marți, 22 mai 2012


Nu se poate abţine!
Traian Băsescu l-a atacat pe noul preşedinte al Franţei



Cei care au crezut că preşedintele României s-a potolit (măcar în relaţiile cu omologii săi din Europa) s-au înşelat amarnic. La sfârşitul Summit-ului NATO de la Chicago, Băsescu i-a dat o smetie lui Francois Hollande, noul preşedinte al Franţei.
După ce s-a dat în stambă purtându-se neelegant cu ministrul de Externe, Andrei Marga, şi după ce le-a dat un bobârnac ruşilor declarând că Rusia e doar ”o ţară vecină”, Traian Băsescu s-a gândit că trebuie să se cocoşească şi în faţa unei mari puteri europene. Drept care, a lansat un atac indirect, dar destul de străveziu, la preşedintele Franţei. De parcă relaţiile României cu Franţa nu erau şi aşa destul de şubrede!
”Este principiul pe care funcţionează NATO: solidaritate. Şi dacă militarii români îşi riscă în continuare viaţa ramânând în Afganistan, nu înţelegem de ce alţii, fără a fi predat zona lor de responsabilitate, vor să plece mai repede. Şi mi se pare că este în neregulă. Pot să vă spun şi un tip de formulare care a fost: că în timp ce militarii şi-au sacrificat viaţa pentru Afganistan, unii ezită să-şi sacrifice nişte voturi, eventual, şi îşi retrag trupe înainte de închiderea misiunii”, a declarat Băsescu la conferinţa de presă organizată după încheierea Summit-ului NATO de la Chicago, referindu-se în mod cât se poate de clar la decizia anunţată în timpul summit-ului de preşedintele francez Francois Hollande de a retrage trupele franceze din Afganistan înainte de sfârşitul acestui an.
Realizând probabil că l-a cam luat gura pe dinainte, Traian Băsescu a ţinut să atragă atenţia să nu cumva să fim tentaţi să ne gândim că l-a atacat pe Hollande. ”Vreau să ştiţi că nu m-am adresat niciunei ţări, ci pur şi simplu am vorbit de nişte principii când am formulat asta. Nu aş vrea să văd mâine titluri de primă pagină în presă: «Pe cine a atacat Băsescu?». Nu vedeţi că nu atac Puterea, darămite...", a spus preşedintele Băsescu hăhăindu-se în stilu-i caracteristic.
Reamintim că preşedintele francez Francois Hollande la prima sa întâlnire cu Barack Obama, prilejuită de Summitul G8 din SUA, şi-a reafirmat promisiunea din timpul campaniei electorale privind retragerea anticipată din Afganistan, se arată într-un articol din "New York Times".
Aducerea soldaţilor francezi acasă mai repede decât s-a angajat Franţa sub Nicolas Sarkozy a fost unul dintre marile angajamente ale lui Hollande în timpul campaniei electorale. Vineri, în prima din cele două zile ale Summitului G8 de la Camp David, Hollande i-a spus omologului american că Franţa îşi va încheia operaţiunile militare din Afganistan la sfârşitul lui 2012.
Cu toate că, până acum, oficialii americani au mizat pe faptul că Francois Hollande va respecta totuşi calendarul stabilit şi va lăsa soldaţii francezi încă doi ani în această zonă, acum aceştia s-au resemnat la gândul că vor pierde al cincilea cel mai mare contingent din Afganistan.
”I-am amintit preşedintelui Obama că am promis că voi retrage trupele noastre de ofensivă militară din Afganistan până la sfârşitul anului 2012”, a declarat Hollande în faţa reporterilor prezenţi la conferinţa de presă după întâlnirea cu Barack Obama, potrivit "New York Times". ”I-am spus, de asemenea, că va exista susţinere într-o altă formă”, a mai precizat noul preşedintele francez, referindu-se la componenta de asistenţă pentru trupele afgane şi de ajutor financiar.


Cristina Horvat

Sursa:
 http://www.cotidianul.ro/traian-basescu-l-a-atacat-pe-noul-presedinte-al-frantei-183507/