joi, 24 mai 2012


Un drept la replică amânat

Sub acest titlu apare, în săptămânalul „Observatorul militar” nr. 20 (23 - 29 mai 2012), punctul de vedere al locotenent-colonelului Florin Şperlea, redactorul şef al acestei publicaţii, privind amestecul unor persoane din afara redacţiei în politica editorială a ziarului, cel puţin într-o problemă care ne priveşte pe noi, cadrele militare în rezervă şi în retragere. Este un drept la replică tardiv, prin care se încearcă justificarea transformării publicaţiei, într-o anume perioadă, într-un fel de „Scânteia” pentru Gabriel Oprea. Ce nu spune redactorul şef şi aşteptăm să o facă, totuşi, este de unde veneau „directivele”.
„Cititorii vor fi găsit în paginile „Observatorului militar”, în şase numere consecutive, în toamna anului 2011, câteva scrisori pe care unii pensionari militari cu grade diferite le-au adresat fostului ministru al apărării naţionale, Gabriel Oprea. Aceste scrisori nu au fost niciodată primite la redacţie, aşa încât conţinutul acestora mi-a devenit cunoscut abia în momentul în care s-a luat decizia publicării lor, fără consultarea redactorului-şef. Am cerut, în repetate rânduri, pentru că toate erau elogioase şi vorbeau despre cum au crescut pensiile semnatarilor, în vreme ce, în media civile, numeroase voci descriau situaţia umilitoare îndurată de pensionari militari, care se vedeau peste noapte cu pensiile drastic diminuate – exemple sugestive aflându-se chiar în rândurile jurnaliştilor militari care au avut cariere complete, onorante, în presa militară –, ca în aceste pagini să existe şi punctele de vedere ale celor nemulţumiţi, din raţiuni care ţineau de elementare principii de deontologie jurnalistică, dar şi în temeiul vechiului adagiu latin, adesea uitat, audiatur et altera pars. Răspunsul primit a fost întotdeauna acelaşi: un refuz categoric.”
Puteţi citi întreg materialul pe http://www.presamil.ro/OM/2012/20/ziar%2020.pdf  (pag. 19), iar dacă vă intersează şi ce scriam eu despre elogierea lui Oprea de către „Observatorul militar” , intraţi pe http://batcailie.blogspot.com/2011/02/observatoru-lu-oprea.html.

Colonel (r.) Ilie Bâtcă