luni, 7 mai 2012


Parastas dansant pentru PDL


Duminică, de Ziua Mondială a Râsului, Partidul Democrat Liberal a făcut show la Sala Polivalentă din Capitală. Bufonerii, umor negru, bancuri absurde sau macabre, poante cu blonde – nimic n-a lipsit din acest festival al circului politic. A fost un spectacol fellinian, cu personaje groteşti şi un subtil iz de disperare în spatele hohotelor zgomotoase. Am auzit discursuri triumfaliste de sub care răzbătea panica. Am văzut măşti vesele lipite prost peste rictusuri dureroase.
Punctul culminant a fost, desigur, numărul de travesti oferit de ex-premierul Ungureanu, deghizat în mare bărbat de stat. Pe cât de semeţ, pe atât de confuz. Abia gonit de la Palatul Victoria, după cea mai scurtă guvernare din istoria postdecembristă, MRU părea să creadă că tocmai repurtase o izbândă istorică: "Am demonstrat că, unde există tinereţe şi competenţă, nimic nu ne poate sta în cale". Ştiu şi eu? Poate moţiunea de cenzură? Oricât de creativ am interpreta evenimentele, pierderea puterii nu prea se califică drept "succes” în politică.
Desigur, trimiterea PDL în opoziţie nu este vina lui Mihai Răzvan Ungureanu. El doar a decontat factura adunată în ani întregi de regim portocaliu. Totuşi, aerele sale de lider providenţial rămân de un haz nebun. Ca şi îndemnul voievodal cu care şi-a încheiat, duminică, tirada: "Staţi cu fruntea sus şi fiţi ungurenii mei!" Dacă se gândea, însă, la balada Mioriţa, printre democrat-liberali se găsesc acum destui "baci” dornici de-un complot… În primul rând pentru ei a fost organizat, de fapt, acest mare spectacol al negării evidenţelor. "Simţiţi-vă întăriţi, staţi alături, mobilizaţi-vă!" – le-a transmis fostul premier "independent”. Sau, cum zicea nea Nicu Ceauşescu, "Rămâneţi liniştiţi la locurili dumneavoastră”!
De departe cea mai pertinentă intervenţie la evenimentul de duminică i-a aparţinut cântăreţei de muzică populară Maria Cârneci. Chemată să înveselească poporul portocaliu, interpreta a ales pentru Elena Udrea dedicaţia perfectă: "Duşmanii nu sunt străinii, sunt prietenii sau vecinii / Care te cunosc, lângă tine-au fost, tot ăştia te sapă primii". A fost singura evaluare lucidă în avalanşa de toasturi euforice de la veselul parastas al PDL.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/editorial/parastas-dansant-pentru-pdl-612058.htm