duminică, 11 martie 2012


Puterea, acuzată că încearcă să cumpere voturi prin majorări salariale
Liderul BNS: "Te ia cu frisoane când vezi cum aceşti guvernanţi se joacă cu milioane de oameni"



Decizia de majorare a salariilor are în mod evident legătură cu alegerile, indiscutabil puterea dorind să cumpere voturi, a declarat, duminică pentru MEDIAFAX preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.
Liderul BNS a spus că din declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu rezultă în mod evident că decizia de majorare a salariilor bugetarilor are legătură cu alegerile din acest an.
Costin a precizat că Traian Băsescu pare să fi uitat că nu cu multă vreme în urmă guvernanţii au adoptat un act normativ potrivit căruia niciun guvern nu ar avea voie să crească salariile în prag de alegeri şi a uitat inclusiv de declaraţiile pe care el însuşi le-a făcut în urmă cu două luni, când s-a arătat indignat după ce Sulfina Barbu, pe atunci ministru al Muncii, a vorbit despre posibilitatea unei majorări a salariilor.
"Eu nu am cifre macro în faţă ca să ştiu că anvelopa salarială este sub 7% (...) dar este indiscutabil că puterea vrea să cumpere voturi. Te ia cu frisoane când vezi cum aceşti guvernanţi se joacă cu destinele a milioane de oameni. Nu sunt împotriva acestui demers, pentru că se repară o nedreptate, însă acest sacrificiu a milioane de oameni nu se vede în reformarea şi modernizarea sistemului public", a mai spus Costin.
În privinţa reducerii CAS, preşedintele BNS a spus că sindicaliştii rămân partizanii acestui tip de măsură, dar că ea ar trebui dublată şi de o majorare a salariului minim pe economie, în acest fel putând fi compensată reducerea de fiscalitate pentru a nu strica deficitul macroeconomic.
Dumitru Costin a spus că după eliminarea contractului colectiv de muncă şi a grilei minimale de coeficienţi de salarizare s-a înregistrat o creştere cu 200.000 a numărului de angajaţi care au salarii minime pe economie în a doua jumătate a anului trecut.
"Aproape un sfert dintre angajaţii români sunt încadraţi pe salarii minime, ceea ce înseamnă că avem muncă la gri. Eliminarea contractului colectiv de muncă a făcut imposibilă orice tentativă de a controla ce se întâmplă pe piaţa muncii", a mai spus preşedintele BNS.
Acesta a precizat că în România evaziunea a atins cote foarte înalte deoarece nu mai există instrumente de control.


Ioana Radu

Sursa:
 http://www.cotidianul.ro/liderul-bns-te-ia-cu-frisoane-cand-vezi-cum-acesti-guvernanti-se-joaca-cu-milioane-de-oameni-175731/