sâmbătă, 12 mai 2012


Alin Teodorescu: În București, din cei șase primari de sector, vor pierde doi. BNR n-are încrede în politicieni și în administrație



Alin Teodorescu, sociolog, şef IMAS, fost deputat, ministru în Guvernul Năstase, analist politic, cunoscător al culiselor puterii, un tip care amestecă alert în discuţii citate din Marx cu poveşti despre bursă. L-am mai intervievat pentru voxpublica (aici) acum doi ani. Cum vede Alin Teodorescu schimbarea guvernului, evoluţia lui Ponta, alegerile locale, posibila schimbare a sistemului de vot pentru parlamentare, provocările economice?
Interviu realizat de Costi Rogozanu şi Dan Duca


Am citit discuţia noastră de acum doi ani. Şi vă întrebam ce părere aveţi de Victor Ponta. Mi-aţi răspuns „mă abţin”. Ce credeţi despre el acum?
E omul politic român cu cea mai spectaculoasă evoluţie în ultimii doi ani.
Cum  a evoluat?
În trei direcţii. Eu am fost convins că va fi mîncat între mese de baronii locali ai partidului. Nu s-a întîmplat. A găsit formula prin care să echilibreze diferite tendinţe ale baronilor locali din partid. Am mai fost aproape convins că nu va avea respectul bătrînilor. Bătrînii sînt cei care au acum peste 60 ani şi care sînt foarte influenţi în perioadele de criză. Ponta și-a cîştigat respectul seniorilor tocmai prin dinamica lui, prin evoluţia lui. Şi în al treilea rînd eram aproape convins că nu va fi pregătit pentru preluarea puterii. Dar s-a pregătit foarte bine. Este omul politic cu evoluţia cea mai spectaculoasă într-o cultură în care politicienii involuează, îi vezi pornind cu calităţi şi terminând cu defecte şi puncte negative.
Şi de acum încolo îl mai vedeţi cu potenţial de creştere?
Dacă merge aşa cum a pornit, pînă în 2020 va conduce guverne fără probleme, două mandate complete.
Am văzut în ultimele zile că tot apare în imagine alături de Ponta, Viorel Hrebenciuc, un personaj „drag” dvs. Ce face acolo?
Îşi reaprinde flacăra violetă care va avea aceleaşi rezultate ca şi în trecut.  (rîde) Mai mult nu spun.
Ştiţi, dar nu spuneţi. Crin Antonescu?
A evoluat şi el foarte mult, nu aşa de repede ca Ponta. Antonescu este foarte reprezentativ pentru români – nu se ia pe el însuși prea în serios. Dar mai are timp. Deși s-ar putea să ia mandatul chiar din februarie-martie anul viitor.
Prefiguraţi o suspendare?
Poate să fie şi demisie…
De ce-ar face asta?
Cine poate să ştie… Ar fi spus cineva acum trei săptămîni că Ponta devine premier şi că are 284 de voturi în Parlament? Orice socoteală făceai acum trei săptămîni aveai 218 voturi pentru moțiune în Parlament, nu mai mult. Şi, brusc, ca să vorbesc într-un limbaj pe care nu-l cunoaşteţi şi trebuie să vă uitaţi în dicţionare ca să-l înțelegeți, acumulările cantitative s-au transformat într-un salt calitativ. E din materialismul dialectic…
Dacă legea electorală care tocmai a trecut de Senat va trece prin Cameră şi dacă va fi promulgată, PDL-ul nu face mai mult de 10% din mandate, chiar dacă va aduna 15% din voturi. De la 1 ianuarie 2013 se poate deci întîmpla orice. Aş spune că, după un mandat nefericit, cel al lui Mircea Geoană, PSD a avut noroc, în ciuda neîncrederii mele din 2010.
Adică?
PSD a avut noroc cu un preşedinte care a devenit lider.
Credeţi că legea va trece de Cameră?
