marți, 11 octombrie 2011

Scenariul de care se teme Rusia: Serbia recunoaşte Kosovo şi aderă la NATO

 Scris de: M.A.B.

Rusia se teme că Serbia ar putea să recunoască independenţa Kosovo pentru a adera la
NATO.

Reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse la NATO, Dmitri Rogozin, a declarat că Serbia nu va putea să devină membră a NATO până când nu va recunoaşte independenţa proclamată unilateral de Kosovo. ‘Aş vrea să subliniez că, pentru a adera la NATO, Belgradul trebuie mai întâi să recunoască independenţa Kosovo. Una fără cealaltă este imposibilă. Moscova este îngrijorată că Serbia şi-ar putea schimba poziţia asupra Kosovo pentru a se alătura NATO, caz în care Rusia va fi plasată într-o poziţie dificilă şi neplăcută’, a declarat Rogozin, citat de Agerpres.
El a spus că Serbia nu poate conta pe obţinerea MAP (Membership Action Plan), întrucât aderarea la NATO este imposibilă din cauza situaţiei curente din Kosovo. Statutul NATO interzice aderarea ţărilor care au dispute teritoriale. Totuşi, aceasta nu împiedică o parte a opiniei publice din Serbia şi a elitei să lanseze dezbateri despre aderarea la NATO cu o perseverenţă demnă de invidiat’, a spus Rogozin într-un interviu pentru cotidianul Politika.
Rogozin a mai precizat că Rusia nu se opune ca Serbia să aibă legături mai strânse cu NATO, ci numai aderării ţării la Alianţa Nord-Atlantică. Rusia nu este de acord cu extinderea NATO în estul şi sud-estul Europei, a subliniat el.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/scenariul-de-care-se-teme-rusia-serbia-recunoaste-kosovo-si-adera-la-nato-54814.html