sâmbătă, 17 martie 2012

Comunicatul nr. 11 din 16.03.2012

PREGATIREA ACTIUNII PENTRU CEDO
Intrucat termenele de promovare a unei actiuni conjugate la CEDO se apropie cu repeziciune, dorim sa informam Birourile Operative ale filialelor si membrii de sindicat despre faptul ca Departamentul Juridic este in contact permanent cu Casa de avocatura Gilca&Vasiliu in vederea stabilirii sarcinilor ce revin membrilir SCMD (ca de exemplu: pregatirea unor documente) si a modului in care acestea vor fi aduse la indeplinire. Dialogul cu avocatii se poarta in ideea formularii de catre acestia pentru inceput a unei actiuni “mama” ce va cuprinde primele zeci/sute de dosare care indeplinesc conditiile, urmand ca ulterior noile dosare sa fie atasate la actiunea de baza.
Reamintim faptul ca actiunea la CEDO va fi numai pe revizuirea pensiilor si va trebui promovata in termenul de decadere de 6 luni de la comunicarea in scris a hotararilor definitive si irevocabile nefavorabile. In masura in care avocatii ne vor comunica informatii noi despre acest subiect, acestea vor fi aduse de indata la cunostinta dumneavoastra.
INFORMARE CU PRIVIRE LA STADIUL PROCESELOR PE LEGEA NR 329/2009
Intelegand nevoia de informare a a colegilor nostri care au sau au avut procese in instantele de judecata pe Legea nr. 329/2009, va trimitem in anexa nr. 1 o situatie cu aceste dosare, situatie primita de la Cabinetul de avocatura al doamnei G. Barla. Analizand situatia trimisa, se poate observa ca membri SCMD nu au avut castig de cauza in aceste dosare pana in prezent, cu mentiunea ca o parte dintre acestea nu au fost inca solutionate fiind suspendate, iar avocatul nostru va formula cat de curand cereri de repunere pe rol in intervalul admis de lege, astfel incat si aceste dosare sa fie solutionate de instantele competente. Avand in vedere solutiile nefavorabile obtinute la instantele din Romania, Cabinetul de avocatura a dnei G. Barla pregateste o actiune la CEDO pentru membrii de sindicat, stabilind un onorariu de 300 euro plus tva pentru fiecare filiala (indiferent de numarul solicitarilor), la care se vor mai adauga taxele de expeditie, de pana la 25 ron/filiala. In masura in care exista solicitari in acest sens, va rugam sa ni le comunicati in scris (posta clasica sau electronica).
Ca fapt divers, ce vine sa ilustreze inca o data lipsa de unitate in practica juridica a instantelor din Romania, va comunicam ca intro actiune separata pe aceiasi cauza, in dosarul nr. 17368/3/2010 aflat pe fond la TM Buc. si in recurs la CA Buc, petentul a obtinut solutii favorabile. La instanta de fond, in data de 09.09.2011, s-a admis in parte actiunea, respectiv plata pensiei si a dobanzii legale aferenta debitului, iar la data de 10.02.2012 CA Buc solutionand cauza a respins recursul promovat de partea adversa, decizia devenind definitiva si irevocabila.
MODUL DE INTOCMIRE SI ACTUALIZARE A EVIDENTEI DOSARELOR/PROCESELOR LA NIVELUL FIECAREI FILIALE SI A SCMD
Pentru o informare corecta si oportuna a Comitetului Director, ca organ central de conducere a SCMD, precum si a presedintelui sau vicepresedintilor SCMD care au contacte permanente si semnificative la nivel national cu diferite organisme si organizatii sau cu media, Departamentul Juridic a stabilit in sedinta din 15 martie a.c. formatul datelor pe care filialele din teritoriu (cu exceptia celor din mun. Bucuresti si jud. Ilfov - in aceasta situatie reprezentatul Departamentului Juridic centralizeaza datele direct de la casele de avocatura) urmeaza a le posta pe site-ul propriu.
In acest sens, va trimitem (in anexa nr. 2) schema cadru a acestei evidente, urmand ca dumneavostra sa o completati si sa o postati pe site-ul propriu pana la 31 martie a.c., urmand ca apoi sa actualizati datele respective cel putin o data pe luna, respectiv la sfarsitul acesteia. Actualizarea situatiei la nivel central se va efectua prin accesarea blogurilor filialelor de catre reprezentantul Departamentului Juridic si centalizarea datelor.
Consideram ca instituirea acestei modalitati de comunicare si informare va conduce la indeplinirea a cel putin trei obiective :
  • o corecta si permanenta informare a membrilor SCMD din cadrul fiecarei filiale;
  • realizarea unei baze de date actualizata, necesara structurilor de conducere ale SCMD in vederea adoptarii unor decizii rapide, oportune si realiste;
  • sprijinirea unor demersuri etapizate catre instantele nationale si europene.
EVIDENTA DOSARELOR LA CABINETUL DOAMNEI AVOCAT GRAZIELA BARLA
Raspunzand interesului unui numar tot mai mare de membrii ai SCMD care au ales sa fie reprezentati in instanta de judecata de dna avocat G. Barla, va informam ca in prezent se lucreaza la un program informatizat de evidenta care sa permita consultarea online a situatiei in care se afla dosarele depuse la cabinetul dansei si ulterior a termenelor acordate proceselor avand ca obiect contestarea deciziilor de revizuire a pensiilor. In conformitate cu ultimele evaluari a etapei in care se afla realizarea programului respectiv, termenul de finalizare avansat este sfarsitul lunii martie a.c.

Seful Departamentului Juridic
Col (r) Monica CALOIAN
NOTA : Continutul comunicatului a fost aprobat in sedinta Dep. Jur. din 15.03.2012