USL-ul îşi poate face acum tabelele foarte simplu. Dacă ar simula ce s-ar fi întîmplat în 2008 cu această lege, ar observa că în loc de 51% din mandate ar fi obţinut 68% . Puteau fi la guvernare încă din 2008, fără să cadă în capcana sinistră a coabitării cu PDL. V-am povestit de acordul cu liberalii din noiembrie 2008. L-a respins M. Geoană… Noul sistem electoral,  the winner takes all , favorizează partidele mari aflate la guvernare și crează majorități solide.
La alegerile locale PDL o să rămînă pe linia de plutire. Poate să ia şi 20%…
Depinde la ce. La consilieri locali ia 20 %. La primari poate că peste 20%. La consiliile judeţene lucrurile stau altfel. Acesta este un vot care e legat direct de ce se întîmplă la Bucureşti. Oamenii văd preşedintele CJ direct în legătură cu Bucureştiul. Pînă şi în Harcov, UDMR se gîndeşte de şapte ori pînă pune pe cineva candidat la CJ, pentru că trebuie să fie o persoană care să satisfacă populaţia maghiară, dar să şi deschidă uşile la Bucureşti. Ceea ce în unele cazuri s-a întîmplat.
Mai e o lună, s-ar putea să nu se simtă banii daţi de la guvern spre teritoriu.
Îţi mai spun o dată ce am spus şi acum doi ani: banii dați în campanie, fie de la Guvern, fie de la candidați, nu contează! Oamenii judecă votul lor în funcție de acțiunile sau determinarea candidaților. Poți să fi făcut garduri și chioșcuri, dacă oamenii cred că ai băgat mâna până la cot și au alternativă, te schimbă. Publicul românesc e greu de păcălit, greu de mințit, greu de cumpărat.
Bucureştiul? Citeam dimineaţă despre un sondaj care nu prea-l dădea bine pe Liviu Negoiţă.
Va fi şocul şocurilor. Noi n-am avut anchete în Bucureşti, doar într-un singur sector. N-am luat contracte cu partidele şi nici nu vom lua…
De ce? Nu mai sînt bani?
Nu plătesc. Am luat la ţepe în ultimii şapte ani de ne-am săturat. În mod aproape cert doi primari consideraţi imbatabili azi vor pierde.
Liviu Negoiţă?
(tace)
Vanghelie?
Nu…
Onţanu?
Din şase primari în funcție cel puţin doi vor pierde. Şi va fi un şoc. Lumea o să zică vai de mine, dar cum de s-a întîmplat, a fost un primar bun. Lumea s-a săturat de migraţie politică, de afaceri, nu se mai lasă păcălită de faptul că-i faci trei gărduleţe vopsite.
Vom avea de asemenea şi unele surprize la Consiliile Judeţene şi chiar cu unii primari. De ambele părţi politice. În sistemul electoral românesc deţinătorul mandatului e avantajat. Trebuie să faci multe porcării ca la un moment dat oamenii să se sature…dar, și când se satură, nimic nu-i mai oprește din drum…
În ce oraşe lucrurile sînt clare?
Clar e la Constanţa, Pitești, Târgu-Jiu, Timișoara, Brăila, Sibiu, destul de clar e la CJ Teleorman, CJ Vrancea, CJ Sibiu. Restul se discută.
La Cluj nu e clar Boc?
Boc… sper că nu se prezintă. Se prezintă?
Da.
Pierde mai rău ca Funar.
Aş pune un pariu că nu.
Lumea e sătulă de el. Eu n-am văzut de mult aşa ceva, atîta ură împotriva acestor trei oameni. Am văzut multe, fac măsurare din ’90 încoace, dar aşa identificare „răul este acest şir de persoane” n-am văzut.
Boc, Udrea, Băsescu.
BUB, buba… Voi aţi spus-o, nu eu.
Iaşi?
Se discută… Va fi greu pentru Nichita, se discută.
