Traian Băsescu se declară umilit şi jignit. "Mi-a ajuns", spune el şi promite că va ieşi din viaţa politică după terminarea mandatului prezidenţial
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la emisiunea "După 20 de ani", în direct la PRO TV, că funcţia de preşedinte a reprezentat pentru el "cea mai mare umilinţă a vieţii" sale, explicând că, cel puţin după 2007, s-a simţit continuu jignit. Şeful statului a făcut această confesiune demnă de păstrat în anale după ce unul dintre moderatorii emisiunii l-a întrebat dacă, după modelul Putin-Medvedev, ar accepta la expirarea mandatului să facă parte din guvern. "Hai să vă spun ceva ce vă rog să ţineţi deoparte în arhiva dvs.: niciodată. În prima zi în care am plecat de la Cotroceni, plec din viaţa politică, mi-a ajuns. A fost, cel puţin în ultimii... din 2007 încoace a fost cea mai umilitoare perioadă din viaţa mea, jignit de dimineaţa până seara de tot soiuri de oameni, pe televiziuni, prin adunări publice. Funcţia de preşedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinţă a vieţii mele. Am fost un om demn, care nu a fost jignit. Am fost bun meseriaş, un om care şi-a făcut meseria cu plăcere şi cu demnitate, iar ce s-a întâmplat din 2007 încoace, jignirile de dimineaţă până seara nu au făcut decât să mă umilească. Am compensat totul cu ceea ce se numeşte misiunea funcţiei. Doamne fereşte, nu misiune divină, spun misiunea funcţiei. Un preşedinte trebuie să înghită, dar trebuie să vă spun că totul are o limită", a spus Băsescu, adăugând că nu s-a gândit vreodată să renunţe la funcţie deoarece "preşedinţii nu pot să abdice". Şi cum i s-a părut probabil că nu a fost destul de clar, Băsescu a intrat ulterior în direct şi la Realitatea TV, unde, hăhăind şi recunoscând că nu se lecuieşte de la episodul "Raed Arafat", a mai spus o dată cum e să fii umilit ca preşedinte şi cum, în intervenţia sa cu românii, n-a exclus mărirea salariilor. "Chiar şi televiziunea dumneavoastră, când cel care vă dicta tot ce aveţi de spus, era domnul Vîntu, n-avea zi de dimineaţă până seară să nu-mi aducă toate categoriile de jigniri, uitaţi-vă la ce e pe trustul Intact, de dimineaţa până seara, cu tot soiul de invitaţi şi realizatori. Asta nu mă împiedică să-mi fac datoria", a declarat Băsescu, la Realitatea TV.
Salariile bugetarilor, "reîntregite" cu 15%
Cât priveşte mărirea salariilor bugetarilor, Băsescu a spus la Pro TV că măsura s-ar fi impus de la 1 ianuarie anul acesta. "În mod normal, dacă nu eram prudenţi şi ştim toţi ce se întâmplă în trimestrul I, ar fi trebuit ca de la 1 ianuarie 2012, aşa cum la 1 ianuarie 2011 s-a revenit pe o jumătate din reducere, să facem acelaşi lucru. Dar semnalul din decembrie anul trecut, când s-a produs o reducere a exporturilor, semnalul pentru agricultură, că am avut o toamnă secetoasă şi s-a ratat rapiţa, ne-a făcut ca din prudenţă să spunem: hai să facem analiza în aprilie", a argumentat şeful statului, spunând că banii pentru majorările salariale ar trebui să vină din veniturile bugetului. De asemenea, în opinia preşedintelui, "reîntregirea" salariilor ar trebui făcută într-un singur pas printr-o mărire de circa 15%, raportat la nivelul actual. Întrebat cum de pică această revenire a salariilor bugetarilor solicitată de el tocmai în iunie, în preajma alegerilor locale, preşedintele a răspuns râzând: "Păi să mutăm alegerile atunci". El a dat asigurări că în cazul unei recesiuni în a doua parte a anului, nu se va ajunge iarăşi la tăieri de salarii pentru simplul motiv că România e mult mai pregătită să facă faţă crizei şi are o rezervă din împrumuturi pe care să o folosească în caz de nevoie.
Ulterior, la Realitatea TV, şeful statului a ţinut să arate că el nu-şi dă cu stângu’ în dreptu’. "Spre exemplu am văzut afirmaţia că aş fi spus «Este exclus!». Nu e adevărat şi cred că deontologia ne obligă la corectă citare. Nu am spus că nu se vor mări salariile. Am spus că trebuie să fim prudenţi. Cifrele pentru 31.12 au fost disponibile pe 25 ianuarie. (…) În ianuarie nu le identificasem (resursele pentru măririle salariale – n.r.), dar nu am spus niciodată că nu putem mări salariile. Şi nu ştiam cum ne putem finanţa. România a devenit credibilă pe piaţă", a adăugat Băsescu. Cum premierul Ungureanu a avansat săptămâna trecută posibilitatea reducerii CAS pentru angajaţi între o marjă cuprinsă între 3 şi 5%, şeful statului a spus la Pro TV că, în opinia sa, nu este momentul pentru o astfel de măsură, deoarece, deşi îndreptăţită, ar reduce deficitul la fondul de pensii. Băsescu a adăugat că i se pare mai "corectă" pentru acest moment măsura reîntregirii salariilor bugetarilor deoarece aceasta are şi avantajul că mai reduce deficitul structural de la fondul de pensii.
