luni, 2 ianuarie 2012


Pedeapsă pentru primarul Clujului: până la 12 ani de închisoare

Autor: Monika Krajnik

Sorin Apostu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri şi primire de foloase necuvenite. Pentru aceste infracţiuni el riscă un maximum de 12 ani după gratii, dar poate scăpa şi cu o pedeapsă de închisoare cu suspendare.
Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, soţia acestuia, Monica Apostu, şi oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc au fost trimişi, joia trecută, în judecată pentru fapte de corupţie.
Sorin Apostu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri şi primire de foloase necuvenite. Monica Apostu va fi judecată pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri. Omul de afaceri Călin Stoia va fi judecat pentru dare de mită, spălare de bani şi fals, iar Aspazia Droniuc, pentru cumpărare de influenţă, spălare de bani şi fals.

Până la 12 ani de închisoare

Prima înfăţiare în proces va avea loc în 19 ianuarie. Sorin Apostu şi Călin Stoia sunt arestaţi preventiv din noaptea de 10 noiembrie. Dacă va fi găsit vinovat, Sorin Apostu riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 12 ani, a declarat Sergiu Bogdan, avocat şi lector universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai". Totuşi, mai spune acesta, este posibil ca primarul suspendat să scape mai uşor, doar cu pedeapsa cu închisoarea cu suspendare. „La nivelul anului trecut, 65% din cei trimişi în judecată de către DNA pentru luare de mită au scăpat doar cu pedeapsa cu închisoarea cu suspendare", a declarat avocatul Sergiu Bogdan.

Peste 100.000 de euro mită

De când a venit la cârma Clujului, în ultimii patru ani, Sorin Apostu a luat mită de peste 100.000 de euro de la mai multe societăţi comerciale şi oameni influenţi, susţin procurorii DNA. Mai mult, se pare că edilul a săvârşit fapte de corupţie şi înainte de a deveni primar, ca director în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei şi ca viceprimar.
În schimbul favorurilor pe care le-a făcut în calitate de viceprimar şi, mai apoi, de primar al urbei, Sorin Apostu a primit zeci de mii de euro, care au ajuns la el, iniţial, prin firma socrului său, Toralex SRL, iar apoi prin cabinetul de avocatură al soţiei sale, Monica Apostu.
Contracte fictive de consultanţă juridică au încheiat cu Monica Apostu Aspazia Droniuc, femeia de afaceri care l-a denunţat pe primar, şi Călin Stoia, directorul societăţii de salubrizare Brantner-Vereş, prin firma sa Total Trading Company. Aspazia Droniuc a vărsat, în total, circa 65.000 de euro în conturile familiei Apostu, în schimbul obţinerii contractelor de asigurare a parcului auto RATUC pe perioada 2008 - 2011. Directorul RATUC, Liviu Neag, în declaraţia făcută în calitate de martor în faţa procurorilor DNA, a susţinut că primarul a vorbit cu el în legătură cu Aspazia Droniuc, care urma să încheie asigurări ale parcului auto RATUC. Contractele de asigurare încheiate cu RATUC, în cei trei ani sunt, conform unor surse judiciare, de 600.000 de euro.
Pe de altă parte, Călin Stoia a „cotizat" cu 45.000 de euro pentru susţinerea de care s-a bucurat din partea edilului. Susţinerea s-a concretizat, spun procurorii, în contractul de peste 16 milioane de euro obţinut de Brantner - Vereş, firmă pe care Stoia o administra. Astfel, pe o perioadă de opt ani, începând din 2010, compania va ridica gunoiul menajer de la jumătate din oraş.

Asigurarea parcului auto RATUC, o „afacere" profitabilă pentru primarul suspendat al Clujului

Procurorii DNA au ajuns, în urma percheziţiei calculatorului Monicăi Apostu, la concluzia că aceasta nu a oferit, în schimbul onorariilor de zeci de mii de euro, niciun fel de servicii de consultanţă. Mai mult, denunţătoarea Aspazia Droniuc le-a declarat procurorilor că, atunci când avea nevoie de servicii de consultanţă reale, prefera să angajeze alţi avocaţi.

Foloase necuvenite: de la excursii la carburanţi

Cei care nu au încheiat contracte pentru servicii de consultanţă juridică, însă au avut nevoie de susţinerea lui Sorin Apostu, i-au oferit acestuia fie excursii costisitoare în ţări exotice (cum e cazul lui Simion Mureşan, asociat în cadrul Electrogrup SRL, societate care derulează, în prezent, cu Primăria Cluj-Napoca, un contract încheiat în 2010 în valoare de 1.000.000 de euro, privind închirierea a circa 200 de camere de supraveghere, montate în oraş), fie carduri de combustibil (soţia primarului a alimentat autoturismul său, dar şi alte maşini, în perioada august 2010 - octombrie 2011, prin două carduri primite de la Rosal, care a obţinut pe opt ani contractul de delegare a serviciilor publice de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca. Valoarea carburanţilor a fost de 8.826 de lei).

13.600 de euro de la Carrefour

Potrivit rechizitoriului, Florin Căpăţână, directorul general al Carrefour România, a depus în data de 13 decembrie o plângere penală la adresa primarului suspendat. Căpăţână le-a declarat procurorilor că Apostu a negociat „la sânge", în 2007, mita pe care urma s-o primească de la Carrefour în schimbul intervenţiei sale la diverse instituţii cu atribuţii de control la noul supermarket înfiinţat la Cluj, respectiv la Direcţia Sanitar-Veterinară, Direcţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică etc.

EXCLUSIV Excursii de 50.000 de euro pentru primarul suspendat al Clujului

Dacă iniţial Apostu a cerut remiterea lunară a 1.100 de euro în schimbul intervenţiilor, ulterior Sorin Apostu, pe atunci director în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei, a căzut de acord cu directorul general al Carrefour România, Florin Căpăţână, asupra sumei de 850 de euro pe lună. Banii au fost plătiţi timp de 16 luni.
Apostu nu s-a atins de salariu de peste un an

Potrivit rechizitoriului, Sorin Apostu nu s-a atins de niciun ban din salariul său din septembrie 2010. Deşi salariul îi era virat lunar în cont, Apostu se folosea de alte venituri decât cele salariale. Procurorii DNA Cluj au arătat că „ultima ridicare de numerar din salariu a fost efectuată de inculpat în data de 25 septembrie 2010, ceea ce denotă că acesta se baza pe alte venituri decât cele salariale pentru asigurarea traiului zilnic".


Sursa:
http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Pedeapsa_pentru_primarul_Clujului-_pana_la_12_ani_de_inchisoare_0_620937925.html