miercuri, 16 mai 2012


Emil Boc - primar sau garant al securităţii Famigliei portocalii?!

Privesc cu jind şi invidie la Sibiul condus de Klaus Johannis. Capitală europeană în 2007... Centru istoric renovat cap coadă. Încercaţi să vă plimbaţi prin centrul Clujului cu ochii ridicaţi din asfalt, privind fostele bijuterii arhitectonice ale Clujului: tencuială căzută, culori estompate, basoreliefuri ce stau să cadă în capul trecătorilor. Aşezaţi-vă în intersecţia Horea/Regele Fedinand... priviţi spre Astoria... arhitectonică superbă uitată însă de vreme şi de administraţia locală. Pentru reabilitarea centrului Clujului, pentru o refaţadizare completă nu au fost bani. Nici de la centru, nici de la Judeţ, nici de la primărie. Centura însă a înghiţit sute de milioane de euro. Stadionul unde singurele evenimente sunt partidele o dată la două săptămâni ale lui „U” (care între noi fie vorba încă nu a plătit nici un leu pentru chirie) a înghiţit alte sute de milioane de euro. Sala Polivalentă a înghiţit şi ea zeci de milioane de euro. Acum zace nefinalizată, cu lucrările sistate prin sentinţă judecătorească. Coana Apostu îşi făcea shopping-ul şi îşi desăvârşea bronzul prin Dubai pe banii abonaţilor la licitaţii publice, pe banii celor de la KIAT şi Electrogrup. Apostu, fostul primar, primea şpaga şi în natură, în pepeni. Navetistul Boc gira Megatunul Lomb şi afacerea Chezan... Pentru înfrumuseţarea oraşului nu s-au găsit însă bani.
Dacă îmi place atât de mult de Sibiu, nu, nu mă mut în Sibiu! Ci încerc să văd unde a schimbat Clujul macazul pe o linie care duce la anonimat şi cădere în ridicol!
La Sibiu e linişte şi pace. Sibiul nu e pe prima pagină a ziarelor. Sibienii, conduşi de Johannis din 2000 (!!de 12 ani!!), îşi văd în tăcere de treabă. Clujul a devenit cap de ziar, capitală a şpăgii ordinare, capitală a scandalului. Coincidenţă absolută tocmai în perioada portocalie, tocmai sub administraţie PDL, Boc & Apostu. Marele derbi “U” – CFR ne-a adus din nou în atenţia ziarelor. Acum, azi, presa centrală prezintă pe larg isprăvile lui Boc din perioada în care era primar navetist la Cluj. Vor urma, cu siguranţă, alte isprăvi portocalii… Boc navetistul, Boc Lomb, Boc şi şampila blondă etc… Bucureştiul, distant, fără pic de sentimentalism, a început să vadă cea ce clujenii poate că refuză să vadă: cine şi de ce îl vrea pe Boc la Cluj.
Acum, Boc îşi doreşte din nou primăria clujeană. Cine este Boc?! Boc este preşedintele fostului partid de guvernământ, PDL. Este fost parlamentar. Fost ministru. Fost, fost, fost… Ce pârghii deţine pentru a accede în fotoliul de pe Moţilor?! Oricât de ciudat ar părea, la Cluj, încă nu s-a schimbat guvernarea. Insula portocalie dăinuie pe mai departe. Gaşca portocalie de la Cluj încă face şi desface. Boc a fost aruncat în lupta pentru Cluj câtuşi de puţin pentru abilităţile sale de city manager. Cât a fost primar, Boc era mai mult la Bucureşti. Primăria clujeană se conducea cu delegare de atribuţiuni, vicele Apostu fiind persoana de încredere a preşedintelui de partid Boc. Cât a fost premier, Boc nu cred să fi luat o decizie independent de sfaturile grupurilor din jurul său. Pe Boc îl recomandă în funcţia de primar al Clujului securizarea găştii portocalii de la Cluj. Boc primeşte protecţie şi sprijin tocmai pentru că e garantul siguranţei colcăielii de afaceri oneroase de la Cluj.
Exerciţiu de imaginaţie: şefi DNA, şefi procuratură, şefi poliţie, aşezaţi în funcţii strategic tocmai de partidul al cărui preşedinte a fost şi este Boc, bătând la uşa lui Boc şi luându-l la întrebări vizavi de afaceri oneroase. Şi apoi despre locotenenţii lui Boc. Greu de imaginat aşa ceva… Peste anumite dosare trebuie să se aşeze praful mai departe. Apostu a fost un caz izolat, independent de voinţa DNA. Afacerile lui Apostu cu turcii de la KIAT au dus spre finanţare de celule teroriste kurde, iar serviciile internaţionale au tăiat şi spânzurat. Oricum, aşa ceva nu trebuie permis a se mai repeta. Aşa că Boc trebuie să vină la Cluj.
La Cluj, unii nu au nevoie de un primar, ci de un garant al ilegalităţilor comise în 8 ani. Clujenii au însă nevoie de un primar!
PS: Aştept cu nerăbdare programul / ideile / propunerile candidatului Emil Boc pentru clujeni. Idei de viitor, şi nu laude legate de proiecte anterioare terminate în coadă de peşte…
PETEAN Mihai