Ieri a fost o şedinţă de guvern în care au curs destul de multe: 8%, TVA retroactiv tăiate, bugetari care nu trebuie să mai dea sporurile obţinute ilegal. Cît va continua?
Nu mult.
De ce le face Ponta şi nu le-a făcut Ungureanu?
Ungureanu a avut Guvern ?? A avut un birou, nu un guvern.
Voi ştiţi ce a fost în ianuarie 2012. Traian Băsescu era sub presiunea mass-media, a străzii, a instituţiilor internaţionale, Comisia Europeană, FMI şi BCE. Deși partid de guvernare, PDL avea o problemă cu managementul politic al ţării. Nu mai putea trece nimic decît prin asumarea răspunderii. Iar opoziţia nu putea să preia puterea. Criză adevărată: majoritatea nu mai poate conduce, opoziția nu poate prelua puterea. Ce-a făcut Traian Băsescu? A adoptat soluția lui Emil Constantinescu, care a schimbat trei prim-miniștri în patru ani. Președintele țării a cerut demisia preşedintelui partidului de guvernămînt şi a adus un om din afara sistemului politic, sprijinit de o instituţie puternică. Exact soluţia Constantinescu – care i-a cerut demisia lui Radu Vasile, secretar general al ţărăniştilor şi l-a adus pe Mugur Isărescu, o persoană netrecută prin alegeri, din afara politicului, cu o instituţie puternică în spate. De data asta a fost SIE. În 1999 a fost BNR. Mesajul transmis electoratului și parlamentarilor PDL a fost ruinător, ca și în 1999: noi nu mai avem puterea executivă. Am rămas doar cu puterea locală. Guvernul nu mai e al nostru, este al unei instituţii de stat. Al unei instituții care se ocupă cu informațiile. Guvernul a fost scos de pe mîna politicienilor şi dat statului. Această decizie a lui Traian Băsescu, exact ca decizia lui Emil Constantinescu, a dus la prăbuşirea încrederii pedeliștilor în propria lor misiune. La Traian Băsescu… de la 8% nu mai ai unde să te prăbuşeşti. PDL a început să se desfacă, exact ca și Convenția Democratică.  Au migrat oamenii. Acum se vorbeşte de „trădare”, dar oamenii care au plecat, cel puţin oamenii PDL care mai trec pe la IMAS vorbesc despre migrare și înfrângere. Ce trădare? Pur şi simplu, oamenii voştri au văzut că nu mai conduceţi, au văzut că electoratul s-a mutat în partea cealaltă, asta e, nu aveţi ce să mai faceţi. Vi s-a luat puterea executivă așa cum vi s-a dat – prin aranjamente de culise. Nu a avut loc nici o creştere a imaginii după schimbarea premierului, cum s-a întîmplat totuși cu Emil Constantinescu, iar Ungureanu a fost o deziluzie publică. MRU a pornit în mandat cu 25% încredere, era cel mai scăzut nivel de încredere cu care a pornit vreodată un premier în ultimii 22 de ani. În general, cînd vii în funcție, bun-rău, politician, tehnocrat, ai 41-42% (minimul înregistrat de noi, a fost în cazul lui Adrian Năstase, dar acesta a terminat cu peste 50%, la el încrederea a crescut cît a guvernat).
Spuneaţi că odată cu Ungureanu au cedat către stat puterea executivă, mă rog, către diverse instituţii…
Către instituţii care se ocupă cu informaţia. Reacţia externă a fost cruntă. Străinii ne întrebau dacă noi mai suntem o democrație. În 1999 nu se prea interesau, eram abia la începutul negocierilor. Dar în 2012…membri NATO, membri UE, acuși în zona euro…Să renunți la partide și alegeri ca să aduci un șef de informații în puterea executivă…Într-o democrație partidele conduc, nu palatele.
Dar acum avem un guvern în care BNR e foarte bine reprezentat. BNR e ales democratic?
