Marţi, în şedinţă comună a celor două Camere, urmează să fie votaţi candidaţi pentru funcţii în instituţii subordonate Parlamentului. Într-o funcţie ce necesită echidistanţă politică va fi numită o apropiată a familiei Băsescu şi a Elenei Udrea.
O numire ultrapolitică
PDL o propune pentru funcţia de preşedinte a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) pe Ana Maria Pătru. Deşi trâmbiţează pe toate canalele necesitatea depolitizării funcţiilor publice, PDL face o numire ultrapolitică într-un post cheie, unde se cere prin excelenţă echidistanţă politică. Practic, tot ce ţine de procesele electorale în perioada dintre alegeri, dar şi în perioada de alegeri propriu-zisă, se va afla sub conducerea unui personaj care, în 2009, din postura de vicepreşedinte al AEP, după închiderea urnelor la europarlamentare, s-a afişat la un chef al PDL în restaurantul Pescăruş din Herăstrău. Atunci, Ana Maria Pătru nu doar că a participat la un chef al PDL, dar a stat la aceiaşi masă cu prietenele ei, Eba şi Monica Iacob Ridzi. La aceiaşi masă mai erau Vasile Blaga şi Traian Băsescu. A doua zi, „echidistanta” Ana Maria Pătru participa la soluţionarea contestaţiilor la adresa Ebei şi a altor candidaţi din PDL.
Promovată de Udrea
Până în 2007, Ana Maria Pătru a fost un personaj obscur pe scena politică, funcţia de vicepreşedinte al PD Vâlcea şi o funcţie de conducere în filiala zonală Vâlcea a AEP fiind cele mai înalte poziţii atinse. În 2007, conform presei locale din Vâlcea, a fost promovată la sugestia Elenei Udrea, care i-a netezit drumul în funcţia de vicepreşedinte naţional al AEP. Tot presa locală susţinea că Pătru ar fi fost „partenera de shopping” a Elenei Udrea.
Deşi ocupa doar funcţia de vicepreşedinte al AEP, se spune că Ana Maria Pătru ar conduce de fapt instituţia, în ultimii doi ani. Despre (încă) preşedintele AEP, Octavian Opriş – numit tot politic de PSD în 2004 – foştii colegi de partid spun că „de prin 2008, parcă a uitat că a fost în PSD”. Celălalt vicepreşedinte în funcţie, Marian Muhuleţ, a fost propus de liberali, dar el nu era implicat în zona politicului. În ceea ce o priveşte pe Ana Maria Pătru, ea nu a fost afectată atunci când presa a surprins-o la cheful de la „Pescăruş”.
„Am fost în timpul meu liber, şi, oricum eu singură nu puteam să schimb rezultatul alegerilor”, aceasta a fost replica dată presei.
PDL putea masca aparenţele
Numirea în funcţia de preşedinte al AEP a unui om apropiat de competitorii politici din PDL, a unui personaj care în virtutea funcţiei deţinute până acum nu a luat deloc poziţie faţă de mita preelectorală (excursiile în Bulgaria şi Turcia organizate de Poteraş şi Onţanu, miile de pungi cu alimente împărţite la vedere de zeci de primari PDL etc) vizibilă cu ochiul liber în ultimii doi ani, măreşte suspiciunile privind viitoarele fraude electorale. PDL ar fi putut masca aparenţele, numind un tehnician (chiar apropiat de partid) şi chiar dacă l-ar fi desemnat, tot politic, pe Valentin Iliescu (secretar de stat pentru relaţia cu parlamentul), care în ultimii doi ani nu s-a remarcat prin agresivitate politică.
Alte desemnări
CNSAS
PDL - Corneliu Turianu, Virgil Tarău, Adrian Cioflâncă (un alt personaj care a pozat în mare independent)
PSD – Cazimir Ionescu, Laurenţiu Tănase, Florin Abraham
Guvern – Claudiu Secaşiu
CNVM
PDL – Carmen Negoiţă, Gheorghe Albu (deputat aflat la al 5-lea mandat), Ştefania Ferencz (ex consiliera lui Emil Boc)
PSD – Dorina Mihailescu
PNL şi PC au anunţat că nu-şi desemnează candidaţi din cauză că actuala Putere nu a respectat algoritmul politic în ceea ce priveşte numirile în posturile vacante.
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/omul-lui-udrea-si-eba-va-conduce-autoritatea-electorala-permanenta-177422/