marți, 1 noiembrie 2011

Preşedintele României tace, tace, tace ! Noi dezvăluiri la Antena 3:
Băsescu a primit în "dar" casa de la marginea Bucureştilor ?

Preşedintele României, Traian Băsescu, continuă să fie din în ce mai înghesuit cu întrebări incomode privind fapte şi acte care se pot încadra la fapte de corupţie. Jurnalista Oana Stancu, realizatoare a emisiunii Exces de Putere, a continuat, luni seara, la Antena 3, seria de dezvăluiri privind caracterul cel puţin dubios al tranzacţiilor financiar-imobiliare ale şefului statului român.
După suita de dezvăluiri însoţite de documente oficiale, jurnalista Oana Stancu a dezvăluit, în premieră, luni seara, la emisiunea Sinteza Zilei a lui Mihai Gâdea, că Traian Băsescu nu ar fi plătit vreodată casa de la ieşirea din Bucureşti, situată la graniţa capitalei cu oraşul Otopeni.
Conform declaraţiilor de avere şi a documentelor aflate nu doar în posesia jurnalsitei Oanei Stancu dar mai ales a Oficiului pentru prevenirea Spălării Banilor, şeful statului român nu poate justifica achiziţionarea acelei case pe care acum nu o mai are în proprietate după ce a vândut-o.
Concret, din noile date prezentate Oana Stancu reiese că deşi avea banii la data cumpărării casei "din Otopeni" din tranzacţia cu terenuri cu "regele asfaltului", Costel Căşuneanu (printr-o inginerie în care este implicată o rudă de-ale industriaşului), acei bani nu figurează în declaraţia de avere a şefului statului român.
Cu toate acestea, în contractul prin care Băsescu a cumpărat acea casă scrie negru pe alb că ar fi plătit 300.000 de euro. Bani care nu se regăsesc - până acum - în declaraţia de avere.
Mai apoi, conform aceloraşi documente oficiale, preşedintele României i-ar fi transferat fiice sale aceşti banii obţinuţi din tranzacţia dintre el şi Căşuneanu.
Rezultă de aici, conform Oanei Stancu, faptul că Băsescu ori a primit casa pe post de cadou "sau de şpagă", fiind vorba despre o posibilă fraudă, ori că a uitat să declare aceşti bani.  Iar Agenţia Naţională pentru Integritate ar trebui să ceară explicaţii cel puţin !
Prin donarea aceleai case către fiica sa, Ioana, Traian Băsescu a putut intra în posesia unei celebrei vile din Mihăileanu pe care a luta-o de la  Primăria Generală a Capitalei pe care atunci o conducea.
Antena 3 şi Oana Stancu au cerut Administraţiei Prezidenţiale punctul de vedere oficial al preşedintelui României cu privire la noua suită de acuzaţii.
Numai că, la fel ca în mare majoritate a acuzaţiilor din ultima vreme, garantul constituţional al statului român adoptă poziţia struţului: tace, tace, tace.
Un răspuns ar putea fi primit chiar de mâine sau din noaptea aceasta – de ce nu ? – prin reţeta cu care am fost obişnuiţi până acum: lansarea de subiecte-fumigenă, de teme prin care se va urmări manipularea populaţiei. Astfel încât, subiectul dureros să fie dat uitării.
Să ne reamintim !
Două acte de vânzare-cumpărare se constituie în capete de acuzare pentru Traian Băsescu în spirala fără sfârşit a trazacţiilor imobiliare încheiate de acesta sau de apropiaţii săi, conform Jurnalul Naţional.

Şirul tranzancţiilor cu terenul de 3700 de mp din Băneasa pentru care Traian Băsescu a fost cercetat sub suspiciunea de spălare de bani a fost închis prin documentele prezentate sâmbătă seara în emisiunea “Exces de putere”. După ce Băsescu a cumpărat acest teren cu 1,4 miliarde de lei vechi şi i l-a vândut cumnatei lui Costel Căşuneanu cu 12 miliarde de lei vechi, terenul a ajuns chiar în proprietatea “regelui asfaltului”. La 24 aprilie 2006, la aproape doi ani după ce dosarul de spălare de bani fusese închis pentru Traian Băsescu sub argumentul imunităţii de preşedinte, Gabriela Blaj îi vinde terenul lui Costel Căşuneanu pentru exact acelaşi preţ pe care îl plătise lui Traian Băsescu în urmă cu 4 ani (sic!): 361 540 de dolari.

