duminică, 27 mai 2012


Preşedintele parlamentului ungar: Guvernul României, necivilizat şi barbar

Scris de : M.A.

Guvernul României este neprietenos, necivilizat şi barbar şi va fi afectat de refuzul reînhumării lui Nyiro Jozsef, a declarat preşedintele parlamentului ungar, Kover Laszlo.

Kover Laszlo a declarat presei, înainte de începerea ceremoniei de comemorare, că scandalul creat în jurul reînhumării scriitorului nu poate fi considerat ca fiind un incident diplomatic, dar a carcterizat nepermis de dur Guvernul de la Bucureşti.
”A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro Jozsef posibilitatea de a se odihni acasă, în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi şi Nyiro şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. (…) Niciodată nu am participat la o astfel de comedie absurdă”, a declarat, la Odorheiu Secuiesc, Kover Laszlo, citat de Agerpres.
Întrebat dacă va înainta o notă de protest către autorităţile române, preşedintele parlamentului ungar a spus că a trimis deja scrisori preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului României, cărora le-a cerut sprijinul.
”Noi nu suntem interesaţi în a crea tensiuni şi sunt convins că singura cale a relaţiilor dintre cele două state, guverne şi naţiuni este cooperarea. Nu există o alternativă. Eu cred că şi cei care au ajuns acum brusc la guvernare vor recunoaşte acest lucru, sau, dacă nu, ei vor fi principalii afectaţi”, a afirmat Kover Laszlo. El a precizat că partea română va avea sentimentul unei victorii, întrucât a împiedicat reînhumarea lui Nyiro Jozsef, dar consideră că atâta vreme cât România este un stat de drept atunci există posibilitatea ca rămăşiţele scriitorului maghiar să fie îngropate aici.
Peste două mii de persoane participă la ceremonia de comemorare a scriitorului maghiar, care are loc pe un teren privat al Bisericii romano-catolice din Odorheiu Secuiesc. La eveniment a fost prezent şi preşedintele partidului de extremă dreaptă Jobbik, din Ungaria, Vona Gabor.

În imagine:  Kover Laszlo - Presedintele parlamentului ungar (foto: hirado.hu)

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/presedintele-parlamentului-ungar-guvernul-romaniei-necivilizat-si-barbar-96897.html