Florin Georgescu e împrumutat 6-7 luni, nu mai mult. Următorul ministru de finanţe va fi deasemenea o supriză pozitivă. Ajungem şi aici.
Ce-a făcut Traian Băsescu a fost să-şi desfacă partidul, să îl facă să intre în disoluţie. Cînd? Înainte de campania electorală locală. L-a luat în 2000 la 6%, l-a dus la 32%. Şi acum îl duce înapoi la 10%. Ei avut un bazin formidabil, 3 milioane de votanţi care au venit disciplinaţi în 2004, 2008, 2009 şi i-au sprijinit. Dar, gata!, publicul s-a hotărît. Publicul a fost într-o stare de indecizie cronică între 2004 şi 2009. Acum s-a hotărît. În 6 mai 2010 s-a hotărît. Ce-o să le facă USL-iștilor peste doi ani? Aaa (îşi freacă mîinile şi rîde), ce-o să mai discutăm… Antena 3 va fi campioana luptei împotriva corupţiei de centru-stînga, mass-media vor ilustra  neghiobiile guvernării etc.
Ziceţi?
În mod cert. Lupta dintre presă şi puterea executivă. Care, dacă va dispărea, v-aş invita să emigrăm. În România, principala opoziţie politică este presa. Sau, altfel spus, în România presa face politică. Iar politicienii fac mass-media…
Crin Antonescu va fi preşedinte?
Acum aşa arată. Nu ştiu ce va fi… Dacă presa cedează, dar nu va ceda…
O supraestimaţi.
Voi sînteţi din presă şi o consideraţi de mîna a treia. Eu sînt din cercetare şi o consider o minune a României. A fost o minune din 22 decembrie 1989.
Presa moare…
Presa scrisă moare din cauza celor cinci patroni de presă scrisă. Jurnalismul nu moare.
MRU?
Dacă se înscrie în politică…Adică în partid. Ia o organizație locală, o duce pe primul loc și apoi mai vorbim…
Păi a anunţat că…
Ce-a anunţat? N-a anunţat. A anunţat mişcarea „ungurenii mei”. Am văzut o înregistrare pe internet şi mă uitam la feţele mandarinilor pedelişti – care sînt adversari redutabili, ştiu să facă alegeri, să meargă în campanie, s-au opus colosului FSN cînd s-au spart. Mă uitam la nomenclatură pedistă, care era de la rîndul 20 în spate, nu mă refer la cine e în faţă. Cine e în faţă vine şi pleacă. Cînd au auzit aparatcicii expresia „ungurenii mei” aveau nişte feţe… Vorbim de oameni în PD de 20 ani, care au văzut multe şi care îşi ştiu foarte bine votanţii.
A fost o reacţie mai plictisită şi mai sceptică la Ungureanu decît la Boc atunci cînd şi-au ţinut duminică discursurile.
Boc e omul lor, a încercat, s-a luptat, a mers în organizaţii, la guvern, la primărie. E tălâmb, dar e al nostru, îl cunoaştem, a fost cu noi în campanie. Ungureanu este un fel de Geoană pentru nomenclatura pedistă.
Piepturile li s-au umflat la Videanu şi la discursul lui Blaga.
Nomenclaturişti vechi. Aceștia sînt pediştii care s-au dus la şedinţa biroului permanent şi cînd erau doar şase membri plus cîinele Vasile. Pe ăştia nu poţi să îi omori, poţi să îi calci în picioare, cum sînt acum călcaţi de actuala conducere nonpedistă care a capturat partidul…
Ce conducere nonpedistă?
Ei, lasă, ştiţi voi, că aveţi minte…
Păi trebuie să avem pe reportofon.
Uite că nu o să aveți….
Spuneţi-ne de guvernul de peste şase luni. De ce surpriză la ministeurl de finanţe?
