sâmbătă, 19 mai 2012


România-R Moldova, aplicaţii comune de stat major

Scris de : M.A.

România şi Republica Moldova vor organiza în 2013 aplicaţii comune de comandament şi stat major, au convenit joi miniştrii Apărării, în cadrul unei convorbiri telefonice.

Ministrul Apărăii din Republica Moldova, Vitalie Marinuţa, a avut în după-amiaza zilei de joi o convorbire telefonică cu omologul său de la Bucureşti, Corneliu Dobriţoiu.
În timpul discuţiei, cei doi oficiali au făcut o trecere în revistă a stadiului actual al relaţiilor bilaterale în domeniul militar, convenind asupra dezvoltării lor reieşind din programele de colaborare bilaterală existente la moment. În opinia celor doi miniştri, semnarea în aprilie 2012 a Acordului actualizat de cooperare în domeniul militar dintre Republica Moldova şi România, permite deschiderea unei noi pagini în colaborarea reciproc avantajoasă dintre instituţiile militare ale celor două state, trasarea unor noi direcţii de colaborare, anunţă Ministerul Apărării, de la Chişinău.
Vitalie Marinuţa a menţionat evoluţia stabilă a relaţiilor de colaborare bilaterală în domeniul militar, reflectate prin schimb de experţi, vizite reciproce, acordarea burselor pentru ofiţerii R Moldova în instituţiile militare de învăţămînt universitar şi postuniversitar din România, etc. La rândul său, Corneliu Dobriţoiu a dat asigurări că partea română va sprijini în continuare eforturile Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, de reformare şi modernizare a sistemului de securitate şi apărare, de dezvoltare a Armatei Naţionale în conformitate cu standardele internaţionale.
De asemenea, miniştrii Apărării au convenit asupra continuării unui dialog constructiv în viitor, precum şi asupra extinderii colaborării militare bilaterale în anul 2013 prin organizarea unor aplicaţii comune de comandament şi stat major, schimb de observatori în procesul de instruire a forţelor, consultanţă la capitolul politici şi planificare a apărării, etc.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/romania-r-moldova-aplicatii-comune-de-stat-major-94939.html