acestui perimetru de prospecţii este parte din strategia Sterling de a-şi majora deţinerile la Midia şi Pelican", a spus Mark Beacom, vicepreşedinte şi manager general al Sterling România.
Reamintim că petrimetrul respectiv a fost câştigat de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, în faţa Ucrainei.

Cristina Horvat

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/basescu-boc-udrea-si-pdl-au-mai-dat-o-bucata-din-marea-neagra-celor-de-la-sterling-resources-177059/