joi, 17 mai 2012


De ce-ar merge Băsescu la Bruxelles?


Dispută mare, agitaţie pe gazonul frământat al foilor de ziar, polemici cocoşeşti, în graniţa jumulirii penajului, la televizor. Cine să ne reprezinte la Bruxelles, unde se întrevăd reuniuni urgente? Băsescu sau Ponta? Ponta sau Băsescu? Pot încăpea amândoi în teaca unei reprezentări fără păruială? La emisiunea Subiectiv a lui Răzvan Dumitrescu, m-am trezit şi eu cu întrebarea, arzând ca fitilul unei bombe, în braţe. Băsescu, îmi zic eu, ne reprezintă oricum, rujat, coafat şi cu alifii pe faţă, în capitala UE, prin EBA. E fiică-sa, el a trimis-o acolo, ordonând colectarea portocalie de voturi.
Câte zece voturi de cătun. Unii s-au dat peste cap şi au obţinut mai multe. Păi dacă e cu popoul în înaltul scaun european strălucita reprezentantă a intelighenţiei tinere, ce să mai caute la Bruxelles, s-o încurce, şi tat-su? În plus, ştim că ăl bătrân, sătul de naveta cu elicopterul la Cireşica şi de potroacele de acasă, a încercat uneori şi câte-o relaxare în Belgia. S-a plictisit iute. Sarkozy îi întorcea, după trei vorbe, dosul, Berlusconi îi indica, înţepându-şi rotativ tâmpla cu propriul deşt, că are ceva în neregulă la cutia cu jucării de sub chelie.
Experienţele internaţionale ale preşedintelui sunt puţine şi nefericite. Mi-l amintesc umblând cu mâinile la spate, cam pleoştit, printre reprezentanţii altor surate europene şi ăia, în nemernica lor complicitate, întorceau ca la comandă, spatele. E, au zis unii, o pedeapsă pentru că domnul Băsescu, chibzuind profund pe o temă cu licurici, s-a pronunţat  pentru o prestaţie fidelă doar la licuriciul cel mare. Care va să zică, preşedintele nostru era luat drept ţiitoarea americanilor, ceea ce-i învenina de invidie pe Sarkozy şi Barosso, care vroiau şi ei. Alţii spun că Băsescu n-ar avea nici-o pricepere diplomatică. Organul percepţiei sunetelor fine i-ar fi cu desăvârşire afon.
E opusul ştiinţei care l-a născut învăţat pe Titulescu şi l-a avansat academic pe Iorga, de când se juca în ţărână scandând ala, bala, portocala în 14 limbi. Trimis să împace o revoltă de ceferişti, ministrul Băsescu de atunci, regăsibil în toate gesturile de azi, le-a zis de la tribună că le dă p...., mă rog, ceva îndeobşte pitit în lenjerie. Ghinionul unui temperament ferit de educaţie îl îmboldeşte să zică, asemeni personajului anecdotic, să-l mâncaţi sănătoşi, la trecerea pe lângă un mort şi fie-i ţărâna uşoară, când trece pe lângă ţăranul care-şi taie porcul.
Sforţarea politicului de a făta o soluţie în chestiunea dată mi se pare chinuitoare şi inutilă. Ce atâta caznă? Treburile executive ale Europei unite sunt şi treburile executive ale fiecărei ţări în parte. În plus, la starea muribundă în care a adus relaţiile internaţionale preşedintele, hai să încercăm şi cu Ponta. I-a fost învăţăcel lui Năstase care, oricât l-ar înjura unii, a scris un raft de cărţi pe tema relaţiilor internaţionale, asta fiind calificarea lui, iar prin lume, cât a fost premier, se mişca fără complexe. Eu zic să-i dăm o şansă lui Ponta. E şi înalt. Când eşti o ţară economic pipernicită, e bine ca-n lume să te arăţi cu tipi mai întremaţi.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/editorial/de-ce-ar-merge-basescu-la-bruxelles-613008.htm