duminică, 27 mai 2012

 SOLUŢIE. Eduard Hellvig a cerut ajutor pentru analiza modului în care s-au cheltuit, în trecut, bani la ministerul pe care îl conduce
Investiţiile Elenei Udrea, anchetate de Ministerul de Interne

 de DAN GHEORGHE



Eduard Hellvig a anunţat că a cerut ajutorul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru a investiga modul în care au fost cheltuiţi banii publici la Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului pe timpul în care acesta a fost condus de Elena Udrea. „Cred că avem nevoie de acest ajutor, competenţa trebuie utilizată pentru a descoperi dacă au fost folosite resurse financiare cu alte scopuri, să ştim ce preluăm", a spus Hellvig, care a precizat că „nu e posibil ca pe 27 aprilie şi 5 mai, care a fost zi de sâmbătă, să se facă plăţi şi să se semneze contracte de 100 de milioane de euro. De unde graba asta? Se temeau că nu mai conduceau ministerul?"

Eduard Hellvig a enumerat câteva proiecte cu posibile probleme: o pârtie construită la Braşov, "în care s-au investit foarte mulţi bani, nu doi lei, şi care se surpă", un ştrand la Marghita pentru care "nu sunt căi de acces, drumuri, canal, iar decantarea apei la bazinul de înot se face într-un bazin separat".
În replică, pe blogul său, Udrea a precizat că "iau declaraţiile actualului ministru al Dezvoltării Regionale ca declaraţii de campanie electorală. Dacă vrea cu adevărat să afle despre alocări de fonduri pe criterii politice, trebuie să verifice activitatea ministerului în perioada Guvernului Tăriceanu, care a cheltuit miliarde de euro în scop politic şi electoral".
Sălile de sport mai aşteaptă
Prezent la Cluj, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a precizat  că tinerii evacuaţi din casele naţionalizate ar putea avea şansa la o locuinţă ANL. Totul depinde însă de modul în care vor fi gestionaţi de acum încolo banii pentru viitoarele cartiere de locuinţe. Soluţia ar putea fi ca bugetul ANL să se stabilească direct prin Hotărâre de Guvern. Oficialul a spus că se va modifica prioritatea anumitor proiecte, în contextul resurselor financiare limitate. Astfel, proiectele mai puţin importante, precum sălile de sport, vor fi trecute pe linie secundară. În schimb, atenţia guvernanţilor se va îndrepta mai ales spre construirea de locuinţe noi, de care au mare nevoie atât cei care îşi întemeiază o familie, cât şi tinerii aflaţi în pragul evacuării din casele naţionalizate. "Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului are o problemă cu resursa financiară. Anumite proiecte care nu au justificare din punctul de vedere al eficienţei economice nu vor fi prioritare. Nu cred că este prioritar să facem o sală de sport într-o localitate în care sunt zece elevi, numai pentru simplul motiv că aparţine unui partid. Am responsabilitate pentru resursa financiară a ministerului. Săptămâna viitoare vom da o ordonanţă de urgenţă. Am solicitat ca bugetele Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) şi Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL) să se realizeze prin Hotărâre de Guvern, nu să fie la îndemâna celui care conduce aceste instituţii. Resursa bugetară trebuie previzionată şi controlată", a spus Hellvig, citat de Mediafax.
Apartamente noi şi pentru cei evacuaţi din casele naţionalizate Ministrul a spus că, în viziunea sa, tinerii intelectuali, precum medicii sau profesorii, trebuie susţinuţi pentru a-şi începe o carieră, iar condiţiile de trai, precum o locuinţă nouă, sunt esenţiale în acest context. "Medicii şi profesorii trebuie să aibă posibilitatea de a-şi începe cariera profesională în condiţii civilizate şi optime", arată oficialul. Mai mult decât atât, Eduard Hellvig consideră că şi tinerii aflaţi în pragul evacuării din casele naţionalizate au nevoie de o locuinţă nouă. Un motiv în plus pentru ca proiectele ANL să fie declarate prioritare pentru actualul Guvern. "ANL reprezintă o prioritate, iar aici mai există o categorie, cea a tinerilor evacuaţi din case naţionalizate. Avem o responsabilitate şi pentru ei să-şi găsească o locuinţă", a conchis ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.  

Sursa:
 http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/investitiile-elenei-udrea-anchetate-de-ministerul-de-interne-265378.html