vineri, 2 martie 2012


Fuia: Pretul la oua va scadea, gaina nu este o fabrica pe care sa o opresti


Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat ca pretul oualor va scadea in saptamanile urmatoare, precizand totodata ca gaina este "un organism viu care face oua in continuare".
"Nu este posibil ca de la un pret de 35 de bani, in ferma, sa se ajunga la un pret de 1,1 lei, in magazine. Este vorba despe un intreg lant de firme intermediare. Dupa 15 martie, se va reglementa situatia cu ouale de pe piata", a precizat Stelian Fuia, joi, intr-o interventie pentru Romania TV.

El a mai spus ca, in saptamana 22-27 februarie, nu s-au inregistrat cresteri de pret la oua.

Totodata, Fuia considera ca nu se poate explica aceasta crestere a pretului oualor si majorarea poate fi pusa doar pe seama comerciantilor care speculeaza, pentru ca nu mai vin oua din import. Astfel, fara oferta mare pe piata, acestia ar fi crescut pretul.

"In aceste conditii, saptamana trecuta s-au livrat 1,2 miliarde de oua pe piata din Romania. Nu exista justificare pentru asemenea crestere, in afara de anumite persoane care speculeaza anumite conditii de piata. Adaosurile din retelele de magazine sunt foarte mari la ora actuala", este de parere ministrul, care considera ca profitul comerciantilor ajunge pana aproape de 40%.

Stelian Fuia a vorbit si despre faptul ca nu se pune problema ca gainile din Romania sa nu mai produca si ca acestea vor face oua in continuare.

"Gaina nu este o fabrica pe care sa o opresti si sa o pornesti. Gaina face oua si daca ploua, si daca este viscol", crede ministrul Agriculturii.

In plus, acesta a mentionat ca nu prim-ministrul este de vina pentru diferenta de pret intre producator si comerciant.

"Daca oul a plecat din ferma saptamana trecuta, cu 35 de bani, si ajunge cu 1,1 lei pe raft, este vinovat premierul?", se intreaba Stelian Fuia.

El a tinut sa sublinieze ca "pretul il face piata, cererea si oferta, nu Ministerul Agriculturii" si ca stocurile de oua au existat intotdeauna.

Nu in ultimul rand, a completat ministrul, diferenta de pret reprezinta o suma pe care si-o impart firmele care participa la livrarea oualor, de la producator si pana la magazine.

F.N.
Sursa:
http://www.ziare.com/stelian-fuia/ministru-agricultura/fuia-pretul-la-oua-va-scadea-gaina-nu-este-o-fabrica-pe-care-sa-o-opresti-1153699