Un manager general, globetrotter, cu acolitii sai capuseaza industria de aparare.
Directorul Companiei Nationale ROMARM, Marius-Vasile Crisan, este actualmente prim-vicepresedintele organizatiei judetene Alba si vicepresedinte national al U.N.P.R. Odata cu preluarea conducerii companiei, la data respectiva era personalitate marcanta a organizatiei judetene P.D.L. si subprefect de Alba, de unde a si fost impus director al companiei, Crisan si-a adus si o echipa de colaboratori de incredere, fara nici-o competenta manageriala sau legatura cu domeniul de activitate si fara sa manifeste vreo preocupare pentru salvarea si redresarea minimului de necesar din industria nationala de aparare.
Rezultatele au fost si ele pe masura . In ultimii cinci ani s-a deteriorat exponential starea economico-finaciara si functionala a industriei de aparare.
Cu foarte putine exceptii, industria de aparare, atat cat mai exista, este deliberat impinsa in faliment, comenzile sunt la nivelul a 15-20 la suta fata de anul 2008, iar conturile peste tot blocate.
Reaua credinta a managerilor este demonstrata de actele iresponsabile de distrugere a potentialului functional din industriei.
Asftel, s-au descompletat linii tehnologice si echipamente functionale, care au fost valorificate ca fier vechi. S.D.V.-istica, unica in lume functionala, pentru productia pustii Z.B. a fost valorificata ca fier vechi, in conditiile in care se puteau produce pentru export 20.000 pusti/luna.
Numirea lui Marius-Vasile Crisan, patron al firmei de paza CONDOR , care securizeaza intreprinderile de armament din Cugir (asta nu este un conflict de interese ?!) la conducerea ROMARM a avut ca unic scop, sustin sursele noasrtre, sa produca bani pentru partid.
Prima miscare, in acest sens, a fost scoaterea la inaintare a colaboratorilor sai apropiati, ULISE TOADER, MIHAELA COBASCHI si VIOREL MANOLE. Se pare ca “rezultatele” au fost convingatoare, de data ce informarile facute de serviciile de informatii romane catre Emil Boc si, mai recent, catre M.R. UNGUREANU, au ramas fara urmari pentru Crisan, cu toate ca faptele acestuia impuneau destituirea sa imediata si inceperea urmaririi penale.
Directorul Crisan a luat decizia de centralizare la Romarm, a tuturor achizitiilor unitatilor din subordine. La conducerea Departamentului Achizitii a numit-o , evident politic, pe Mihaela Cobaschi, o nepoata a doamnei senator Sorina Placinta. Sefa achizitiilor gestioneaza bugetul achizitiilor la nivel national si este nedespartita de directorul Marius-Vasile Crisan, mai cu seama la numeroasele si desele intalniri de afaceri, care au loc numai la Hotelul Marriott. Pasiunea directorului pentru hoteluri de lux este cunoscuta, atat in tara , cat si in strainatate. El locuieste in Bucuresti, pe cheltuiala statului, la Hotel Phoenicia, nu la Complexul Haiducul, unde stau alti detasati din provincie. In strainatate, partenerii straini il campeaza prin paradisurile din insulele si tarisoarele exotice.
Conduita in afaceri a directorului Crisan a starnit vii reactii de protest si comentarii colorate din partea angajatilor companiei. Prin Africa de Sud, unde a fost la negocieri cu fostul director general si secretar general PATROMIL, Viorel Manole, cei doi , in prezenta ambasadorului, au cerut partenerului strain sa paraseasca sala de tratative, deoarece ei “au de pus la punct cateva chestiuni confidentiale”. Este lesne de inteles ca la asa maniere, asa succes ! In urma raportului ambasadorului, ministrul Ariton l-a demis pe Manole, dar nu s-a putut atinge de Crisan.
Unui seic din Emiratele Arabe Unite, seful Departamentului de Securitate , care a venit la ROMARM pentru achizitii, directorul Crisan i-a cerut un “comision” foarte mare. Seicul s-a manifestat indignat si a plecat fara sa incheie contractul, spunandu-i directorului ca, peste tot in lume, comisionul il plateste vanzatorul, nu cumparatorul.
