joi, 24 mai 2012


Cine pierde, cine câştigă?



Şi cine rămâne de fraier? – ar putea fi completarea titlului, dacă nu l-aş lungi peste normele gazetăreşti şi grafice. Asist la atacurile, uneori abile, cu strategii subtil înverşunate, sau de-a dreptul ghiolbăneşti, asupra primăriilor. Într-o comună, favoriţii, în persoana primarului în funcţie şi în cea a viceprimarului, de neam veri şi chiar şi de neamuri proaste veri, s-au bătut ca orbii cu bâta şi pumnii, ambii prezentându-se electoral mutilaţi. Fiecare alegător, din varii motive, ţine cu unul sau cu celălalt.
Dacă ţine cu unul are motive îndestulătoare să-l urască pe celălalt. Pentru un pumn primit în falcă de candidatul simpatizat, celălalt devine instantaneu asasin, vită nenorocită, puşcăriaş din tată-n fiu, uitând că împricinaţii au un bunic comun şi părinţi fraţi. Pentru acelaşi pumn administrat în fizionomie, agresorul este, pentru amicii lui electorali, un erou. Bine i-a făcut! Ce bine i-a tras-o! O merita, dă-l în mă-sa de escroc. Ce-a căutat în dreptul pumnului? Putea să stea acasă şi nu-l deranja nimeni la fălci. Judecăţile se conjugă afectiv. Sentinţele, la staborul de uliţă, sunt pronunţate iute. Nimeni nu-i muncit de îndoiala de a nu fi decis corect.
Pe 10 iunie, după ce opţiunile vor fi contabilizate în urnă, unul dintre verii bătăuşi câştigă, celălalt pierde. Se poate întâmpla ca primarul să cadă subprimar iar vicele să se suie pe fotoliul de edil plin. La fel de bine se poate întâmpla ca primarul de acum să rămână primar iar vărul vice să se eternizeze vice. Ai văzut mă, că al meu a câştigat, dă cu sâc unul din fraierii care au pus suflet chibiţând duelul. A câştigat pe dracu, mormăie celălalt. Tot bou rămâne, zice alegătorul înfrânt de-o neputinţă electorală, răcorindu-se cu o înjurătură pentru pariul pierdut. Între timp verii au căzut la pace.
Cineva pierde, cineva câştigă. Luptele comunale şi orăşeneşti pentru primării depăşesc uneori regulile bătăliilor politice cu substanţă, să zicem, doctrinară, şi mistuie în ele pasiuni şi încrâncenări înrudite cu întâmplări de acum trei generaţii, ca-n istorisirile lui Nikos Kazantzakis. Străbunicul turcului de peste drum a necinstit-o pe bunica, grecoaică şi fată, uitând s-o ia de nevastă. Ura transferată de la o generaţie la alta schimbă votul şi influenţează scorurile care nu mai ţin nici de partid, nici de virtuţi gospodăreşti, nici de alte calităţi umane. Nemernicul se trage din ăla care acum o sută de ani a scos limba la ai mei. E tot ce contează.
Întotdeauna învălmăşagul din ziua alegerilor se isprăveşte cu desemnarea, mai mereu contestată, a unui câştigător. E şi un învins. Niciodată nu-s număraţi fraierii, aleşi majoritar dintre votanţi. Candidaţii perdanţi rămân întotdeauna cu câte ceva, un post de consilier, o dregătorie de afaceri, un cozonac şi-o sinecură. Dintre ei nu se aleg niciodată fraierii. Fraierii sunt număraţi dintre chibiţii pătimaşi. Unii, mai ales în lumea satului, la care m-am referit predilect, poartă şi acum, după două ierni, ponosita pufoaică Băsescu, decolorată şi descojită de inscripţie, relicvă a unor credinţe înfrânte.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/editorial/cine-pierde-cine-castiga-613683.htm