duminică, 9 octombrie 2011

Care sunt planurile României?


Zilele trecute, cotidianul.ro a publicat un articol despre planurile guvernului chinez pentru dezvoltarea regiunii Xinjiang, aflată la graniţa cu Rusia, Mongolia şi Pakistan. Ce ramuri se dezvoltă prioritar în baza cărui calendar? E vorba de o zonă cu importante resurse minerale şi energetice inclusă într-un plan coerent de dezvoltare pe următorii 9 ani. Pornind de la acest exemplu, am fugit cu gândul la situaţia României din această perioadă de criză. Ce vrea România pentru următorii ani. Nu la Vaslui sau la Tecuci, în sudul Moldovei, ci pe domenii de activitate, pe industrii, pe regiuni mari sau chiar pentru toată ţara. Tristeţea şi drama noastră vin de la faptul că fiecare guvern s-a grăbit să şteargă cu buretele proiectele celuilalt, unele începute, având deja semnătura regimului precedent. România a tot renunţat şi a şters la proiecte, strategii şi planuri încât a ajuns în situaţia de a nu mai urma nici unul. Care sunt planurile României în materie de energie? Dezvoltarea energiei verzi, mai ales a celei eoliene? Ei şi? Poate un român să dezvolte ceva? Nu pot nici străinii, care sunt paralizaţi de birocraţie şi de corupţie. Care este strategia României în materie de agricultură? Să crească mai multă cânepă, ar zice profesorul universitar doctor în cannabis (canapa), adică ministrul Valeriu Tabără, cel care se laudă mai mult cu subvenţiile şi cu proiectele moarte încă de pe hârtie. Care sunt planurile României în materie de dezvoltare a producţiei alimentare? Ca şi cele de protejare a Deltei Dunării. Şi de unele şi de altele se alege praful. Planurile de dezvoltare a infrastructurii? Mult mai puţin semnificative decât cele de construire de parcuri comunale, stadioane săteşti, bazine de înot, patinoare şi săli de sport.
Trăim o perioadă în care românii sunt anesteziaţi cu grosul fondurilor europene din care nu reuşim să tragem aproape nimic. Toată ziua ele ne sunt prezentate doar ca nişte ciocolate ademenitoare agăţate la orizontul nostru european. Planurile de viitor ale ţării noastre se limitează la tăieri de salarii, pensii, fonduri pentru cultură şi sănătate şi la diversificarea mijloacelor de sustragere a banilor publici. Au prioritate doar acele domenii din care se pot stoarce bani pentru conturi personale sau pentru cheltuieli electorale.
Planurile de dezvoltare a României au o stranie alură politică. Se adună la Cotroceni sau în Piaţa Victoriei câţiva dintre cei mai importanţi clienţi politici. Uneori chiar oameni de încredere, care au cotizat la partid, sau cei care urmează să fie jumuliţi. Priorităţile discutate sunt de genul următor: Tu îţi faci o firmă de asfaltări, tu una de construcţii, tu de comercializare de energie! Şi noi vă dăm contracte cu statul sau cu primăriile noastre!
E ca o bandă care îşi planifică împărţirea prăzii. A devenit deja celebră povestea unui om de afaceri care a plecat de la o întâlnire cu câţiva mahări ai regimului Băsescu şi cu promisiunea că are la dispoziţie 200 de megawaţi pe oră. Numai să găsească un client care să-i cumpere. Planurile de dezvoltare a României pe următorii ani sunt doar planuri de jecmănire a unor fonduri publice sau companii de stat. Ba în unele cazuri, planurile de viitor ale actualei puteri sunt chiar şi de jecmănire a unor concurenţi sau adversari ai regimului.

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/care-sunt-planurile-romaniei-160379/