In Iordania, tot din cauza comisionului cerut cumparatorului, directorul ROMARM a compromis sansele unui contract important. Partenerul iordanian a tinut sa precizeze ca niciodata nu a mai intalnit o astfel de situatie in relatiile cu partea romana.
Fara sa se pregateasca, sa se anunte si sa obtina viza , directorul Crisan a aterizat pe aeroportul din Bagdad, de unde a incercat sa-si organizeze niste intalniri. Dupa o zi si o noapte de asteptare, nefiind de nimeni luat in seama, Crisan a venit asa cum a plecat.
Aceste insuccese i-au fost, insa compensate de relatia de afaceri stabilita cu fratii Oliver si Ulhric M. WEIGAN, cetateni germani fosti rezidenti in S.U.A., pe seama carora F.B.I.-ul si justitia americana au retinut nu mai putin de 83 de capete de acuzare pentru “conspiratie, import ilegal, detinere si transfer ilegal in S.U.A. a peste 9500 de mitraliere, spalare de bani si evaziune fiscala”. Ulhric M. WEIGAN si-a asumat personal intreaga raspundere pentru capetele de acuzare, fratele sau scapand cu amenda si interdictia de a mai rezidentia si intra in S.U.A.
OLIVER M WEIGAN s-a stabilit la Nassau, in Bahamas, 4 George Street, Mareva House, de unde opereaza prin offshore-ul CARIBEAN INVESTMENT TRADIND LTD., specializata in comertul cu arme de foc si munitie.
Persoane din ROMTEHNICA, ROMARM si FABRICA DE ARMAMENT CUGIR care il cunosc bine pe OLIVER WEIGAN, relateaza ca acesta este expert in promovarea afacerilor prin cointeresarea partenerilor, atat aici in Romania, cat si in exterior.
Printre afacerile din Romania a fost si achizitionarea unui lot de 2264 pusti mitraliere RPK model 64, din stocul armatei. Dupa reconditionare, pentru a arata ca noi, aceste arme urmau sa fie livrate unui contractor al Pentagonului. De mentionat, ca pentru ocolirea cailor legale, reconditionarea armelor a fost incredintata unei firme private, KEN srl, proprietatea, prin interpusi, a lui Francisc KUDLER, managerul general al Fabricii de Arme Cugir. Cum aceasta firma nu este autorizata sa lucreze cu arme de foc, Oliver WEIGAND a incheiat un contract de prestare servicii-depozitare si asamblare - cu firma S.C. Brenox srl din Ramnicu Valcea. Nici aceasta firma nu avea autorizarea necesara, dar a inchiriat un depozit de la Uzina Mecanica Babeni, unde a preluat armele pentru demontare in vederea preluarii lor sub forma de kituri de catre firma KEN srl si, de la aceasta, de catre Fabrica de Armament Cugir. Initial, operatiunea, fiind descoperita, a fost blocata si s-a inceput urmarirea penala. Ulterior, insa, a incetat urmarirea penala si s-au livrat armele, dar Oliver Weigan a refuzat plata a 180.000 dolari, paguba revenind Fabricii de Armamernt Cugir.
Pentru a putea opera in S.U.A., WEIGAND si-a creat firma “M+M LLC”, reprezentata in Romania de ION CIUCAN prin S.C. BEST PARTENERS SRL, cu sediul in Bucuresti, soseaua Panduri nr. 36.
Directorul Crisan si Viorel Manole au fost invitati in S.U.A. de catre firma “M+M LLC” in perioada 1-10 iunie 2011, iar in intervalul 10-16 iunie au fost oaspetii lui Weigand in Bahamas, care le-a organizat o vacanta.
