luni, 10 octombrie 2011

 Băsescu cere retragerea trupelor ruse din Transnistria

Scris de: M.A.

Traian Băsescu a reiterat luni, la Adunarea Parlamentară a NATO, poziţia României privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. De asemenea, a încurajat Republica Moldova să se apropie şi mai mult de NATO.


“Reiteram, în acest context, susţinerea noastră pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi respectarea angajamentelor internaţionale privind retragerea forţelor militare staţionate în Transnistria”, a afirmat preşedintele României. “Încurajăm, de asemenea, Republica Moldova să-şi întărească cooperarea cu NATO în cadrul instrumentelor parteneriale pe care Alianţa le pune la dispoziţie, aceasta contribuind, între altele, la avansarea procesului de reformă internă şi a procesului de modernizare”, a mai spus Băsescu.
România respectă politica Ucrainei de nealiniere la niciun bloc militar şi va continua să încurajeze dezvoltarea relaţiei ei cu NATO, având în vedere valoarea strategică a acestui partener special pentru stabilitatea în vecinătatea estică a Alianţei şi importanţa consolidării democratice în imediata proximitate. Interesul nostru este cu atât mai pronunţat cu cât în regiune persistă „conflicte îngheţate” şi criminalitatea transfrontalieră”, a spus Traian Băsescu.
“Apreciem importanţa dezvoltării parteneriatului cu Ucraina, în special în sfera cooperării practice, potrivit interesului părţii ucrainene, dar suntem datori faţă de Alianţă şi faţă de noi înşine să ne asigurăm de respectarea valorilor şi principiilor democratice pe care s-a fundamentat Alianţa: consolidarea democraţiei, a statului de drept, a respectării drepturilor omului şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, a mai declarat preşedintele.
“Cu Ucraina, Republica Moldova, Balcanii de Vest împărtăşim istorie şi proximitate. Ei sunt vecinii noştri direcţi cu care dorim să intensificam dialogul deschis şi cooperarea pentru a construi o comunitate de democraţie şi prosperitate. Pentru România, conceptul de Regiune Extinsă a Mării Negre este nu doar un decupaj geografic, ci un concept politic cuprinzător care desemnează actorii din regiune animaţi de o puternică dorinţă de cooperare”, susţine Traian Băsescu.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/basescu-cere-retragerea-trupelor-ruse-din-transnistria-54647.html