marți, 27 martie 2012

 "Punct negru”- un NOU INDICATOR RUTIER. Vezi harta punctelor negre din ţara noastră

Inspectoratul General al Poliţiei Române(IGPR) – Direcţia Rutieră, împreună cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, demarează un program naţional de creştere a siguranţei rutiere pe drumurile din România. Programul constă în semnalizarea zonelor cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, denumire puncte negre.
Mai exact, Punctul negru reprezintă un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistart minimum 10 accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin 10 persoane decedate sau rănite grav.

Practic, prin implementarea acestui program, şoferii vor întâlni în trafic un nou indicator rutier, care semnalizează o zonă cu risc accidentogen ridicat. Noul indicator rutier a fost introdus în legislaţia naţională în decembrie anul trecut, prin modificarea Standardului Român 1848 – 1:2011- Semnalizare Rutieră. Astfel, vor fi amplasate, un număr de 32 de panouri cu caracter preventiv pe DN7, sectorul cuprins între localităţile Bucureşti-Nădlac şi 8 panouri pe DN1 în judeţul Sibiu.
Reducerea vitezei de deplasare, sporirea atenţiei şi evitarea efectuării oricăror manevre riscante sunt recomandate în zonele identificate ca fiind "Puncte negre”.Conform datelor oficiale, la nivel naţional au fost inventariate 138 puncte negre, în care s-au înregistart un număr de 1517 accidente grave, soldate cu decesul a 569 persoane şI rănirea gravă a altor 1369. De asemenea, în cadrul campaniei de informare a programului, a fost realizat site-ul "www.hartapunctelornegre.ro”. Prin accesarea site-ului, publicul larg va putea vizualiza poziţiile punctelor negre existente la nivel naţional şi va găsi informaţii statistice despre numărul accidentelor grave de circulaţie şI cauzele de producere a acestora.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/observator/punct-negru-indicator-rutier-harta-608143.htm