miercuri, 5 octombrie 2011

Îndemnul-şoc al fostului consilier prezidenţial Eckstein Kovacs:

"Români, declaraţi-vă maghiari!"

Autor: LAVINIA DIMANCEA
UDMR şi-a propus să-i convingă pe ro­mâni să se dea drept maghiari în fa­ţa recenzorilor care le vor călca pra­gul, la recensământul populaţiei din această lună. Motivul: maghiarii să iasă cât mai mulţi la număr pentru a atinge ponderea de 20% necesară într-o localitate astfel încât limba ma­ghiară să poată fi folosită oficial în ad­mi­nistraţie, aşa cum cere legea.

Îndemnul adresat românilor de a minţi practic la recensământ a venit din partea secretarului general al UDMR, Peter Eckstein-Kovacs. Fo­lo­sindu-se de microfonul RRA, pe spa­ţiul destinat Antenei partidelor par­lamentare, fostul consilier prezidenţial a expus o teorie conform că­reia "asumarea identităţii maghiare nu va dezavantaja pe nimeni, dar poa­te ajuta în schimb comunitatea ma­­ghiară". Asta pentru că, a spus Kovacs, "posibilitatea folosirii limbii maghiare este prevăzută de lege doar prin existenţa unui procent de 20% din componenţa etnică a unei co­­munităţi", iar dacă numărul ma­ghi­a­rilor se situează sub acest procent la nivelul unui oraş sau al unei co­­mune, "limba maghiară dispare din viaţa publică". "Limba şi identitatea maghiară este o posibilitate. (…) Oricine poate fi maghiar. Asu­ma­rea identităţii etnice este un gest absolut voluntar. Astfel oricine se poate de­­clara maghiar. Chiar şi cine eventual nu vorbeşte limba maghiară, iar an­­turajul său îl consideră de etnie ro­mână. Cineva se poate declara ma­ghiar chiar dacă nu are toţi strămoşii ma­­ghiari. Noi suntem deschişi tutu­ror care doresc să ajute printr-un ase­me­nea gest comunitatea maghiară", a fost declaraţia-şoc trimisă în eter de oficialul udemerist. Kovacs a mai pre­cizat că există numeroşi cetăţeni năs­cuţi în căsătorii mixte, care sunt cres­cuţi într-un anturaj predominant ro­mânesc, în cazul acestora fiind ab­solut normal să vorbească limba ro­mână la nivel de limbă maternă şi să fie ataşaţi de cultura şi viaţa publică ro­mânească. Însă, a adăugat liderul UDMR, cei care cunosc şi limba ma­ghiară şi sunt legaţi şi de cultura ma­ghiară beneficiază de "posibilităţi su­plimentare". "Au acces la produsele mass-media şi de alt gen, în limba ma­ghiară, îşi facilitează posibilitatea de a călători şi a munci mai uşor în Un­garia. Devine mai accesibilă ac­ţi­o­narea într-o ţară pe care cu toţii tre­buie să o tranzităm dacă aveam ca destinaţie Europa de Vest", a încercat Kovacs să-şi convingă auditorii. De altfel, în speranţa că-i va de­termina pe români să se alieze tezei ude­meriste, reprezentanţii Uniunii şi-au propus să ia la picior judeţele Transilvaniei, organizând în acest sens o caravană.

Atât de important este pentru UDMR să iasă un număr cât mai mare de maghiari la recensământ în­cât şi-a aşezat dezideratul chiar şi pe hârtie, la Congresul pe care l-a avut anul acesta. "Scopul nostru este ca po­pulaţia de etnie maghiară să îşi asu­me într-un număr cât mai mare iden­titatea naţională, iar acest fapt să se reflecte în datele ulterioare ale re­cen­sământului. În ultimele două de­cenii am obţinut rezultate importante în domeniul asigurării drepturilor minorităţilor naţionale, dar exer­citarea acestor drepturi depinde în mare măsură de procentul etnic al maghiarimii din diferite localităţi. Avem speranţa că recensământul po­pulaţiei din acest an va demonstra o si­tuaţie demografică mai avantajoasă din punctul nostru de vedere", se arată  într-o Hotărâre a Congresului pri­vind recensământul populaţiei din 2011.

La ultimul recensământ, de­sf­ă­şu­rat în 2002, s-a constatat că în Ro­mânia  trăiesc aproape 1,5 milioane de maghiari. În acest an, re­cen­să­mân­tul va avea loc în perioada 20-31 octombrie şi, conform regle­men­tă­ri­lor legale în vigoare, primirea re­cen­zorului şi dialogul cu aceasta sunt obli­gatorii pentru toate persoanele. În schimb, răspunsurile ţin exclusiv de li­bera declaraţie a respondentului, ne­fiind cerută prezentarea nici unui do­cument justificativ, cu excepţia ac­tului de identitate necesar înscrierii co­rec­te a codului numeric personal. Ce­tă­ţenii care refuză să răspundă la în­trebările recenzorului riscă să fie sanc­ţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, potrivit oficialilor guvernamentali. În plus, normele legale prevăd că persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuării recensământului vor fi înregistrate de către recenzori pe baza informaţiilor primite de la celelalte persoane din locuinţă, de la vecini, preot sau primărie.

Recensământul de anul acesta va costa aproximativ 193 de milioane lei, iar datele finale vor fi prezentate în 2014. Peste 120.000 persoane vor participa la colectarea datelor, primele rezultate ale recensământului urmând să fie prezentate public în trimestrul I al anului 2012.

Diluarea maghiarilor = scăderea influenţei
Interesul UDMR de "a câştiga" cât mai mulţi "maghiari" în scripte la nivel naţional este direct legat de interesul de a-şi păstra sau chiar creşte forţa politică. Explicaţia este simplă şi începe cu prevederile legilor deja în vi­goa­re precum legea administraţiei publice locale, care prevede că în lo­ca­li­tă­ţile unde o minoritate are o pondere de 20% din totalul populaţiei, are drep­­­tul la folosirea limbii materne în relaţiile cu autorităţile locale. În ace­eaşi lege se vorbeşte şi despre dreptul de a-şi pune plăcuţe bilingve pentru denumirea localităţilor şi de a se afişa anunţurile de interes public de ase­me­nea în limba minorităţii respective. Şi mai multe drepturi în do­me­niul educaţiei se regăsesc pentru minoritatea maghiară în legea educaţiei na­ţi­o­n­ale marca Funeriu, care le dă maghiarilor dreptul de a studia istoria şi geo­grafia în limba maternă sau învăţarea limbii române după manuale speciale. Sunt drepturi obţinute de reprezentanţii politici ai minorităţii maghiare, UDMR, ca răsplată pentru "fidelitate" de la partenerii de guver­na­re, PDL. O scăderea a procentului de maghiari în anumite localităţi în ur­ma recensământului din această lună sub cele 20% prevăzute de lege ar în­­semna direct pierderea acestor drepturi. O diluare a comunităţii maghia­re s-ar produce şi prin redimensionarea teritorială a judeţelor Harghita şi Covasna, de exemplu, unde reprezintă aproximativ 80% din populaţie, motiv pentru care UDMR se opune cu înverşunare propunerii PDL de reorganizare a ţării. Un colegiu în care etnia ma­ghia­ră devine minoritară ar fi mult mai greu de câş­tigat de un politician ma­ghiar, aplicarea acestei reorganizări ducând direct la reducerea nu­mă­rului de parlamentari ai UDMR şi, deci, la reducerea influenţei lor politice. 


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/indemnul-soc-al-fostului-consilier-prezidential-eckstein-kovacs-romani-declarati-va-maghiari-592734.html