Documentul face însă o dezvăluire importantă. Banii pe care Blaj îi plătise lui Traian Băsescu fuseseră împrumutaţi chiar de la Căşuneanu. Acum cercul este închis: Traian Băsescu a cumpărat un teren şi i l-a vândut de opt ori şi jumătate mai scump unui om de afaceri client al Ministerului Transporturilor şi al Primăriei Capitalei. Încadrarea juridică a acestei fapte ar putea fi şi alta decât spălarea de bani.

Ce e azi pe terenul lui Băsescu
● 9 august 2000: Traian Băsescu şi Costel Căşuneanu cumpără de la acelaşi proprietar câte o parcelă de 3700 mp de teren în Băneasa. Primul plăteşte 1,4 miliarde de lei vechi, celălalt 5 miliarde

.● 14 octombrie 2002: Băsescu îi vinde Gabrielei Blaj, cumnata lui Căşuneanu, asociat în mai multe firme ale omului de afaceri, contra a 12 miliarde de lei vechi (361 540 USD)20 aprilie 2006: Gabriela Blaj îi vinde lui Costel Căşuneanu pentru fix 361 540 USD, echivalentul a 292 553 EURO
● 19 iulie 2007: Căşuneanu uneşte cele două parcele (7421 mp) şi le vinde unui dezvoltator imobiliar (D&A Building Project SRL devenit Digal Investments) pentru 23.737.009 RON (cca 8 milioane de euro)
● Azi: pe celebrul teren nu s-a construit nimic. De vină ar putea fi şi conducta de canalizare care-l străbate, aducând dejecţiile de la Grădina Zoologică. În plus, la 8 iulie 2011, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a Sectorului 1 a pus sechestru pe aceste teren pentru neplata a 31 035 lei.

Cum a cumpărat Ioana Băsescu două vile cu 105 000 euro

● Băsescu, 210 000 euro de negăsit în declaraţia de avere
 Cel de al doilea act prezentat la “Exces de putere” distruge definitiv teza “vânzărilor anterioare” cu care Ioana Băsescu a încercat să justifice milionul de euro (cel puţin) aferent penthouse-ului cumpărat de la Puiu Popoviciu, dar îl incriminează şi pe Traian Băsescu pentru neclararea a peste 200 000 de euro.

La 14 septembrie 2005, Ioana Băsescu a vândut vila din Bucureşti-Ploieşti 137B (cunoscută ca vila din Otopeni, deşi ea aparţine Bucureştiului), donată de tatăl său în 2002 ca să-şi poată lua casa din Mihăileanu. Cumpărători, Cozma Emil şi Georgeta, un cuplu din Constanţa, care nu a locuit în această vilă, după cum aveam să arăt în 2007, locuitorul casei lui Băsescu a fost Virgil Cîrstea, fostul director de la Lacuri şi Parcuri (Primăria Capitalei), reşapat de Elena Udrea la “Mamaia SA” şi “Litoralul SA”.

Preţul vânzării: 420 000 euro. Numai că Ioana Băsescu trece în acest contract autentificat la notar următoarea frază: “Eu, Marin (fostă Băsescu) Ioana, în semn de recunoştinţă faţă de părinţii donatori Traian Băsescu şi Maria Băsescu şi de afecţiune faţă de sora mea, Elena Băsescu, înţeleg să impart suma obţinută cu titlu de preţ al vânzării în mod egal între noi, revenind fiecăruia dintre noi, în final, suma de 105 000 Euro”.
O frază care se dovedeşte extrem de critică şi pentru fiică şi pentru tată.

