luni, 26 martie 2012

Securitatea nucleară secretă

Scris de : Hari Bucur-Marcu


Luni şi marţi, 26 şi 27 martie 2012, la Seul, Coreea de Sud, 53 de şefi de state şi de guverne se întâlnesc pentru a discuta cele mai presante aspecte ale securităţii nucleare. Cu câteva ore înainte de a pleca la această întâlnire la vârf, domnul Băsescu Traian, preşedintele României, a avut una dintre apariţiile sale mediatice cu totul originale. Numită de cei de la Cotroceni „declaraţie de presă”, apariţia domnului Băsescu a constat dintr-o alocuţiune privind acest summit şi un răspuns la o întrebare despre ce are domnia sa de transmis unui oarecare interlop, plecat din Ţară la vânătoare în Africa.
„Declaraţia de presă” emisă cu acea ocazie are aspectul unui răspuns la tablă, dat de un elev slab spre mediocru, care spune ce a înţeles el din subiectul lecţiei de zi. Şi o spune cu chiu-cu-vai, cu vorbe poticnite şi fraze încâlcite. Iată numai un exemplu, preluat din textul publicat pe site-ul oficial www.presidency.ro: „Aş vrea să fac câteva menţiuni legate de premisele în care se desfăşoară acest summit. În primul rând, dacă privim la derularea unor programe nucleare în state precum Iranul sau Coreea de Nord, o altă premisă este menţinerea la nivel ridicat a arsenalelor nucleare”. Înţelegeţi dumneavoastră ce vreţi, dacă puteţi.
Dar, citatul meu preferat din această alocuţiune este: „O altă premisă este legată de creşterea riscurilor utilizării armelor nucleare în conflicte regionale şi ameninţările, spre exemplu, Coreei de Nord pentru regiune sunt o realitate a zilelor noastre, precum şi riscurile generate de ameninţările iraniene în regiune, nu neapărat prin ameninţarea cu arma nucleară, ci prin ameninţarea dezvoltării de arme nucleare, în condiţiile în care Iranul are o opacitate deja recunoscută faţă de organismele internaţionale de control”.
Am încercat să trec peste frazarea aproape imposibil de urmărit, chiar şi în scris şi să mă dumiresc despre conţinutul „mesajului”. Dacă nu aş fi ştiut că, la Seul, se vor întâlni şefi de stat şi de guvern pentru a discuta măsuri de cooperare internaţională în vederea protejării materialelor şi facilităţilor nucleare de acţiunea grupurilor teroriste, aş fi zis că domnul Băsescu pleacă al alt summit, unde se dezbat acţiuni împotriva Coreei de Nord şi Iranului. Sau, în mintea domniei sale, aceste două state fac parte din grupurile teroriste?!?