Intalnindu-se pe aceeasi lungime de unda cu OLIVER WEIGAND si intrezarind posibilitatea realizarii unor operatiuni benefice, atat pentru Partid cat si pentru el, Crisan, asistat de ULISE TOADER si de VIOREL MANOLE au purces la treaba: au perfectat cu OLIVER WEIGAND modalitatea recuperarii sumei de 180.000 dolari cu care tepuise Fabrica de Arme Cugir, precum si realizarea unor exporturi de armament catre firmele acestuia in conditii contractuale, in special de pret, de natura sa puna definitiv pe butuci Fabrica de Arme Cugir. De comun accord cu Crisan si acolitii sai, ROMARM si Fabrica de Arme Cugir au incheiat cu firma M&M, o “Casuta postala” din SUA, un contract de vanzare arme de foc pentru piata comerciala americana, incalcand grav alte contracte aflate in derulare pe aceeasi piata. Si, pentru a da fabricii lovitura de gratie, in contractual incheiat au fost prevazute clauze de penalizare pentru nelivrari cuantificabile pana la 35.000 dolari pe zi, ceea ce ar fi condus la preluarea fabricii de catre Oliver WEIGAND, in cel mult un an. Aceasta operatiune infractionala a fost perfectata pe parcursul mai multor intalniri, atat in tara cat si in strainatate, iar detaliile finale au fost stabilite si agreate de CRISAN si VIOREL MANOLE, cu OLIVER WEIGAND, in peroada 10-16 iunie 2011, in Bahamas, unde cei doi s-au deplasat fara a avea un mandat pentru a negocia si perfecta o asemenea afacere. De fapt, majoritatea deplasarilor lui Crisan in interesul serviciului, in strainatate, au fost facute fara aprobare si fara mandat, iar rapoartele de deplasare au lipsit pana recent cand, fiind atentionat, a incropit ceva rapoarte laudative la adresa abilitatii sale managerial, dar fara continut.
Interventia unuia dintre serviciile secrete si a Sindicatului de la Fabrica de Arme Cugir l-a deteminat pe fostul Ministru al Economiei sa ceara anularea si renegocierea contractului cu M&M. Interesele de finantare a Partidului sau alte considerente, numai de el stiute , l-au impiedicat insa pe Ministrul Economiei sa puna capat unei asemenea activitati infractionale.
Weigand cointrereseaza partenerii de afaceri din Romania ,atat cu sume cash, cat si cu carti de credit.
Prin afaceri de acest gen, Compania Nationala Romarm si alte unitati din industria de aparare au ajuns in situatia de a fi puse pe lista societatilor comerciale propuse pentru management privat, un managemnet care nu va mai tine seama de nevoile strategice si de aparare ale Romaniei.
In viziunea PDL industria de aparare este pregatita pentru a deveni una dintre cele mai mari afaceri imobiliare, cu o miza de mai multe miliarde. In acest sens s-au pregatit mai multe proiecte de regrupare pentru crearea oportunitatilor imobiliare la Uzina de Tancuri Bucuresti, Metrom si Carfil Brasov si Cugir.
Recent, directorul ROMARM, Marius-Vasile Crisan a dat un comunicat potrivit caruia la Cugir s-a realizat prima pusca de asalt de conceptie integral romaneasca, care este testata in teatrele de operatiuni, iar din toamna s-ar incepe productia a primelor 60.000 de pusti de asalt. Totul este o declaratie mincinoasa . Cateva mostre ale produsului examinate de Ministerul Apararii Nationale s-au dovedit nefunctionale. Dar Crisan a facut aceasta declaratie, concomitent cu o alta, privind crearea a 500 noi locuri de munca la Cugir, luat de febra campaniei sale electorale, deoarece candideaza din partea UNPR la Primaria muncipiului Alba-Iulia, impotriva binefacatorului sau Mircea Hava.
Industria nationala de aparare mai are sanse. Dar pentru a se mai salva , ce se poate salva, ea trebuie eliberata de capusele politice si de combinatiile infractionale cu mafia transnationala a traficantilor de arme.
Nu managementul privat este, in acest moment, cea mai mare prioritate in industria de aparare, ci numirea unei conduceri profesioniste si responsabile, concomitent cu o lege adecvata domeniului, precum si strategiile adecvate de relansare si dezvoltare, potrivit intereselor de securitate nationala ale Romaniei.
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/compania-nationala-romarm-filiala-a-pdl-si-unpr-pentru-operatiuni-speciale-ilegale-183485/