Traian Băsescu trebuie să justifice nedeclararea celor 210 000 de euro pe care Ioana i-a atribuit prin acest act celor doi părinţi. Actul notarial are o valoare juridică de necontestat, astfel că tatăl, dacă decidea să nu primească banii de la fiică trebuia să ceară în instanţă anularea acestui act sau să încheie un altul, de donaţie, prin care suma să ajungă înapoi la fiică. Cert este că în ambele situaţii suma ar fi trebuit să apară în declaraţia de avere a preşedintelui. Acest lucru nu s-a întâmplat. În mai 2005, înainte de actul Ioanei, Traian Băsescu avea în conturi cca 73 000 dolari şi 26 000 euro. În ianuarie 2006, după actul Ioanei, Traian Băsescu are în conturi aceeaşi sumă, la care se adaugă banii proveniţi din vânzarea acţiunilor la societăţile la care Traian şi Maria Băsescu fuseseră acţionari, sume indicate ca atare de preşedinte în declaraţia de avere. Suma de 210 000 euro nu apare nici la donaţii, nici la venituri din alte surse şi nu se regăseşte nici în vreo achiziţie. La fel în declaraţiile aferente anilor 2007-2011.

● Ioana Băsescu se află într-o situaţie la fel de dificilă.
Fiica preşedintelui trebuie să explice cum a reuşit să cumpere cu 105 000 de euro două vile şi nu una. În urma vânzării casei din Otopeni în septembrie 2005, în luna decembrie a aceluiaşi an Ioana Băsescu a achiziţionat o vilă în apropierea Mănăstirii Caşin (Aviator Sănătescu nr 2), iar în ianuarie 2006 vila din Corbeanca, cumpărată de la patronii Euroconstruct – Golden Blitz, Besciu şi Vulpescu. Ulterior divorţului de Bogdan Marin (Bodo), Ioana vinde casa din Corbeanca, dar nu şi casa din Domenii. Un etaj din vilă îi rămâne ei (şi nu-l vinde) şi unul lui Bodo. După această tranzacţie cumpără penthouse-ul de peste 500 de mp în cartierul lui Puiu Popoviciu, care numai în living poate primi 829 de persoane. Ioana Băsescu afirma, în 2009, că luxosul imobil ar fi costat 544 000 de euro plus TVA, fără finisaje. În total circa 800 000 de euro. Numai că unul dintre locatarii lui Popoviciu avea să o dea de gol, într-o declaraţie pentru “Exces de putere”: preţul real al locuinţei este 1,5 milioane de euro.

Ea susţinea că a putut cumpăra această locuinţă cu banii din vânzările anterioare, întrucât după fiecare tranzacţie i-ar mai fi rămas “şi câte un rest”. Cu alte cuvinte ar fi vândut Otopeni, ar fi cumpărat Corbeanca şi i-ar mai fi şi rămas bani să pună deoparte. Totul din 105 000 euro. Fiica preşedintelui a promis în urmă cu doi ani să probeze cu documente banii pe care i-a investit în aceste imobile. Nu a făcut-o nici până astăzi.

Preşedinţia tace
Administraţia Prezidenţială nu a răspuns dezvăluirilor de la “Exces de putere”, deşi personal l-am avertizat pe purtătorul de cuvânt, Valeriu Turcan, cu cinci ore înainte de emisie în legătură cu documentele care vor fi prezentate şi i-am solicitat clarificări din partea şefului statului. De asemenea, Ioana Băsescu nu a răspuns la telefon. Nici Costel Căşuneanu nu a făcut vreo precizare deşi a emis un drept la replică în semn de protest faţă de acuzaţia de spoliere a bugetului statului. Nicio vorbă însă despre afacerea cu Traian Băsescu şi terenul din Băneasa. Agenţia Naţională de Integritate a fost şi ea contactată. Răspunsul? “Nu comentez”.

Tranzacţiile Ioanei
● 12 noiembrie 2002, Ioana Băsescu primeşte vila din Otopeni de la tatăl său cu titlu de donaţie 

● 14 septembrie 2005, Ioana vinde vila din Otopeni pentru 420 000 euro (potrivit actului ei îi rămân 105 000 euro)
● 23 decembrie 2005 cumpără vila din Aviator Sănătescu nr 2
● 6 ianuarie 2006 cumpără vila din Corbeanca
● 14 august 2007 vinde vila din Corbeanca
● 31 martie 2008 cumpără penthouse-ul de la Popoviciu

Cristian Oprea

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/basescu-a-primit-in-dar-casa-de-la-marginea-bucurestilor-162454/