Florin Georgescu se întoarce la BNR şi bine că face asta. Acum încearcă să facă politica fiscală pe următorii 3-4 ani, ani foarte grei. Și o va face, că este un buldozer. Cu un calculator în cap. Și pe deasupra, e patriot, dacă nu vă deranjează cuvântul…
Surpriza din finanţe va rămîne pe linie tehnocrată-BNR sau va fi ministru venit din zona politică?
Trebuie să pricepem momentul.
În momentul de faţă bătălia este între monetarişti şi tradiţionalişti. Monetariştii au teoria americană în cap. E criză, tipăreşti bani, pompezi în bănci.Politicienii americani au mereu coșmarul a ceea s-a întîmplat între 1929 şi 1933, cînd programele de austeritate au dus la prăbuşirea a mii de bănci populare, firme de brokeraj, investiții și asigurări. Băncile s-au închis instantaneu, oamenii au rămas fără economii, fără bani de supravieţuire, firmele și consumul s-au prăbușit. Aceasta este toată teoria monetaristă: tipăriţi şi pompaţi. SUA pot adopta această politică,  pentru că au moneda universală a lumii, dolarul nu depinde atât de cererea şi ofertă internă, ci de cererea și oferta întregului glob. Euro nu poate face așa ceva. Euro este încă o monedă regională, fără o politică fiscală unitară în spate.  Monetarismul de tip american este promovat în România de oameni ca D.Dăianu, L.Voinea, chiar şi Cristi Socol, economişti din diferite generaţii, strălucitori profesional, dar prea fascinați de modelul american. Liviu Voinea este cel care a adresat acea scrisoare foarte importantă către FMI în care spune că într-o ţară ca România austeritatea duce la regresie economică, nu la curăţarea finanţelor, şi are parţial dreptate.
Acest monetarism se loveşte de tradiţionalişti, de germani, olandezi, nordici și francezi, de cei care au văzut în inflaţie cauza totalitarismului nazist.  Hiperinflaţia Republicii de la Weimar şi venirea lui Hitler la putere sunt spectre reale în Germania de azi, nu jucării pe internet… În România soluția politică a crizei a fost aducerea lui Carol al II-lea pe care chiar taică-său îl rejectase, cea mai proastă soluţie posibilă. Monetarismul american este înfruntat de germani și francezi care spun: da, tipăriți, dar creați astfel datorii și inflație. Iar datoriile și inflația duc la totalitarism, violență și sărăcie.  Să căutăm o soluţie în aşa fel încît să nu tipărim bani în exces, să nu creăm inflaţie, mai ales că euro e o monedă regională și din euro se poate fugi ușor. Această soluție este reducerea deficitelor, reducerea datoriei externe, reducerea consumului public. Se poate face acest lucru dacă ai sprijin popular, dacă ai programe raționale, dacă ai planificarea veniturilor și cheltuielilor publice.  Aceasta este bătălia de azi. Iar România ar trebui să fie fericită că bastionul tradiționaliștilor este BNR.  Florin Georgescu caută calea prin care să reducă frauda, risipa și corupția din finanțele publice și ar trebui ca toți să-l sprijinim. Căci alternativa nu este decât ce ni s-a întâmplat deja de trei ori în ultimii 80 de ani: mărirea datoriei externe, sărăcia de masă, emigrația, corupția generalizată.
În cazul lui Liviu Voinea, e şcoala Krugman, Stiglitz. Şi de acolo tot vin scrisori către Europa cu acelaşi mesaj.
