marți, 18 octombrie 2011

Cele patru întrebări la care poţi refuza să răspunzi la RECENSĂMÂNT




Patru din totalul de aproximativ 100 de întrebări la care cetăţenii români vor trebui să răspundă în cadrul recensământului din 20 octombrie pot fi refuzate, fără niciun fel de penalizare din partea autorităţilor. Acestea fac parte din secţiunea dedicată "caracteristicilor etno-culturale", cu referire la etnia, limba maternă şi religia persoanei, cât şi date despre eventualele dizabilităţi pe care persoana intervievată le poate avea.
Întrebările sunt însoţite de atenţionarea "fiecare persoană este liberă să-şi exprime propria opţiune, fără niciun fel de constrângere", şi sunt formulate astfel:
  • Cărei etnii consideră persoana că îi aparţine?
  • Care este limba maternă a persoanei?
  • Cărei religii consideră persoana că îi aparţine?
"Principalul motiv pentru care întrebările ce fac referire la etnia, limba maternă, religia şi posibilele dizabilităţi ale persoanei sunt neimpuse se datorează practicilor europene din domeniu", declară pentru gândul Vladimir Alexandrescu, şeful biroului de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).
El spune că Uniunea Europeană nu impune asumarea etniei, însă "există recomandări venite din această direcţie, ce subliniază necesitatea unei statistici actuale despre etnia persoanelor, mai ales în contextul în care una dintre ele - cea rromă -, a intrat în atenţia multor ţări din Europa".
Întrebat cum vor fi încurajaţi cetăţenii rromi să îşi declare adevărata etnie, Vladimir Alexandrescu spune că se bazeză pe "puterea de convingere a recenzorilor". "Avem recenzori, cât şi observatori de etnie rromă, aleşi pentru zone în care ponderea acestei populaţii este mai mare, şi care sperăm că vor avea o contribuţie concretă în convingerea lor în a-şi declara propria etnie", a precizat acesta.
Limba maternă a fost şi ea trecută în categoria întrebărilor la care se poate refuza un răspuns, deoarece nu există o legătură intrinsecă între limba maternă şi locul de origine al persoanei, afirmă Alexandrescu.
Potrivit şefului de presă al INS, datele culese de pe teren vor intra într-un sistem de prelucrare informatizat şi vor fi prelucrate anonim pentru efectuarea statisticilor. Totuşi, Codul Numeric Personal (CNP), principalul element care poate stabili identitatea unei persoane, este solicitat în interiorul chestionarului. "Vrem să estimăm realist numărul de CNP-uri active în interiorul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în momentul de faţă numărul lor fiind mai mare decât numărul de persoane", a precizat Vladimir Alexandrescu.
Potrivt oficialilor INS, actualul recensământ ar putea certifica reducerea demografică a ţării, cât şi "migraţia temporară actuală a românilor plecaţi la muncă în străinătate". "Pentru prima oară vom încerca să realizăm şi o hartă exactă a ponderilor etniilor din ţara noastră", declară Vladimir Alexandrescu.
Recensământul din 2011 este primul organizat după aderarea României la Uniunea Europeană şi se desfăşura în perioada 20 - 31 octombrie. (Antonio Glodeanu)

Sursa:
http://www.gandul.info/news/cele-patru-intrebari-la-care-poti-refuza-sa-raspunzi-la-recensamant-8879435