miercuri, 12 octombrie 2011

 UNPR îşi face platformă de centru-stânga
Oprea se va bate cu USL pe sindicate şi pensionari

de ANDREEA NICOLAE
La viitoarele tururi de scrutin, alegătorii ar putea opta între o alianţă stânga-dreapta (USL), o alianţă civico-politică de centru-dreapta (Mişcarea Populară) şi una de centru-strânga. Înfiinţarea celei din urmă este anunţată de UNPR.

Dacă preşedintele Traian Băsescu şi democrat-liberalii îşi propun să adune în perspectiva anului electoral 2012, sub numele „Mişcarea Populară", organizaţii civice, liberali şi ţărănişti, ministrul Gabriel Oprea vrea să facă ceva asemănător, dar pe partea stângă a scenei politice româneşti. În mod similar mişcării de centru-dreapta, cea gândită în laboratoarele Uniunii Naţionale pentru Progresul României ar urma să strângă laolaltă organizaţii civice, asociaţii de pensionari, dar şi structuri sindicale şi patronale şi formaţiuni politice. În mod evident, fostul lider PSD intenţionează în acest fel să concureze direct Uniunea Social-Liberală care, nu mai departe de luna februarie a acestui an, a semnat un acord de susţinere reciprocă cu cinci sindicate şi trei patronate.
„Vrem să le dăm celor care se regăsesc în valorile stângii responsabile ocazia de a-şi face auzită vocea, de a participa la formularea proiectelor legislative şi de a propune soluţii la problemele României", şi-a explicat intenţiile ministrul Apărării. Potrivit lui Oprea, UNPR nu va fuziona prin absorbţie cu o altă formaţiune „indiferent de speculaţiile şi dezinformările care sunt lansate în presă în ultima vreme". Ceea ce nu exclude însă varianta unei alianţe post-electorale cu Mişcarea Populară şi nici pe cea a candidaturilor comune cu PDL. „Acolo unde Coaliţia are un primar sau un preşedinte de consiliu judeţean în funcţie care se bucură de încrederea şi sprijinul comunităţii, atunci vom merge pe varianta candidatului comun. Fie că este de la UNPR, fie că este de la PDL, acel candidat va primi sprijinul ambelor partide", a precizat Oprea.
Potrivit şefului UNPR, formaţiunea vrea să obţină la alegeri cel puţin 10% din voturi.
Dacă democrat-liberalii au salutat, prin intermediul deputatului Cezar Preda, intenţia lui Gabriel Oprea de a coaliza forţele de centru-stânga, social-democraţii au comentat ironic anunţul fostului lor coleg. „I-aş putea ura «Succesuri!» domnului Oprea, dar totuşi tratez cu seriozitate problema şi îi urez doar «Succes!»", a declarat pentru RL purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan.
Vot de la 16 ani?
Ex-senatorul PSD Ion Toma va depune, în zilele următoare, la comisia special înfiinţată, o propunere de modificare a Constituţiei în sensul introducerii dreptului de vot de la 16 ani. Ideea a fost aprobată de conducerea UNPR şi s-ar putea bucura şi de susţinerea democrat-liberalilor, în condiţiile în care europarlamentarul Cristian Preda invoca această posibilitate încă din 2009. 

Sursa:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/oprea-se-va-bate-cu-usl-pe-sindicate-si-pensionari-240719.html