luni, 21 mai 2012

Cât cheltuieşte anual UE pentru apărare

Scris de : M.A.


Cheltuielile aproximative ale celor 27 de state membre ale Uniunii Europene în domeniul apărării se cifrează la 200 de miliarde de euro pe an.
“Aceasta este o sumă importantă, dar ea ar trebui cheltuită mai eficient pentru ca să poată să asigure rezultate mai bune”, a afirmat luni preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul summitului NATO ce se desfăşoară luni la Chicago, pronunţându-se în acelaşi timp pentru consolidarea bazei industriale şi tehnologice europene de apărare.
De asemenea, preşedintele Consiliului European a făcut apel la întărirea parteneriatului strategic şi a cooperării între UE şi NATO, subliniind interacţiunea eficientă şi productivă între părţi din prezent în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţilor militare, transmite Moldpres, care citează un interviu al oficialului European pentru Radio Free Europe / Radio Liberty.
“Aş dori să îndemn toate părţile să sprijine consolidarea parteneriatului strategic între UE şi NATO. O Europă puternică este în interesul Alianţei Nord-Atlantice. UE intenţionează să continue cooperarea strînsă cu NATO şi după summitul Alianţei de la Chicago şi să asigure rezultate eficiente în interesele securităţii internaţionale”, a subliniat Herman Van Rompuy.
În 2012, bugetul armatei SUA se ridică la 662 miliarde de dolari, în timp ce Beijingul are prevăzut pentru apărare anul acesta 106 miliarde de dolari.

În imagine: Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului european
 
Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/cat-cheltuieste-anual-ue-pentru-aparare-95498.html