marți, 13 martie 2012

 

"România este guvernată prin frică şi intimidare. Nu o vom lăsa aşa!"

Traian Băsescu dezbină societatea şi caută vinovaţi, politicienii ne ignoră
 
 
 
 
Se împlinesc 60 de zile de proteste neîncetate în Piaţa Universităţii. Două luni de indignare publică, exprimată prin scandări antiguvernamentale şi antiprezidenţiale. Este cel mai longeviv protest din România. Un exerciţiu de solidaritate, o viziu­ne a unor oameni care spun că s-au sa­turat de jungla politică în care i-au arun­cat guvernanţii. Claudiu Cră­ciun, "portavocea" Pieţei Uni­ver­si­tăţii, face sumarul celor două luni de proteste.

La două luni de proteste

"Revendicarea principală, şi anume demisia lui Traian Băsescu, nu s-a îndeplinit. Pe lângă aceasta, s-au dezvoltat în aceste luni, prin proteste, gesturi, comunicare şi solidaritate, idei care privesc felul în care societatea şi politica sunt organizate. Băsescu şi acum M.R. Ungu­reanu sunt vârfurile de lance ale unui sistem corupt, a cărui putere se bazează în primul rând pe apatia cetăţenilor, dar şi pe capturarea instituţiilor statului de către grupuri private, fie că discutăm despre reţele clientelare de partid sau de reţele de afaceri. Cetăţenii s-au îndepartat de politică şi permit astfel gestionarea acesteia nu în interes public, ci în interes privat. Piaţa Universităţii, mai presus de orice, îşi propune să miscşoreze această distanţă şi să implice cetăţenii în viaţa socială şi politică. Ei pot şi trebuie să oprească derapajele puterii, indiferent de deţinătorii temporari ai acesteia. În plus, protestele sunt un exerciţiu de solidaritate, care serveşte şi drept viziune pentru a depăşi criza economică. Traian Băsescu dezbină societatea şi caută vinovaţi. Instigă grupurile sociale unele împotriva celorlalte. Societatea ideală a acestuia este de fapt o junglă în care toţi sunt în război cu toţi. Nu aşa se iese din criză. Se va ieşi prin dialog, coo­perare şi solidaritate."

Politicienii

"Politicienii ne ignoră acum. Suntem incomozi pentru toţi. «Cium­pa­la­cii» este o denumire autoironică. În spatele numelui ştim bine cine sun­tem. Mulţi oameni oneşti, mulţi edu­caţi. Toţi însă au obosit să aştepte şi acţionează direct. Prin protest. Dacă vii în orice seară la Universitate, găseşti oameni cu mai multe diplome, masterale şi doctorale decât în Guvernul României. Nu este o lipsă de modestie, ci o constatare sociologică."

Abuzurile Jandarmeriei

"Violenţă inacceptabilă în pri­me­le zile de proteste. Abuzuri şi folosirea forţei de dată mai recentă, în faţa Mi­nis­terului Economiei, intimidări şi re­ţineri ilegale în Piaţa Revoluţiei, abu­zuri în multe alte oraşe ale ţării. Agresarea spectatorilor la meciul Ro­mâ­nia – Uruguay, în sprijinul unei fir­me private de securitate, care, în vir­tutea unui contract comercial, a lovit cetăţeni ai României. Jandarmeria este o instituţie represivă care opreşte prin violenţă exercitarea li­be­ră a drepturilor constituţionale. Ro­mâ­nia este o societate guvernată prin frică şi intimidare. Dar nu o vom lăsa aşa."

"Atitudinea a fost tot timpul una optimistă şi deschisă, chiar şi atunci când se încerca intimidarea noastră. Încercăm şi cred că reuşim să fim creativi. Scopul este dificil de formulat exact. E nevoie de un întreg proces participativ pentru a formula ceea ce este acum în stadiu de instinct, de sim­bol, de gest şi de cântec.


Scopuri pro­clamate pompos au mai existat. La fel şi liste de revendicări. Dar au ră­mas pe hârtie, pentru ca nimeni nu le-a adus la viaţă. Ne uneşte dorinţa de schimbare, instinctul democr­atic, curajul de a ne spune opinia în spaţiul pu­blic şi de a protesta, refuzul in­ti­mi­dării şi spe­ranţa că ajutăm la schimbarea so­cietăţii, direct sau indirect.


Cel mai lung protest

"Sărbătorim protestând şi cântând. Gesturile se decid pe loc. Va trebui să fiţi acolo pentru a vedea ce se întâmplă, acum şi în orice altă seară. Închideţi televizorul, luaţi-vă prietenii, familia, vecinii de serviciu şi veniţi în Piaţa Universităţii. Veţi fi întâmpinaţi cu zâmbete şi optimism. Sper că şi în alte locuri va fi la fel. Nu protestăm şi atât. Discutăm, ne cunoaştem, învăţăm unii de la alţii.  Ne luăm spaţiul public înapoi. La fel si democraţia, ţinută acum prizonieră de către politicieni. Dacă vecinii şi prietenii nu vor să iasă, măcar vorbiţi cu ei şi cereţi-le părerea. Iniţiaţi un gest sau ceva care ar putea produce schimbare. Trebuie să începem de lângă noi.
Dacă nu puteţi veni, transmiteţi-le un gând bun celor care protestează de două luni. Ajută."

Aşteptările Pieţei

"Vrem schimbare profundă în Ro­mânia. Transparenţă şi participare la toate nivelurile. Limitarea con­cen­tră­rii puterii la nivel central şi local. Partide numeroase şi credibile care să poată obţină susţinerea cetăţenilor. ONG-uri, sindicate şi patronate deschise şi performante. O societate eliberată de corupţie şi teamă, în care avansezi pe baza meritului şi nu cu ajutorul familiilor şi patronilor/sponsorilor. O societate optimistă, inovatoare şi raţională. Una a solidarităţii, cooperării şi educaţiei, responsabilă în relaţia cu mediul înconjurător. Acestea sunt aşteptările mele. Nu ştiu dacă şi ale Pieţei. Dar în multe ocazii am rezonat cu colegii de protest pentru idei asemănătoare."
 
Sursa: