joi, 15 martie 2012


R Moldova: Problema Unirii cu România, pasată Bucureştiului

Scris de : M.A.B. 


Nicolae Timofti, candidatul AIE la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, susţine că, în prezent, nu există condiţii pentru Unirea cu România.
Declaraţia a fost făcută miercuri seară, la postul de televiziune Moldova 1, Timofti răspunzând la o întrebare ce viza “testul statalităţii”, impus de Igor Dodon. “Eu răspund acum nu doar lui Dodon, ci la toţi. Nu este momentul potrivit pentru a discuta despre acest aspect. Unirea nu este subiectul cel mai fierbinte acum. Nu avem condiţii pentru Unire cu România. Nu ştim dacă România este gata să primească o ţară atât de săracă ca Republica Moldova pentru a fi parte integră din ea. Şi acest act nu depinde doar de dorinţa Moldovei”, a spus Nicolae Timofti.
“Deputaţii m-au întrebat cum văd relaţiile externe cu partenerii strategici pe care îi avem. Unde mă uit şi unde vreau să ne îndreptăm şi vreau să ne uităm şi să ne îndreptăm cu toţii spre Europa, pentru că şi programul AIE este unul european – aspect pe care îl apreciez. Am discutat acest lucru şi cu Igor Dodon. Nu mi-a reproşat nimic, doar că mi-a amintit că avem relaţii strategice şi tradiţionale cu Rusia. Eu înţeleg, sunt realist. Noi trebuie să avem o politică deşteaptă, aceasta înseamnă relaţii bune şi cu estul şi cu vestul. Ţările mari promovează o politică mare, ţările mici trebuie să promoveze o politică deşteaptă”, a mai declarat candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană. El s-a arătat un adept al integrării europene a Republicii Moldova şi a declarat că prima sa vizită peste hotare, dacă va fi ales în fruntea statului, va fi la Bruxelles.
Nicolae Timofti a mai spus că susţine programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană, care l-a propus în această funcţie. El a adăugat că îşi doreşte să fie un preşedinte al tuturor cetăţenilor. Nicolae Timofti s-a declarat şi un promotor al reformei justiţiei în Republica Moldova şi a promis că va întreprinde paşii necesari pentru depăşirea actualei crize politice.
Alegerile prezidenţiale vor avea loc vineri, 16 martie. Unicul candidat, Nicolae Timofti, are nevoie de 61 de voturi pentru a fi ales. 58 de deputaţi ai AIE au semnat în susţinerea candidatului. Grupul socialiştilor, din care fac parte 3 deputaţi, nu şi-a anunţat încă opţiunea.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/international/basarabia/r-moldova-problema-unirii-cu-romania-pasata-bucurestiului-79792.html