joi, 31 mai 2012

 Corneliu Dobriţoiu: Guvernul a reparat un act care lovea în demnitatea militarilor



Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a transmis miercuri un mesaj cu ocazia Zilei Rezervistului în care afirmă că a "reuşit", printr-un memorandum aprobat de Guvern, "să nu li se ia nici un leu celor cărora li s-a diminuat pensia", Executivul reparând astfel "un act nedrept" care lovea atât în demnitatea militarilor, cât şi în modul în care statul ar fi trebuit să le recompenseze activitatea, potrivit Agerpres.

"Am reuşit, într-o primă etapă, printr-un memorandum aprobat de Guvern în şedinţa din 30 mai, să nu li se ia nici un leu celor cărora li s-a diminuat pensia ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 1 din 2011. Aceştia nu numai că pierduseră prin recalculare, dar urma să li se ia, practic, şi din ceea ce primiseră în 2011. Acest Memorandum va urgenta aprobarea proiectului de lege aflat la Camera Deputaţilor, care urmează să-l dezbată în prima şedinţă de plen, ca şi cameră decizională", se arată în mesajul ministrului, potrivit unui comunicat al MApN.
Proiectul de lege care va fi propus spre adoptare prevede, ca primă etapă, modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 1 din 2011 "în sensul renunţării la recuperarea sumelor în cazul pensionarilor ale căror drepturi de pensie au fost diminuate în urma recalculării".
"O a doua etapă a acestui demers urmăreşte ca, în condiţiile bugetare ale anului următor, să elimine toate discrepanţele cauzate în procesul de rectificare, aducând cuantumul pensiilor celor cărora le-au fost diminuate la nivelul celor din 2010", a completat Corneliu Dobriţoiu.
Ministrul subliniază că memorandumul aprobat reprezintă "un act reparatoriu pentru cei cărora le-au fost pe nedrept diminuate veniturile" şi i-a asigurat pe toţi pensionarii cărora li s-au recalculat pensiile, obţinând în final o sumă mai mare faţă de cea din 2010, că "în baza principiului neretroactivităţii un bun câştigat rămâne câştigat".
"Ziua dumneavoastră, de fapt a noastră, ne găseşte astfel, cu voia lui Dumnezeu, în circumstanţe dătătoare de speranţe, după o perioadă grea pentru rezerviştii Armatei României. Fără a ne ancora în trecut, a venit vremea ca împreună să redăm demnitatea corpului de militari care, deşi formal s-au lăsat la vatră, în inima lor au rămas alături camarazilor activi, gata oricând să li se alăture dacă Ţara o va cere vreodată. De aceea, consider nu doar o datorie, ci şi o obligaţie să acţionez în perioada imediat următoare, cu întreaga mea energie şi cu toate mijloacele pe care le am la dispoziţie ca ministru şi om politic, pentru a repara toate nedreptăţile greu de înţeles şi imposibil de acceptat pe care le-aţi îndurat în domeniul recalculării pensiilor militare", a precizat Corneliu Dobriţoiu.
Acesta a adăugat că vrea să redefinească legislaţia pensiilor militare, urmând să "instituie un dialog serios, profesionist cu toate asociaţiile cadrelor în rezervă, fără discriminări, în cadrul unei comisii tripartite, alături de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale şi ai Parlamentului".
"Sunt încredinţat că expertiza dumneavoastră, a rezerviştilor, ne va ajuta să găsim cea mai bună soluţie pentru reintroducerea acestui sistem de care se bucură militarii din multe armate aliate şi pe care l-aţi pierdut în mod nedrept, şi fac asta în numele obiectivului comun de recâştigare a demnităţii militarilor, de recâştigare a rolului, importanţei şi respectului de care s-au bucurat în societate, de-a lungul istoriei, ostaşii noştri. Nu în ultimul rând, doresc să vă asigur că voi acţiona pentru ca nimeni să nu mai îndrăznească să încerce, prin subterfugii politice, să lovească în demnitatea şi onoarea corpului de cadre, prin avansări abuzive sau prin acţiuni de politizare a armatei", a declarat ministrul Apărării Naţionale cu ocazia Zilei Rezervistului".
În mesajul pe care l-a transmis rezerviştilor, Corneliu Dobriţoiu a ţinut să le mulţumească acestora pentru că şi-au dedicat viaţa slujirii Patriei şi pentru că şi-au ales "nobila profesie de militar", ale cărei angajamente le-au onorat cu demnitate prin depunerea Jurământului militar.

Sursa:
 http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/corneliu-dobritoiu-guvernul-a-reparat-un-act-care-lovea-in-demnitatea-militarilor-265725.html