Udrea cu pantaloni strâmţi, Ungureanu mai titrat ca Boc
Întrebat dacă regretă plecarea unor miniştri din Guvern cum ar fi Elena Udrea, Băsescu a spus, nu înainte de a puncta că aceasta a devenit o ţintă obişnuită, că fostul ministru a avut cea mai bună rată de absorbţie a fondurilor europene.
"Ne place, nu ne place, cum era ea, cu tocuri înalte, cu pantaloni strâmţi, a avut cea mai bună absorbţie a fondurilor europene. Îmi doresc să ajungă şi noii miniştri la rata de absorbţie a Ministerului Devoltării", a spus preşedintele.
Cât priveşte actualul Guvern şi actualul premier, Băsescu nu a exclus o eventuală candidatură a lui Mihai Răzvan Ungureanu la următoarele alegeri prezidenţiale, condiţia fiind să reuşească ca premier. Şi, potrivit lui Băsescu, principalul criteriu de care va depinde reuşita ca premier este absorţia în acest an a celor şase miliarde de euro de la UE. Pe de altă parte, şeful statului a arătat că e greu de spus ce îl deosebeşte pe Ungureanu de fostul premier, Emil Boc.
"E foarte greu de spus, cred că şi dumneavoastră îi puteţi separa, unul e clujean şi altul e ieşean. Amândoi sunt cadre didactice, este adevărat mai titrat Răzvan Ungureanu", a comentat Băsescu.
"Neaveniţii" din MAI, daţi afară
Întrebat despre crima de la coaforul Perla şi implicaţiile sale pentru Poliţia Română, Băsescu a arătat că a discutat deja cu ministrul de Interne despre această problemă, iar în următoarea şedinţă a CSAT se va face o discuţie despre îndepărtarea din structurile MAI a "neaveniţilor". "Nu e vorba de salarii sau de schimbarea şefilor, ci de calitatea poliţistului de la bază. Angajarea fără selecţie în 2006-2007 a mii de poliţişti îşi arată răspunsul acum", a spus Băsescu referindu-se la cauzele care au dus la cutremurul din Poliţie după crima de la Perla. El a adăugat că şi-ar fi dorit ca prin procesul de restructurare a MAI să fie scoşi acei poliţişti sau jandarmi "luaţi de pe stradă", fără a avea formarea necesară. "Acele cursuri pe care le-au făcut pe genunchi, după care au primit pistolul în mână sunt prea puţin pentru formarea unui poliţist (...) Calitatea trebuie îmbunătăţită prin excluderea lor din corpul de ordine publică sau de poliţie", a spus şeful statului. El a adăugat că nu este normal să fie ţinuţi în afara sistemului absolvenţii de la Academia de Poliţie şi şcolile de subofiţeri, "pentru care am plătit să fie calificaţi", iar angajaţi să fie cei fără pregătirea necesară.
Supărat pe Petrom şi pe conducerea MS
O altă nemulţumire a şefului statului e legată de Petrom căruia i-a reproşat lipsa de fair-play. "Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petromul ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obţinut într-o perioadă de criză", a declarat preşedintele. El a explicat că a refuzat să meargă împreună cu reprezentanţii Petrom la o platformă marină. La observaţia că a mers cu cei de la Exxon, Băsescu a răspuns: "Da, pentru că am vrut să văd nava, dar nu cu OMV, pentru că nu-mi place politica lor, este incorectă".Traian Băsescu a spus că a avut discuţii numeroase pe tema acestor nemulţumiri cu cei de la Petrom, dar şi cu preşedintele austriac. "Răspunsul a fost: să vedem, să încercăm, să discutăm, dar realitatea în practica lor este că nu ţin cont", a spus Băsescu. El este supărat şi pe conducerea Ministerului Sănătăţii, care este ezitantă şi nu stabileşte pachetul minim de servicii medicale din cauza unor "interese externe", precum producători de medicamente, de aparatură medicală. "Eu nu mai am de conciliat nimic cu domnul doctor Arafat. Toată echipa de la Ministerul Sănătăţii este o echipă ezitantă şi sub presiunea multor interese", a mai spus Băsescu.
Un guvern PDL-PNL, posibil, Oprescu greu de învins la Primăria Capitalei
Traian Băsescu nu crede în posibilitatea unui Guvern PSD-PDL după viitoarele alegeri, precizând însă că "o variantă care să apropie două partide este PDL-PNL". Întrebat dacă va numi un guvern USL, în cazul în care Uniunea va avea o majoritate parlamentară în iarnă, şeful statului a recomandat tuturor să citească cu atenţie articolul 103 din Constituţie, precizând că "USL nu e partid, e o alianţă". El nu a exclus intrarea în Parlament a partidului lui Dan Diaconescu şi nici eventuala numire a unui guvern care să fie susţinut sau din care să facă parte reprezentanţi ai acestei formaţiuni. "În spatele oricărui partid parlamentar sunt români care au votat şi nu poţi să faci abstracţie, să excluzi niciuna din categorii de la dreptul de a fi reprezentat în Parlament sau în Guvern", a spus el. Întrebat dacă PDL are un candidat care să îl poată învinge pe Sorin Oprescu, Băsescu a spus: "Nu. Eu cred că în momentul de faţă Sorin Oprescu e foarte greu de bătut". El a adăugat însă că, indiferent de această situaţie, trebuie propuşi candidaţi.
Sursa:
http://www.jurnalul.ro/politica/traian-basescu-interviu-protv-606736.htm