marți, 22 mai 2012


Exclusiv ZV

Câţi bani va cheltui România pentru avioanele fără pilot

Scris de : Doru Dragomir

Treisprezece state membre ale Alianţei Nord Atlantice - România, SUA, Germania, Italia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia – vor investi 1 miliard de euro în achiziţia a cinci avioane de recunoaştere fără pilot (drone) de tip Global Hawks, fabricate de firma Northrop Grumman. Ziua Veche prezintă în exclusivitate toate informaţiile despre implicarea României în cel mai ambiţios program militar al Alianţei Nord Atlantice pentru supravegherea şi apărarea statelor membre.
Chiar dacă Traian Băsescu nu a oferit prea multe detalii despre acest proiect militar, surse militare autorizate au precizat pentru ZIUA VECHE că, “Romania a semnat, în anul 2009, la Bruxelles Memorandumul de Intelegere pentru Programul privind Capabilitatea de Supraveghere Terestra a Aliantei (AGS PMOU).  In urma semnarii acestui document, Romania s-a angajat ca va participa la  proiectul international Alliance Ground Surveillance (Supravegherea Terestra a Aliantei). Este vorba de un sistem complex de radare, avioane de supraveghere si sisteme de comunicatii complexe intre tarile NATO, creat in sprijinul combaterii terorismului, dar si pentru interconectarea cu scutul antiracheta. Acest sistem complex de supraveghere va furniza date pentru scutul antiracheta care va fi instalat si in Romania”. De reţinut faptul că cele cinci drone vor staţiona la o baza din Italia iar în România vor fi amplasate la sol elemente de comunicaţii şi sisteme radar.

Citiţi continuarea pe:  http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/exclusiv-zv-%E2%80%93-cati-bani-va-cheltui-romania-pentru-avioanele-fara-pilot-95675.html