Da, este şcoala Stiglitz, o şcoală extraordinar de riscantă în Europa, nu şi în SUA. Oamenii de la BNR, tradiţionaliştii, Florin Georgescu, Isărescu, Olteanu, Cristi Popa sunt oameni care ştiu ce înseamnă să faci inflaţie și datorii într-o ţară care nu are resurse naturale, nu are armată și monedă puternice şi în care oamenii nu au rezerve, ies în stradă la cîteva săptămîni dacă nu-şi iau salariile și pensiile. Avem un tradiţionalist la finanţe, care se opune creării de inflaţie. Să-i urăm succes, când 20 de miniștri și 41 de președinți de CJ vin pe capul lui și cer bani pentru poduri, drumuri, parcuri și smacuri, că se apropie alegerile…
El e politica FMI…
Nu numai. Anul trecut, BNR a dat normativele cu ce se întîmplă dacă o bancă din sistem pică.  În SUA şi în Eurozonă regulamentele băncilor centrale sînt foarte simple: pică, o naţionalizăm. În România, nu. Mugur Isărescu, Florin Georgescu şi ceilalţi nu văd naţionalizarea ca o cale de ieşire din criză.
Păi nu sînt ale noastre.
Sînt autorizate de BNR. Sînt bănci sub legea română. A, că au capital austriac sau grec… Capitalul nu are patrie. Manifestul Partidului Comunist, 1848. Aceste bănci dețin banii oamenilor. Dacă se închide una care are 500 de mii de clienți, jumătate de milion de familii intră în faliment. Îţi pică o bancă din România care a investit ca nebuna în nişte bazaconii corupte din real estate și plătesc pensionarii din comuna Vișani, județul Brăila… Am citit foarte atent regulamentul pe care l-a scos BNR să văd dacă introduc naţionalizarea ca o cale de salvare, ca în SUA și Marea Britanie…. BNR nu se referă la naţionalizare. De ce? Nu are încredere că politicienii care vor gestiona banca naţionalizată o vor gestiona corect. Şi e o dramă. În Marea Britanie, RBS era în faliment, guvernul laburist a naţionalizat-o în cîteva ore. S-a întîmplat ceva? Nu. Dar în România nu suntem în acest stadiu social. În România trebuie să privatizăm, apoi să reformăm administrația publică și abia apoi să alegem naționalizarea ca o cale de ieșire din criză.
BNR n-are încredere în politicieni..
În politicieni şi în administraţie.
Nume surprinzătoare în guvern.
Cine?
Titus Corlăţean la justiţe…
Mda, putea să fie la externe. Externele s-au dat PC-ului.
PNL-ului.
PC-ului (rîde).
Marga e la PNL… Lumea s-ar fi aşteptat la alte nume la transporturi, economie.
N-are importanţă, premierul contează.
O să fie bătaie pe cine o să meargă la summit.
Nu cred.
Se vor duce amîndoi cu avioane diferite?
Au mai fost şi în 2004, Năstase, Iliescu şi Băsescu, noul preşedinte, fiecare cu câte un avion de parcă eram Imperiul Roman de Răsărit. Pe europeni nu mai avem cu ce să-i surprindem. România vorbeşte pe două voci, chiar trei. S-au obișnuit cu noi. Și nu ne mai iau în serios.
Hollande nu va reuşi să schimbe nimic?
Noul președinte francez va merge pe linia Merkel-Sarkozy. Nu are nici o şansă să schimbe ceva. Franţa are 90% din PIB datorie, îi vin scadenţele, îi scad exporturile, şomajul e 10% – pentru ei enorm. Hollande are un partid foarte puternic în spate și nu va face nimic împotriva intereselor Franţei și Europei – dacă va trebui să introducă măsuri de austeritate, le va introduce. Schimbarea a fost de ton.
Trebuie austeritate.
Ponta, dacă a cîştigat ceva anii ăştia, pe lîngă faptul că s-a înţeles cu baronii, a fost şi o oarecare retorică de stînga. În ianuarie s-a lipit de discursul anti-privatizare etc. Toate astea vor fi uitate?
Privatizări va trebui să facă. În România nu poţi să faci gestiunea publică a proprietăţii economice, nu sîntem în această fază, ura împotriva statului este inimaginabilă. Victor Ponta va trebui să privatizeze. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Va avea numai efecte pozitive de pe urma privatizărilor, cum au avut Năstase și Tăriceanu. Deocamdată cele mai mari pagube sînt cele provenite de la întreprinderi de stat, nu de la cele private.
