marți, 22 mai 2012

România cumpără drone – Băsescu: Nu infirm, nu confirm

Scris de : M.A.

România, împreună cu alte 12 state, ar putea achiziţiona cinci drone. Însă, Traian Băsescu, aflat la summitul NATO, a spus că nu infirmă şi nici nu confirmă informaţia.
Traian Băsescu a fost întrebat, luni, la finalul summit-ului, dacă au fost stabilite contribuţia financiară şi detaliile tehnice privind participarea României la cumpărarea unor drone. El a răspuns râzând: “Nu mărim taxele, nu confirm şi nu infirm comunicatul Casei Albe”.
România şi alte 12 state NATO vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achiziţiona şi a opera în comun cinci drone (avioane fără pilot) concepute de americani, în cadrul unui program de supraveghere aeriană în Europa, anunţa, în februarie, un oficial al Alianţei Nord-Atlantice, transmite Mediafax.
Treisprezece state NATO, între care Germania, Italia, România şi Statele Unite, vor investi un miliard de euro în achiziţionarea unor avioane de recunoaştere fără pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americană Northrop Grumman. Aceste ţări vor mai cheltui în plus două miliarde de euro pentru funcţionarea sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS, Supraveghere Terestră Aliată), timp de două decenii, de la baza aeriană Sigonella din Sicilia (Italia), a precizat oficialul.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/romania-cumpara-drone-basescu-nu-infirm-nu-confirm-95618.html