joi, 29 martie 2012

Putin dă şah României şi Moldovei, mutând „nebunul” Rogozin pe „diagonala” Transnistria
Presa rusă: Moldova vrea reunificarea cu România


Vladimir Putin si Dimitri Rogozin  / Foto: Alexei Nikolsky/RIA Novosti / REUTERS  

Rusia a declanşat o ofensivă diplomatică puternică având ca ţintă -transparentă, chiar dacă încă nu exprimată oficial- independenţa Transnistriei. Folosindu-se ca pretext de alegerea lui Nicolae Timofti ca preşedinte al Republicii Moldova, Rusia a „reacţionat”, numind un reprezentant permanent în provincia separatistă Transnistria – şi nu pe oricine, ci pe Dimitri Rogozin, fost emisar al Rusiei la NATO (2008 – 2011) şi fost vicepremier al Rusiei, un politician naţionalist care s-a exprimat nu o dată critic la adresa politicilor de securitate ale României.
A urmat şi o replică de la Bucureşti, Iulian Chifu, consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă, cerând numirea unui „Mr. Securitate” „la frontiera estică la un nivel politic de prim rang”, precum şi „avioane multirol pentru poliţia aeriană, sistemul antiaerian, elemente şi capabilităţi pentru apărarea teritoriului naţional şi resurse pentru cunoaşterea situaţiei la graniţa răsăriteană a României, a UE şi a NATO”.
Replica la replică nu a întârziat nici ea. Agenţia Ria Novosti citează cotidianul Nezavisimaya Gazeta, care, vorbind de discuţii în Parlamentul României, ce ar fi avut loc marţi, între parlamentari români şi moldoveni, privind reunificarea celor două republici şi citând politologi ruşi, conchide: „Moldova vrea reunificarea cu România”.
Tot marţi, susţine ziarul rus, România a „dezvăluit” crearea Consiliului Naţional pentru Reintegrare (a Republicii Moldova), dezvăluire de care se pare că au aflat doar colegii noştri de la Moscova. Dar Moldova are deja „o instituţie pentru reintegrarea Transnistriei”, care ar fi incompatibilă cu noul Consiliu Naţional pentru Reintegrare din România, mai punctează publicaţia rusă.
„De aceea a fost numit Rogozin emisar în republica separatistă”, conchide Nezavisimaya Gazeta.
Publicaţia rusă îl citează pe Viorel Ciobotaru, directorul Institutului European pentru Studii Politice din Chişinău, care afirmă că România şi Moldova sunt deranjate pentru că nu au fost consultate înainte de numirea lui Rogozin. În opinia lui Ciobotaru, misiunea lui Rogozin va fi similară celei a emisarilor Rusiei din provinciile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia. Respectiv, este primul pas spre renunoaşterea independenţei Transnistriei.
De partea sa, Serghei Jilţov, preşedintele Centrului CIS al Academiei Diplomatice a Rusiei, susţine că orice numire la Tiraspol ar fi stârnit proteste de la Chişinău şi Bucureşti. „De la alegerea lui Nicolae Timofti a devenit clar că elita moldovenească presează spre reunificarea cu România. Moscova trebuie să afle de planurile Chişinăului. Încă nu este clar dacă Moldova îşi va păstra suveranitatea sau va continua procesul de reunificare cu România, caz în care Rusia trebuie să se instaleze în Transnistria”, a declarat influentul diplomat rus.
La rândul său, analistul politic ucrainian Sergiu Tolstov consideră că „nimic nu poate împiedica „alunecarea” Moldovei spre România”, dar că Rusia îşi poate folosi influenţa pentru a „salva” Transnistria. În replică, Ciobotaru arată că reunificarea ar fi un proces costisitor, pe care Uniunea Europeană nu este dispusă să îl finanţeze.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/special/romania-moldova-rusia-transnistria-608361.htm