duminică, 1 ianuarie 2012




Să trăiți bine!
Anul 2012 la români: Scumpiri în lanț, spitale privatizate, bani în plus din buzunar pentru sănătate


Anul 2012 le-a adus deocamdată românilor doar scumpiri. Cele mai spectaculoase schimbări se anunță în sănătate, care ar putea deveni inaccesibilă pentru milioane de români.
Guvernul a decis la sfârșitul anului 2011 să majoreze accizele la motorină începând cu acest an, ceea ce generează o creștere cu 2% a tuturor preţurilor, aceste accize urmând să fie majorate şi în 2013, pentru a ajunge la nivelul minim din Uniunea Europeană, după cum a anunțat Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, 
Cel mai mare impact în preţuri îl are noul curs de schimb.
Din cauza cursului după care se calculează accizele (4,3 lei pentru un euro, faţă de 4,26 cât era anul trecut), benzina se scumpeste, la fel și motorina.
Nici preţul gazelor nu a rămas nemodificat. De la 1 ianuarie, companiile plătesc cu 5% mai mult pentru gaze.
Românii plătesc în plus și pentru electicitate, respectiv cu aproximativ 2,5% mai mult. Se anunţă schimbări şi pentru impozitele pe clădiri. Cei care au mai multe proprietăţi vor plăti taxe cu până la 300% mai mari.
Nici la capitolul sănătate veștile nu sunt bune. La numai cinci ani de la schimbarea legii sănătăţii, respectiv în 2006, aceasta este schimbată din nou, Dacă în 2006 miza era legea spitalelor pentru eliminarea conflictelor de interese, alfel spus directorii să nu mai fie rectori sau senatori sau preşedinţi ai Colegiului Medicilor, în 2011 miza este privatizarea, cea a serviciilor de ambulanţă, a spitalelor şi a caselor de asigurări de sănătate.
Casele de asigurări de sănătate publice vor dispărea, iar locul lor va fi luat de casele private care se interpun între CNAS şi funizorii de servicii medicale.
Spitalele se vor transforma în fundaţii sau societăţi comerciale.
Din banii alocaţi obligatoriu pentru asigurările de sănătate românii vor primi un pachet minim de servicii medicale. Pentru tot ceea ce vor dori în plus vor scoate bani din buzunar sau vor fi obligaţi să facă o asigurare suplimentară de sănătate.
Anul 2012 aduce și în învăţământ câteva noutăţi impuse de legea educaţiei, una dintre ele referindu-se la introducerea clasei pregătitoare. Astfel, elevii născuţi în anul 2005 reprezintă ultima generaţie admisă în învăţământul primar fără să fi fost în clasa pregătitoare, din anul şcolar 2012 - 2013 aceasta devenind obligatorie.
Potrivit Legii educaţiei naţionale, măsura introducerii clasei pregătitoare în învăţământul primar intră în vigoare începând cu anul şcolar 2012 - 2013.
Tot de anul acesta, liceele cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat din 2011 vor elabora pentru clasa a IX-a un plan de şcolarizare diminuat cu cel puţin o clasă, potrivit metodologiei Ministerului Educaţiei privind cifra de şcolarizare în anul de învăţământ 2012-2013.
De asemenea, măsura privind introducerea costului standard per elev şi a principiului "finanţarea urmează elevul" se aplică din anul 2012.
Totodată, la finalul clasei a VI-a, toate şcolile, în baza unei metodologii elaborate de MECTS, organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare,
matematică şi ştiinţe.

O altă noutate vizează organizarea învăţământului profesional.

Alexandru Vişan

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/anul-2012-la-romani-scumpiri-in-lant-spitale-privatizate-bani-in-plus-din-buzunar-pentru-sanatate-168528/