PDL cum va evolua?
Vor trece şi ei prin ce a trecut PSD-ul. Vor avea un papagal preşedinte după care va veni o generaţie nouă la putere. Este un partid de dreapta, al marii burghezii rurale şi urbane, este un partid al bogătaşilor făcuți prin afaceri cu statul. Nu vor dispărea, poate doar dacă vor face vreo trăsnaie.
Ce trăsnaie?
În 1992 şeful Partidului Naţional Liberal, care intra sigur în Parlament, l-a invitat pe Regele Mihai să fie preşedinte. Şi n-a mai intrat în parlament. Trăsnăile sunt impredictibile. Dacă nu fac o trăsnaie şi dacă aparatcicii se mobilizează cît de cît rămîn în Parlament şi îşi schimbă generaţiile. Deocamdată bătrînii nu mai pot conduce, tinerii nu pot să ia puterea. Au oameni tineri foarte buni cu o psihologie de dreapta: vulgul greșește, noi știm. Știu cum să facă bani, dar nu știu să conducă…
Ceva fisuri în USL s-au văzut după nominalizările precum Dumitrescu, om impus de baroni.
Iar Ponta a retras nominalizarea… A fost o lecţie excelentă pentru baroni care acum îi ştiu de frică. E exact cum s-a întîmplat cu Năstase. A început guvernarea cu o echipă şi a terminat cu o cu totul altă echipă. Deşi a avut cîţiva impuşi, pe  unii i-a schimbat, pe alții i-a pus pe linie moartă. Victor Ponta nu este dator decât unui singur om: Crin Antonescu. Care nu-i vrea capul, în nici un caz…
Cum va trece Voiculescu în opoziţie? Că spuneaţi că o să fie critică Antena 3. Cum să plece? Mai ales singur?
A mai fost, a mai ieşit în 2005-2006. De ce? Nu se ştie.
Mai jucaţi la bursă? Cîştigaţi?
Pe intern merge foarte prost. Pe extern e altceva (rîde). E chiar bine.
Bursa românească tot scade, e organizată prost, oamenii îşi retrag banii din cauza felului în care e condusă.
Cînd mă uit la cîte are de făcut Victor Ponta mă bucur că sînt deja la vârsta a treia. Sînt multe legi care nu mai corespund deloc cu ce se întîmplă acum în România. Audiovizualul, privatizările, legea salarizării publice, sistemul de alocări către administraţiile locale, sistemul de achiziţii publice, dotarea apărării, sistemul de sănătate publică, sistemul de educație publică, deficitul de capacitate în puterea judecătorească…Enorm de lucru…
Căci corupția a ajuns la nivele de care ne speriem.. Înainte de 2003, ca institut, cîştigam o licitaţie publică din trei. Anul trecut am intrat la 12 licitaţii, n-am cîştigat niciuna. Ne uităm cine cîştigă, cu ce sume şi nu ne vine să credem. Să faci cercetare şi designul unui brand cu 1.200.000 de euro, sumă care este bugetul anual al unui institut… Şi ei l-au executat în două luni, la paranghelia cu frunza mă refer…

Păi breasla dvs trebuia să conteste, să arătaţi clienţii politici…
Da, şi ce rezolvam? Când ți se spune verde în față că e parandărăt ??? Cuvânt nou în DEX…
Păi, avea şi presa un subiect bun.
Şi? Ce s-ar fi întîmplat ? Credeți că cititorii dvs. nu știu ? Le știu ei mai bine ca noi…


Interviu de Dan Duca şi Costi Rogozanu

Sursa:
 http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/alin-teodorescu-in-bucuresti-din-cei-sase-primari-de-sector-vor-pierde-doi-bnr-n-are-increde-in-politicieni-si-in-administratie-78629.html