marți, 18 octombrie 2011

Seful agentiei de ocupare a fortei de munca ascundea mita de ochii sotiei
Silviu Bian: „Trebuie să văd exact unde-i pun că nu vreau nici pe nevastă-mea s-o bag în trepidaţii”


de ONDINE GHERGUT

Silviu Bian, şeful Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, arestat preventiv dupa ce a fost prins in flagrant luand mita 82.000 lei, a fost infundat de alte doua autodenunţuri in afara celui formulat de Ristea Cristache, directorul serviciului de ocupare a fortei de munca Rasnov, dupa cum Romania Libera a scris deja. 
Cei doi denuntatori au sustinut ca au dat o parte din salariul incasat ca angajati in derularea proiectelor europene pentru ca Silviu Bian, ordonator principal de credite ca sef al ANOFM, sa deschida linia de creditare.
Alaturi de autodenunturi la dosar exista inregistari audio-video ambientale si ale unor convorbiri telefonice, care confirma sustinerile denuntatorilor.
Seful ANOFM, filmat in mai multe ipostaze cu sume mari de bani
Potrivit judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti care au dispus arestarea, " Silviu Bian a fost surprins în diferite ipostaze suspecte de loc şi timp, cu sume mari de bani a căror provenienţă nu o poate explica plauzibil, culminând cu prinderea lui în flagrantin 15.10.2011, când a primit suma de 82.000 lei, bani inscripţionaţi cu menţiunea „mită", înscrisă cu instrument scriptural de culoare verde fluorescent".

Din materialul probator administrat în cauză până la acest moment mai rezulta si că la data de 17.09.2011, "ca urmare a unor convorbiri telefonice purtate între inculpat şi denunţătorul Ristea Cristache, s-a stabilit ca aceştia să se întâlnească în după-amiaza aceleiaşi zile (...) în vederea remiterii către inculpat a banilor solicitaţi de acesta şi colectaţi de la persoanele care lucrează în cadrul unor proiecte ce se derulează din fonduri europene, în cadrul ANOFM, respectiv a sumelor de 19.000 lei şi 22.000 euro.

Bian:"Pleaca, daca nu le convine " sa dea mita
Potrivit "înregistrărilor audio-video, sumele de bani menţionate au fost introduse de Ristea Cristache într-o pungă de plastic transparentă, apoi într-o altă pungă de culoare roşie. Înregistrarea ambientală video a relevat continuitatea între momentul introducerii banilor în pungă şi momentul remiterii către inculpat, neexistând dubii cu privire la conţinutul acesteia". Cu alte cuvinte Cristache purta aparatura de filmare.

În aceste condiţii - sustin judecatorii- nu poate fi primită apărarea inculpatului în sensul că punga pe care recunoaşte că a primit-o de la Ristea Cristache nu conţinea bani, ci doar sticle de băutură şi cafea, atenţii pe care „le primea des", mai ales că din înregistrarea video rezultă că a împachetat punga de culoare roşie - ceea ce nu ar fi fost posibil dacă în ea se aflau doar sticle.


Mai mult, din interceptările în mediu ambiental rezultă că inculpatul Silviu Bian l-a întrebat pe denuntatorul Cristache ce conţine punga, acesta i-a răspuns „sunt ăia...ştiţi dumneavoastră", iar înregistrarea video dovedeşte că inculpatul personal a deschis portiera autoturismului cu care venise şi a pus punga de culoare roşie pe bancheta din spate.

Totodată, inculpatul l-a avertizat pe Ristea Cristache să fie atent, să nu vorbească la telefon, iar când acesta din urmă i-a spus că „unii cam strâmbă din nas" ( adica nu prea vor sa cotizeze ), inculpatul s-a arătat foarte interesat şi hotărât în reacţii, spunând „pleacă dacă nu le convine" şi „dacă comentează, afară". De asemenea, din probatoriu ar mai rezulta ca Silviu Bian i-a amenintat ca "proiectele pica" daca nu primeste " taxa de protectie.

La data de 13.10.2011, după virarea remuneraţiilor aferente lunii septembrie în conturile angajaţilor, Ristea Cristache a început, ca de obicei, colectarea banilor pentru inculpat, fiind strânsă în total suma de 82.000 lei. Această sumă de bani a fost pusă la dispoziţia organelor de urmărire penală de către denuntator, procedându-se la înserierea şi marcarea criminalistică a acestora.


Bian facea instructie pentru a nu fi prinsi de DNA


La data de 15.10.2011, la sediul CNFPPP- Rasnov a sosit inculpatul Silviu Bian împreună cu familia, aceştia urmând să participe în seara respectivă la o nuntă în Brasov.

dDin interceptările convorbirilor telefonice rezulta că inculpatul trebuia să se întâlnească cu Ristea . căruia i-a spus să pregătească „raportul" ( adica banii).
După sosirea la filial ANOFM de la Rasnov inculpatul împreună cu denuntatorul Ristea costache au purtat în biroul acestuia din urmă un dialog relevant pentru cauză din care se reţin următoarele aspecte:

- inculpatul avea informaţii că există reclamaţii la DNA şi l-a sfătuit pe Ristea să aibă „foarte mare grijă", să nu aibă „acasă nimic, nici prin calculatoare", să fie atent la carneţelele pe care notează sumele de bani că acestea pot fi ridicate şi verificate,


-să aibă încredere în el că va găsi o soluţie pentru o societate sau ceva în G. - unde „să care cu materiale, cu tot",

-să transmită clar către o persoană numită „C." „acesta-i scorul, astea-s jocurile" şi nu în ultimul rând, să nu recunoască „nici tăiat în 50 de ..dacă vine vreo acuzaţie".

La finalul dialogului, inculpatul îl întreabă pe Ristea ce are „acolo, în pungă", cel din urmă răspunzând „vreo optzeci şi două de mii", inculpatul transformând imediat suma la 20.000 euro, după care spune „trebuie să văd exact unde-i pun că nu vreau nici pe nevastă-mea s-o bag în trepidaţii" ( nevasta lui il astepta in masina)


Sursa:
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/silviu-bian-trebuie-sa-vad-exact-unde-i-pun-ca-nu-vreau-nici-pe-nevasta-mea-s-o-bag-in-trepidatii-241533.html