marți, 13 martie 2012


"Reforma statului" marca Băsescu-PDL a avut efecte
Majoritatea românilor renunţă la îngrijiri medicale din cauza lipsei banilor



Peste 73% dintre români au renunţat în 2010 să meargă la medic din cauza costurilor pe care le implică o astfel de vizită, arată un studiu lansat, marţi, de ARPIM, cu ocazia Zilei europene a pacientului.
"Această cifră ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice multe semne de întrebare. Mai ales că vorbim de milioane de români care nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor, şi care, deşi lunar îşi plătesc contribuţia de sănătate, nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează", a declarat directorul executiv adjunct al Asociaţiei Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Cristian Luţan.
Conform studiului, femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74,9% dintre respondente declarând că nu au consultat un medic specialist din motive financiare.
De asemenea, 89,4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie, a precizat ARPIM. Aproape trei sferturi dintre respondenţi (70,2%) au declarat că nu au vizitat medicul atunci când au avut nevoie, din raţiuni economice.
"Acest lucru are un impact asupra societăţii, pentru că un om bolnav nu va avea aceeaşi contribuţie laeconomia naţională ca un om sănătos. Studiile arată că fiecare 100 de români pierd 16 ani de viaţă activă din cauza condiţiilor precare ale sistemului de sănătate. Iar această situaţie nu este una recentă. Conform unui raport făcut de Banca Mondială în anul 2005 privind sistemul de sănătate din România, gospodăriile cu venit minim pe economie erau de două ori mai dispuse să renunţe la îngrijire medicală decât celelalte", a mai spus Cristian Luţan.
România se situează printre ultimele locuri, la nivel european,  la capitolul cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor, alocând 600 de euro, în timp ce media europeană este de 1.800 de euro.


Ioana Radu

Sursa:
 http://www.cotidianul.ro/majoritatea-romanilor-renunta-la-ingrijiri-medicale-din-cauza-lipsei-banilor-175973/