duminică, 6 mai 2012

La exact DOI ANI de când a anunţat TĂIEREA SALARIILOR, Băsescu a ieşit să le dea bugetarilor o veste bună

de Victor Rotariu


Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii FMI, CE şi ai Băncii Mondiale, o conferinţă de presă în care a anunţat că nu se opune reîntregirii salariilor bugetarilor şi nici înapoierii banilor care au fost încasaţi ilegal de la pensionari, aşa cum s-ar fi înţeles greşit în urma declaraţiilor lui de dimineaţă, de la începutul discuţiilor cu oficialii Fondului.
"Faptul că preşedintele nu este de acord cu a da înapoi banii de pensii este o minciună", a declarat preşedintele Traian Băsescu. Ulterior el a precizat că, totuşi, trebuie găsită o soluţie de către preşedinţie şi de către guvern, soluţie pe care el, ca preşedinte, nu o are în momentul de faţă pentru a rezolva problema acestor plăţi şi în ceea ce priveşte finanţarea dar şi cadrul legal.
"Este adevărat, nu era guvernul dumnealor, dar asta nu înseamnă că România se rupe numai pentru că se schimbă guvernele şi angajamentele nu se mai respectă doar pentru că se schimbă guvernele. Însă trebuie să găsim o soluţie şi legală şi financiară şi pentru problema generată de decizia Curţii Constituţionale", a explicat el.
Băsescu a ţinut să aducă aminte că se implinesc doi ani de când, tot de la Palatul Cotroceni, anunţa măsurile dure de austeritate printre care se numărau, la acea vreme, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi reducerea pensiilor cu 15%. Ulterior, după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională tăierea pensiilor, guvernul Boc a anunţat majorarea TVA de la 19% la 24%.
De ce este bună pentru economie reîntregirea salariilor bugetarilor
Preşedintele României a ţinut duminică să explice, astfel încât "să nu mai existe neînţelegeri", că reîntregirea salariilor bugetarilor este nu un lucru rău pentru bugetele de la pensii şi de la Sănătate, ci un lucru bun, care diminuează deficitele lor.
"S-a înţeles greşit. Măsura revenirii salariilor nu este natură să afecteze niciunul dintre cele două fonduri în mod negativ, dimpotrivă, în mod pozitiv", a declarat preşedintele. După cum a declarat el, reîntregirea salariilor bugetare ar reduce deficitul bugetului de pensii cu circa un miliard de lei anual.
Mai mult decât atât, reîntregirea salariilor este un lucru bun şi pentru economie, pentru că stimulează, într-o anumită măsură, consumul, deci impulsionează creşterea economică.
Guvernul va împrumuta aproape jumătate de miliard de euro pentru plata salariilor
În ceea ce priveşte asigurarea sursei de finanţare pentru această măsură, acest lucru a avut loc încă de anul trecut, de la negocierile dintre preşedinţie, guvernul Boc şi reprezentanţii FMI, CE şi ai Băncii Mondiale. Astfel, după cum explică preşedintele, bugetul pe anul în curs a fost fundamentat la finele anului trecut pe un deficit bugetar de 1,9% din PIB, cu posibilitatea majorării lui în cazul în care economia nu va performa conform aşteptărilor, la 2,1-2,2% din PIB.
"Rezerva pentru plata salariilor, dacă economia nu a mers pozitiv, să spunem, mai pozitiv decât ne-am aşteptat este în dreptul de a modifica deficitul, de la 1,9% la 2,2%. În urma evoluţiilor de până acum rezultă un deficit mai mic, de 1,84% din PIB. Se va putea modifica deficitul de la 1,9% la 2,24%, deci cu 0,34 puncte procentuale. Avem spaţiu fiscal pentru a reîntregi integral salariile", a declarat preşedintele Băsescu.
Practic, pentru a reîntregi salariile bugetarilor, guvernul a convenit cu FMI să poate cheltui cu circa 470 de milioane de euro în plus faţă de deficitul bugetar asumat iniţial. Aceşti bani nu există, propriu-zis, ci urmează să fie împrumutaţi.
Povestea sacului cu bani
Preşedintele a făcut trimitere şi la declaraţiile din ultimele zile ale membrilor fostului guvern, pe de o parte, şi ale noilor membri ai guvernului, pe de alta, privind resursele financiare exacte ale ţării.
"În ultima perioadă se cauză sacul cu bani, pe care guvernul care se pregăteşte să plece spune că l-a lăsat, iar cel care se pregăteşte să vină spune că nu l-a găsit", a declarat Băsescu.
El a explicat că în rezerva ministerului de Finanţe se află peste 5 miliarde de euro, bani care au fost împrumutaţi de pe piaţă cu un singur scop: să se poată plăti la timp împrumuturile care ajung la scadenţă în următoarele luni fără a fi nevoie de împrumuturi peste noapte, care sunt dezavantajoase din punct de vedere al dobânzilor.
Duminică dimineaţă preşedintele a declarat că nu trimite scrisoarea de intenţie Parlamentului dacă se pun în pericol bugetele de pensii şi de sănătate
Duminică dimineaţă preşedintele a declarat, la începutul discuţiilor cu oficialii misiunii FMI la Bucureşti, că în cazul în care returnarea către pensionari a sumelor încasate ilegal de către Casa de Pensii din CASS vor pune în pericol deficitul structural al bugetului de pensii sau al celui de asigurări de sănătate atunci nu va trimite scrisoarea de intenţie către Parlament.

Sursa:
http://www.gandul.info/news/la-exact-doi-ani-de-cand-a-anuntat-taierea-salariilor-basescu-a-iesit-sa-le-dea-bugetarilor-o-veste-buna-9598439