luni, 26 martie 2012

SUA şi aliaţii săi, în alertă 

Nord-coreenii îşi pregătesc rachetele pentru lansare

 Foto: REUTERS/Yuriko Nakao 

La numai câteva ore după ce Statele Unite au avertizat Coreea de Nord că atitudinea ameninţătoare şi provocatoare nu va aduce nici un rezultat bun, autorităţile nord-coreene au mutat rachetele cu rază lungă de acţiune la locul stabilit de lansare, informează CNN.

În cazul în care racheta va fi lansată, Coreea de Sud este pregătită să-i „monitorizeze traiectoria”, a declarat un oficial american care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea.

“Există îngrijorări privind posibilitatea ca racheta să cadă pe teritoriul sud-coreean, caz în care vieţile multor oameni vor fi în pericol, la fel ca şi economia ţării”, a declarat oficialul care nu a precizat însă ce măsuri va lua Coreea de Sud în cazul în care racheta va cădea pe teritoriul ei.

Locul de unde urmează să fie lansată racheta se află lângă Dongchang-ri, o localitate din nord-vestul Coreei de Nord.

Autorităţile din Coreea de Nord susţin că racheta ce urmează să fie lansată va ajuta la instalarea unui satelit pe orbită, însă Statele Unite şi aliaţii săi cred că această lansare reprezintă de fapt un test sub acoperire cu rachete, care ar urma să încalce o interdicţie a ONU.

Ministrul Apărării din Japonia, Naoki Tanaka, a ordonat, vineri, pregătirea scuturilor antirachetă. Sistemul antirachetă al japonezilor va fi instalat lângă insula Okinawa, de unde va contracara orice rachetă ce se va apropia de teritoriul japonez.

Premierul Yoshihiko Noda ar urma să dea săptămâna viitoare ordinul formal de distrugere a rachetei în cazul în care ar ameninţa teritoriul nipon.

Coreea de Nord susţine că are dreptul la un program spaţial şi a invitat experţi internaţionali şi jurnalişti să fie martori la lansare. Înaintea discursului preşedintelui Obama, autorităţile de la Phenian au afirmat că orice declaraţie care va aduce critici programului său nuclear va fi catalogată ca fiind o "declaraţie de război".

Coreea de Nord a anunţat pe 16 martie intenţia de a lansa un satelit de observare. Racheta ar urma să fie lansată în intervalul cuprins între 12 şi 16 aprilie. Prima parte a rachetei ar urma să cadă în Marea Galbenă, a doua în Marea Filipinelor, iar racheta ar urma să traverseze arhipelagul japonez Okinawa.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/externe/alerta-sua-coreea-de-nord-rachete-lansare-608049.htm