duminică, 11 martie 2012


"Economistul-șef" al țării, supărat că "s-a inventat" recesiunea tehnică
Băsescu transformă economia în circ



Patronul României, Traian Băsescu, are o nouă supărare. Incredibilă. Băsescu îi acuză pe specialişti că au introdus termenul de "recesiune tehnică" pe piaţa românească, recesiune pe care el n-o vede posibilă decât la alții, nu și în România.
"Eu nu vreau să-i critic pe specialiştii care au introdus acest termen pe piaţa românească, dar modul cum a fost prezentat, absolut incorect, rezultatul trimestrului IV, în mass-media, a lăsat impresia pregătirii pentru intrare în recesiune", a spus Băsescu, duminică, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV menţionând că doreşte să facă o precizare privind "aşa-zisa recesiune tehnică".
Declarația lui Băsescu vine la două zile după ce ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, - și nu specialiștii! - a precizat că România ar putea intra din nou în recesiune tehnică în acest an.
"În trimestrul întâi avem din păcate această neşansă a vremii, iar economia se pare că se va contracta faţă de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru că s-a redus economia sau cererea, ci pentru că nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune în primul trimestru, dar anualizat vom avea creştere", a declarat Drăgoi vineri.
Băsescu a precizat însă duminică că nu există "îngrijorarea" unei intrări în recesiune în ciuda avertismentului clar al șefului de la Finanțe.
"Nu este adevărat, trimestrul III a avut un boom generat de producţia agricolă, iar trimestrul IV a confirmat practic producţia industrială şi serviciile. Mai mult decât atât, în sfera serviciilor către populaţie s-a înregistrat o creştere consistentă, în sfera construcţiilor o creştere consistentă, sigur, constitucţiile generate de investiţiile bugetului de stat. Deci nu avem îngrijorarea unei intrări în recesiune reală. Dacă aţi compara trimestrul IV 2011 cu trimestrul IV 2010, veţi constata o creştere consistentă. Deci de unde până unde ne punem mâinile în cap că vine recesiunea peste noi? Este adevărat, trimestrul I va fi un trimestru slab urmare a condiţiilor meteo, dar se vor recupera investiţiile, serviciile către populaţie în trimestrul II", a menţionat el.
Traian Băsescu a mai adăugat că nu crede că "obiectivul vieţii noastre trebuie să fie neapărat să descurajăm populaţia - vine altă nenorocire peste noi".
"Nu vine nicio nenorocire", a continuat el.
Culmea, Băsescu vede însă recesiune în zona euro în partea a doua a anului. 
Așa cum nu vede acum o posibilă recesiune tehnică în România, Băsescu nu vedea la sfârșitul lunii ianuarie nici fonduri disponibile pentru majorarea salariilor bugetarilor, pe care - ce să-i vezi - acum le vede.
"Cei care făceau declaratii de majorare cu 5% (a salariilor şi pensiilor în 2012, n.r.) să spună de unde. Eu nu am identificat în buget un loc din care să tăiem bani", declara Băsescu la sfârșitul lunii ianuarie.

Marieta Visan

Sursa
http://www.cotidianul.ro/basescu-transforma-economia-in-circ-175738/