miercuri, 12 octombrie 2011

Să trăiţi bine!
"Reformă" în Sănătate: toată lumea va plăti contribuţia

Se pregăteşte o schimbare de paradigmă în sistemul asigurărilor de sănătate. Dacă până acum aveam, potrivit autorităților, avem 10 milioane de beneficiari de servicii medicale care nu contribuie la Fondul de de Sănătate , în scurt timp toată lumea va avea obligativitatea să contribuie, dacă vrea acces la servicii medicale. După modelul olandez.
Experţii Băncii Mondiale în colaborare cu CNAS sunt în plin proces de analiză a costurilor pe categorii de asiguraţi. „Conform sistemului de asigurare bazat pe modelul celui care funcţionează în Olanda, în land-urile din Germania şi în mică măsura în Slovacia, toata lumea va fi obligată să se asigure, deci va fi obligată să contribuie, iar plata se va face fie direct, fie prin intermediul instituţiilor „răspunzătoare" pentru categorii specifice de populaţie", au declarat pentru MONEY.ro surse apropiate CNAS. Abia la sfârşitul lunii vom şti concret la ce formulă au ajuns autorităţile în privinţa contribuţiei la Sănătate. Totuşi, nu este încă suficient de clar ce se va întâmpla cu copiii.
Dacă ne raportăm la modelul olandez, trebuie specificat că minorii sunt asiguraţi prin asigurarea medicală de bază încheiată de părinte/tutore. Ei pot beneficia gratuit de orice serviciu prevăzut în pachetul de bază. În afară de această categorie, toţi ceilalţi sunt obligaţi să încheie o asigurare medicală standard, de bază, pe care niciun asigurator nu are dreptul să le-o refuze. Cei cu venituri foarte mici primesc subvenţii de la stat, pentru a se asigura.
În Europa nu există sisteme integral private sau de stat. Ele sunt desenate ca hibrid între cele 2, deci sunt finanţate în parte prin contribuţii la asigurările sociale, şi, în parte, prin taxe. Printre cele mai reprezentative state în care sistemul este preponderent finanţat prin taxe (şi în care modelul funcţionează) se numără Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Finlanda şi Spania. În contrast, statul european în care sistemul este preponderent finanţat prin contribuţii la asigurările sociale este Olanda, model pe care vrem să îl adaptăm.
Dacă nu îţi achiţi obligaţiile faţă de fondul unic de asigurări, statul te penalizează reducându-ţi sau interzicându-ţi dreptul de a mai beneficia de anumite servicii, cu două excepţii: urgenţele şi bolile endemoepidemice sau bolile transmisibile, infecto-contagioase, care reprezintă un risc pentru comunitate.

Dan Zavaleanu
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/reforma-in-sanatate-toata-lumea-va-plati-contributia-160599/