vineri, 28 octombrie 2011

 

Ilie Sârbu: Băsescu este un pericol pentru democraţie

 
Traian Băsescu reprezintă un pericol pentru democraţie, iar jignirea adusă de acesta Parlamentului şi în mod special Senatului este inacceptabilă, a afirmat astăzi liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu.

"Este inadmisibilă jignirea adusă de şeful statului Parlamentului şi în mod special Senatului. Prin declaraţiile din 27 octombrie a.c. la TVR preşedintele Traian Băsescu demonstrează indubitabil că este un pericol pentru democraţie. Preşedintele a adus Parlamentului grave prejudicii de credibilitate şi imagine, prin declaraţiile denigratoare şi presiunile asupra activităţii instituţiei. Afirmaţia potrivit căreia: 'Senatul în ansamblul lui s-a compromis de la preşedinte de la senator. Să refuzi să adopţi legea privind mecansimul de promovare a magistraţilor de la ÎCCJ e descalificant', îl descalifică numai pe Traian Băsescu", a declarat  Ilie Sârbu, potrivit Agerpres.

Sârbu a precizat că, potrivit Articolului 61, alineatul 1 din Constituţie "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării".

"Or, a submina autoritatea Parlamentului se adaugă şirului de încălcări grave ale Legii Fundamentale alături de ingerinţa nepermisă în problemele executivului şi ale autorităţii judecătoreşti. A controla direct activitatea legislativă a Parlamentului prin presiuni asupra parlamentarilor, în vederea susţinerii măsurilor ce afectează grav populaţia şi impunerea lor discreţionară, fără dialog, prin asumare guvernamentală, denotă încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat. Atitudinea dictatorială, prin ignorarea totală a opoziţiei, şi mai mult, insultele şi jignirea adusă Senatului României contribuie la acutizarea tensiunilor dintre stat şi o societate din ce în ce mai supusă necazurilor", a mai spus Ilie Sârbu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară la TVR că reforma sănătăţii, legea asistenţei sociale şi legislaţia legată de justiţie trebuie adoptate prin asumarea răspunderii de către Guvern, afirmând că Senatul s-a "compromis de la preşedinte până la ultimul senator" amânând discuţiile pe aceste subiecte.

"Am discutat cu premierul Boc să le lăsăm prin Parlament, deşi erau obligaţii asumate de statul român, acum nu mai am ce să fac decât să concluzionez că nu ne putem pune nădejde în dorinţa Parlamentului de a moderniza, de a continua procesele de reformă. Şi atunci reforma sănătăţii, legislaţia legată de justiţie, de asistenţă socială trebuie asumate de Guvern prin asumarea răspunderii", a spus şeful statului.

"Senatul în ansamblul lui, cu tot cu preşedinte, s-a compromis. Să refuzi să adopţi legea cu privire la crearea mecanismului de promovare şi selectare a judecătorilor pentru Înalta Curte este descalificant pentru Senat. Nu se punea problema decât a găsirii unui sistem care să scoată cumetriile în procesul de promovare la Înalta Curte, or, Senatul s-a descalificat. Pot înţelege ideologic problematica legată de codul asistenţei sociale şi atunci Guvernul trebuie să-şi tragă aer în piept să-şi asume răspunderea, pentru că asta este voinţa de modernizare a sistemului de asistenţă socială. Senatul este compromis de la preşedinte până la ultimul senator, din toate grupurile", a afirmat Traian Băsescu.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/ilie-sarbu-basescu-este-un-pericol-pentru-democratie-594992.html