miercuri, 23 mai 2012


Corneliu Dobriţoiu: Pensii militare ca în Africa, un subofiţer, mai mult decât un general

Scris de : M.A.B.


Principiul contributivităţii a dus la situaţii în care un subofiţer sau un maistru militar are pensie mai mare decât un general.
Acest lucru este “absolut neîntâlnit în nici o armată de pe continentul european şi nord-american. S-ar putea prin Africa să se întâmple chestiuni din acestea”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu.
“Eu am o singură problemă legată de principiul acesta al contributivităţii şi o să vă explic despre ce este vorba. Personalul armatei care a făcut cursuri – deci şi-a perfecţionat pregătirea în academiile militare – cursuri masterale peste hotare, inclusiv personalul care a participat, a fost angajat în capacităţi naţionale sau internaţionale la NATO, deci servind interesele României sau interesele Alianţei, aceste persoane au fost plătite, dar li s-a redus salariul atât pentru trimiterea la cursuri sau la studii, cât şi pentru trimiterea la posturi, în aşa fel încât să nu genereze o povară…, să nu greveze bugetul armatei foarte tare, deci au primit doar o indemnizaţie. Or, toată povestea asta cu contributivitatea loveşte foarte serios în interesul oamenilor de a se autoperfecţiona. S-ar putea în viitor chiar să avem probleme cu trimiterea ofiţerilor noştri la posturile care sunt alocate României, tocmai datorită acestui aspect. Eu sunt unul dintre cei care au suferit, şapte ani…, dar nu fac caz din chestiunea aceasta”, a răspuns, ministrul Apărării, la o întrebare a unui jurnalist interesat de pensiile militare, potrivit unui comunicat al Guvernului.
“Principiul contributivităţii, în loc să încurajeze inclusiv pregătirea profesională, el acţionează exact invers şi s-a ajuns la situaţii când un subofiţer, un maistru militar are pensie mai mare decât un general, lucru absolut neîntâlnit în nici o armată de pe continentul european şi nord-american. S-ar putea prin Africa să se întâmple chestiuni din acestea”, a mai spus Corneliu Dobriţoiu.
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a mai declarat miercuri că, din cauza situaţiei financiare precare în care se află MApN, România poate fi pusă în incapacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile ce decurg din calitatea de membru al NATO. “Avem o problemă şi vom rămâne cu ea cel puţin vreo două generaţii. (…) Bugetul actual integral e de 1,31% sau 1,30% din PIB, din care, pentru nevoile reale ale armatei, cu excepţia cheltuielilor cu pensiile şi salariile, doar 0,76% din PIB. Diferenţa o reprezintă povara suportabilă pentru creşterea pensiilor”, a explicat ministrul Apărării.

Sursa: