joi, 17 mai 2012


Gitenstein: Aveţi nevoie de o nouă generaţie de avioane. Vrem să vă ajutăm, însă este posibil ca aparatele să nu fie noi



Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, afirmă că există o discuţie constantă între guvernele celor două ţări privind achiziţionarea de către România de avioane F16. O problemă este costul foarte ridicat, Gitenstein precizând că nu trebuie neapărat să fie avioane noi şi că ele pot fi recondiţionate.

"A fost discuţie constantă între guvernele celor două ţări. Problema este costul foarte ridicat. Un F16 nou costă aproximativ 100.000.000 de dolari, iar avioanele MIG 21 ale României vor fi scoase din uz. Sunt de acord cu evaluarea făcută de Armata Română că este necesară trecerea la o nouă generaţie de avioane şi vrem să vă ajutăm să faceţi acest lucru. Însă este posibil ca avioanele să nu fie noi sau doar o parte să fie noi, o parte vechi. Este important să reţineţi însă că tranzacţia este făcută cu Forţele Aeriene ale SUA, cu programele sale de pregătire şi de integrare a tehnologiei. Acesta este obiectivul nostru acum: găsirea unei modalităţi de începere a selecţiei şi antrenării piloţilor pentru trecerea la următoarea generaţie de avioane. Este important să existe avioane disponibile cât mai curând posibil, pentru că Forţele Aeriene americane nu îi vor pregăti pe piloţi dacă ei nu au avioane pe care să le piloteze. Nu trebuie neapărat să fie avioane noi. Pot fi avioane recondiţionate", a declarat Gitenstein, aseară, la TVR Info.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a precizat că cererea iniţială ca SUA să ia în considerare vânzarea de avioane României a venit din partea Guvernului român şi că avioanele recondiţionate pot fi o soluţie.

"Există avioane recondiţionate care au 95% din capacităţile avioanelor noi. Chiar au zburat în zona interzisă zborului din Libia. Am vorbit recent cu unul dintre reprezentanţii conducerii companiei Lockheed Martin, care mi-a spus că a fost pilot timp de 20 de ani şi în niciuna dintre operaţiunile NATO nu a pilotat un avion nou. Aşadar problema nu este dacă avioanele sunt noi sau vechi. Este important să se înceapă pregătirea piloţilor şi obţinerea avioanelor pentru a putea fi folosite. Altfel, dacă se face pregătirea piloţilor, dar nu au ce pilota, programele de pregătire vor fi inutile", a explicat oficialul american.

Întrebat dacă sunt "îngheţate" discuţiile privind achiziţionarea de F16, Gitenstein a răspuns că discuţii pe această temă au avut loc pe tot parcursul mandatului său.

"Nu sunt îngheţate, aşa cum nu sunt nici toate celelalte aspecte ca urmare a schimbării Guvernului", a conchis Gitenstein.


Sursa:
 http://www.jurnalul.ro/observator/gitenstein-ambasador-sua-avioane-f16-613086.htm