marți, 13 martie 2012


Foşti şefi în MAI povestesc cum îşi angaja Igaş piloşii. Pe unul a vrut să-l lase moştenire Internelor!

Numirile în MAI, făcute pe bază de bileţele
 



În perioada mandatului său, Traian Igaş a tot strigat mare şi tare că vrea să reorganizeze din temelii ministerul de Interne. Mai exact să-i dea afară pe toţii piloşii şi pe rudele “cuibărite” prin “ograda” Internelor.Se pare că fostului ministru Igaş i-au mai scăpat câteva...
Acuzaţii grave astăzi în cazul angajărilor ilegale din Ministerul de Interne. Cristian Baci, fost secretar general al instituţiei, a declarat astăzi în faţa judecătorilor că Traian Igaş i-a cerut să angajeze din sursă externă o persoană din Arad. Mai mult, Igaş i-ar fi cerut lui Baci ca respectiva pilă să rămână în funcţie şi după plecarea lui din minister. Fostul secretar de stat în MAI a mai spus în faţa judecătorilor  că nu poate preciza numele persoanei respective, fiindcă nu şi-l aminteşte.Constantin Baci a declarat la instanţa supremă, că Traian Igaş i-a transmis, prin consilierul lui, Niculae Chesnoiu, că vrea ca o persoană din Arad să rămână în MAI şi după plecarea sa. “Ca urmare a celor transmise prin consilierul Chesnoiu, m-am prezentat la ministru (Traian Igaş, n.r.), care cu această ocazie mi-a comunicat numele unei persoane, spunându-mi ca aceasta <<să participe la unul din concursuri şi să rămână în sistem ca militar sau poliţist» şi după plecarea lui. Nu pot să precizez numele acestei persoane, dar cred că în mod cert mi-a spus numele ei. Ştiu însă că această persoană era din Arad” a spus Constantin Baci în faţa instanţei, avocatul acestuia, Viorel Roş, comentând la finalul declaraţiei că această persoană este o femeie. Baci a mai declarat în faţa instanţei că i-a spus lui Traian Igaş cu această ocazie că nu era treaba lui Chesnoiu să se ocupe de încadrarea funcţiilor vacante, acest lucru fiind de competenţa lui.Totodată, Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, audiat în calitate de inculpat în dosarul de corupţie, a declarat în faţa judecătorilor că Niculae Chesnoiu, Constantin Baci şi fostul secretar Dumitrana veneau la el cu bileţele pe care erau menţionate numele unor persoane care trebuiau puse în anumite funcţii. “Arăt că atât Baci Constantin, cât şi consilierul lui Igaş, Chesnoiu, dar şi fostul secretar Dumitrana veneau la mine cu bileţele în care erau menţionate numele unor persoane şi au făcut afirmaţia: «ministrul Igaş îi vrea în aparatul central»”, a spus Adrian Pătraşcu în faţa magistraţilor, citat de Mediafax. El a precizat că a luat acest fapt în sensul ca acele persoane să participe la un concurs pentru ocuparea funcţiilor respective.Preşedintele completului de judecată, Ştefan Pistol, consemnând una dintre declaraţiile lui Adrian Pătraşcu, a făcut un comentariu potrivit căruia procurorii au redeschis dosarul de urmărire penală în cazul şoferului lui Traian Igaş, Gabriel Cardaş.
 S-a redeschis dosarul de urmărire penală în cazul şoferului lui Igaş
Traian Igaş a fost şi el  audiat  la data de 1 martie 2012 ca martor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul angajărilor făcute ilegal în Ministerul de Interne. Acesta a precizat în faţa judecătorilor că nu a cunoscut imediat ce a ajuns la conducerea MAI vechile ordine date de predecesorii săi şi nici drepturile de decizie ale unora dintre subalterini, fiind vorba despre Constantin Baci, fostul secretar general al MAI.”După cum bine ştiţi în momentul în care am aflat despre aceste lucruri am dispus control, prin Corpul de Control al ministrului.Am aflat cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, faptul că mie nu mi s-a adus la cunoştinţă despre aceste angajări.Sigur că ulterior prin Corpul de Control am înştiinţat Ministerul Public şi de aici practic s-a început acest proces în care sunt implicaţi mai mulţi angajaţi ai ministerului în ceea ce priveşte aceste angajări care s-au făcut imediat după numirea mea în funcţia de ministru al Internelor”. Ministrul Igaş a evitat însă să precizeze cu aceeaşi fermitate cu care vrea să se facă dreptate în dosarul angajărilor ilegale de la jandarmerie cum de a fost posibilă încadrarea şoferului său, Cardaş Marian Gabriel, adus de la Senat la Ministerul de Interne, într-o perioadă în care se presupune că posturile erau blocate.Fost salariat la Senat, unde de asemenea a lucrat tot pentru Igaş, Cardaş Gabriel şi-a urmat şeful când la finele lunii septembrie 2010 acesta a preluat şefia MAI.Nu ştim ce “artificiu” a folosit ministrul Igaş pentru angajarea şoferului său în MAI, căci pe holurile Instanţei Supreme a evitat să răspundă la această întrebare.

Angajările ilegale s-au lăsat cu demiterile mai marilor din Jandarmeria Română!

Inspectorii de la Corpul de control al MAI au constatat că, în perioada 15-18 octombrie 2010, cu avizul unor şefi din instituţie, “s-au deblocat trei posturi de ofiţeri în Jandarmeria Romană”, prin derogare de la actele normative prin care fusese suspendată orice angajare. Astfel, în urma cercetărilor făcute de Corpul de Control al MAI, la începutul lunii ianuarie 2011 au fost demişi şeful Jandarmeriei, generalul Olimpiodor Antonescu, prim-adjunctul acestuia, Nicolaie Rugină, şeful resurselor umane din MAI, Adrian Pătraşcu, secretarul general al MAI, Cristian Baci- cel care ar fi semnat aceste angajări- dar şi alţi comisari şi colonei.Împotriva unora dintre aceştia s-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi altele.”În aceste condiţii, examenele au fost dispuse de IGJR şi au avut loc, deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă, nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică, nu toate documentele de studii erau legalizate, la toţi candidaţii lipseau fişele medicale de încadrare)”, potrivit unui comunicat dat atunci de Biroul de Presă al MAI.

Sursa:
 http://www.jurnalul.ro/observator/igas-nagajari-ilegale-mai-606796.htm