luni, 26 martie 2012


Trecerea la ora de vară creşte riscul de infarct

 FOTO: The Telegraph

Trecerea la ora de vară are un impact negativ asupra organismului, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Alabama. Savanţii americani au constatat că schimbarea orei creşte riscul apariţiei unui infarct cu 10 procente, informează The Telegraph.
Specialiştii susţin că predispoziţia la un atac de cord este mai ridicată în a doua zi după ce am schimbat ora, respectiv luni. Potrivit acestora, schimbarea de program nu ne afectează duminică, ţinând cont de faptul că în weekend dormim mai mult, dar luni dimineaţă, când sună ceasul-deşteptător, organismul nostru se resimte.
Profesorul Martin Young, specialist în boli cardiovasculare, spune că lipsa somnului afectează procesele organismului şi duce la creşterea tensiunii, în acest fel contribuind la apariţia unui infarct. De vină sunt în primul rând oboseala şi perturbarea ritmului circadian, mai spune specialistul. „Atunci când trecem la ora de vară, celulele corpului nostru anticipau o oră în plus de somn, pe care nu o vor mai primi. Astfel, stresul va afecta intens organismul", explică prof. Young.
Specialiştii au studiat şi impactul pe care îl are asupra organismului trecerea la ora de iarnă, program pe care îl vom adopta în luna octombrie. Astfel, s-a observat că riscul unui infarct se diminuează odată cu trecerea la ora de iarnă.
Pentru a ajuta organismul să se obişnuiască cu ora de vară, Martin Young recomandă ca în zilele libere, sâmbătă şi duminică să ne trezim cu o jumătate de ora mai devreme decât în mod normal.
De asemenea, este indicat să mâncăm micul dejun, să ne bucurăm câteva minute de razele soarelui de dimineaţă şi să facem puţin sport la scurt timp după ce ne-am trezit.  
Studiile anterioare pe acelaşi subiect au arătat că trecerea la orarul de vară poate predispune la cancer la sân, calitatea somnului se deteriorează, iar, din cauza prelungirii zilei, am putea deveni mai uşor irascibili şi ne-am putea îngrăşa.

Sursa:
http://www.gandul.info/magazin/studiu-trecerea-la-ora-de-vara-creste-riscul-de-infarct-9439187