miercuri, 2 mai 2012

R Moldova: Experţi NATO evaluează Armata

Scris de : M.A.B.



Experţi din cadrul NATO, în vizită la Chişinău, evaluează zilele acestea Armata R Moldova, aflată în prezent în plin proces de reformare.
Republica Moldova se află în prezent în tranziţia spre reformarea domeniului de apărare şi securitate, iar asistenţa NATO în acest proces este binevenită, a declarat viceministrul Apărării, Igor Panfile, în cadrul consultărilor bilaterale cu experţii Procesului de Revizuire şi Planificare a Parteneriatului (PARP).
Şeful Direcţiei politică de apărare şi planificare a apărării, locotenent-colonelul Vladimir Ababii, a afirmat că agenda de lucru a experţilor NATO la Chişinău prevede consultaţii bilaterale privind evaluarea implementării obiectivelor de parteneriat asumate de R Moldova. De asemenea, a specificat sursa citată, în cadrul sesiunilor de lucru a experţilor, vor fi discutate aspecte cu privire la Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica MoldovaNATO.
Tematica consultărilor bilaterale este multidimensională şi cuprinde atât domeniul apărării, cât şi cel al securităţii naţionale. Este vorba despre consolidarea capacităţilor R Moldova de combatere şi prevenire a terorismului, îmbunătăţirea controlului democratic al sectorului de apărare, inclusiv prin revizuirea rolurilor şi responsabilităţilor instituţiilor statale de bază”, a declarat Vladimir Ababii.
Totodată, agenda consultărilor bilaterale include aspecte privind planificarea apărării şi cea bugetară, profesionalizarea Armatei Naţionale, dezvoltarea corpului de subofiţeri, managementul personalului, ameliorarea securităţii şi a muniţiilor, etc”, a mai precizat sursa citată.
Vizita de lucru a grupului de experţi NATO în domeniul Procesului de Planificare şi Revizuire a Parteneriatului (PARP) în Republica Moldova se desfăşoară în perioada 2 – 4 mai. Scopul consultărilor bilaterale este de a trece în revistă reformele implementate în sectorul de apărare şi securitate pe parcursului anului 2011.

Sursa: